Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTEKLU 2013. OBELEŽILI SU VUČIĆEV USPON, BRISELSKI SPORAZUM I DEVOJČICA KOJA NAS JE UJEDINILA

Godina u kojoj je Srbija izgubila srce!

Autor: Milan S. Prelić | 01.01.2014 - 08:57:00h | Komentara: 5

Kao i obično u poslednjih nekoliko decenija, i 2013. bila je prepuna raznih turbulencija, šokova i iznenađenja. Ostali smo bez poslednje prve dame SFRJ, a što se tiče stare Jugoslavije, i „Jat“ je odleteo u istoriju. Naravno, bilo je i prijatnih vesti, poput dobijanja datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU i drugih. Predstavljamo vam događaje koji su obeležili godinu za nama, među kojima je i dosta onih o kojima će se i te kako pisati i u narednoj.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Marko Rupena

Uspon Aleksandra Vučića

Iako je do sredine 2012. zvučalo kao nemoguće, Aleksandar Vučić danas je ubedljivo najpopularniji političar u Srbiji. Lider naprednjaka prema svim anketama i istraživanjima javnog mnjenja ima ubedljivo najveći rejting, ne samo među kolegama iz politike. Najave obračuna s organizovanim kriminalom i korupcijom, pre svega, ali i prvi rezultati na tom planu, uzdigli su Vučića na pijedestal mesije, zbog čega su sada pogledi ogromne većine građana Srbije uprti u njega, s nadom da će u 2014. godini baš on biti taj koji će im omogućiti bolji život.

 

Vlada Srbije

Rekonstrukcija Vlade 

Nakon gomile najava i višemesečnog iščekivanja, rekonstrukcija Vlade Srbije okončana je 2. septembra, nakon što je 11 novih ministara položilo zakletvu u Skupštini Srbije. Najveći gubitnici rekonstrukcije definitivno su Mlađan Dinkić i njegov URS, koji su izleteli iz kombinacije, te kadar SPS-a Milutin Mrkonjić.

Predsednik Nikolić sa predsednikom SAD-a, Barakom Obamom

Predsednik Nikolić sa predsednikom SAD-a, Barakom Obamom

Toma proćaskao sa Obamom


Sahrana Nelsona Mandele bila je i prilika da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić sretne sa svojim američkim kolegom Barakom Obamom. Na komemoraciji u Johanezburgu, Nikolić je sedeo ispred bračnog para Obama, što je iskoristio da tri sata razgovara sa najmoćnijim čovekom na svetu.

 

Ivica Dačić i Hašim Tači

Ivica Dačić i Hašim Tači

Rukovanje Ivice i Hašima 

Pregovori Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela iznedrili su velika iznenađenja. Osim što su predstavnici Srba i Albanaca konačno seli za sto i počeli da razgovaraju, desilo se i istorijsko rukovanje dvojice premijera - Ivice Dačića i Hašima Tačija. Iako su neki ovaj potez označili kao izdaju nacionalnih interesa, ispostavilo se da su dvojica političara daleko mudriji od svojih prethodnika. Pregovori su rezultirali boljim položajem naše zemlje u svetu, a samim tim i dobijanjem datuma za početak pregovora o pristupanju Srbije EU.

Razrešen dužnosti: Dragan Đilas

Dragan Đilas | Foto: Marko Metlaš

Smena Đilasa


Dragan Đilas smenjen je 24. septembra sa funkcije gradonačelnika Beograda. Za smenu su bili odbornici SNS-a, DSS-a, SPS-JS i PUPS-a. Pošto u zakonskom roku od 30 dana nije izabran novi gradonačelnik, postavljen je privremeni organ, koji će do izbora voditu srpsku prestonicu. Izbori se, prema najavama, očekuju najkasnije u martu 2014.

Udovicu Josipa  Broza, obilaze samo porodica i prijatelji: Jovanka Broz

Jovanka Broz | Foto: Mikica Petrović

Bela, ćao!


Nakon višedecenijskog izopštenja iz javnog života, Jovanka Broz je dospela u žižu javnosti nakon što se saznalo da je teško bolesna i da živi u izuzetno lošim uslovima. Udovica Josipa Broza Tita preminula je 20. oktobra u 89. godini. Sahranjena je 26. oktobra u Kući cveća, uz najviše državne i vojne počasti i taktove pesme „Bela, ćao“. Na sahranu je došlo oko 10.000 njenih poštovalaca s prostora bivše SFRJ.

Ljubiša Bogdanović

Ljubiša Bogdanović

Velika Ivanča

Masakr u Velikoj Ivanči 


Užasan zločin odigrao se 9. aprila u selu Velika Ivanča, kod Mladenovca. Ljubiša Bogdanović (60) prvo je ubio svoju majku Dobrilu (83) i sina Mikaila (42). Potom je u kući Despotovića pobio svih pet članova, uključujući dvogodišnjeg Davida, pa po dvoje članova porodica Jelasić, Mijailović i Stekić. Krvavi pir završen je dolaskom policije i pokušajem Bogdanovića da izvrši samoubistvo. Bogdanović, koji je kobnog jutra ubio 13 ljudi, preminuo je 11. aprila 2013. godine.

Air Serbia

„Jat“ je mrtav, živela „Er Srbija“!

Dugogodišnje mrcvarenje sa nacionalnom avio-kompanijom okončano je tako što je „Jat“ odleteo u istoriju, a njegovo mesto je zauzela „Er Srbija“. Nova kompanija upisana je u Agenciju za privredne registre 29. oktobra, nakon što je avio-kompanija „Etihad“ postala vlasnik 49 odsto firme. Prvi let „Er Srbije“ bio je 26. oktobra na liniji Beograd - Abu Dabi, i to novim avionom „erbas A 319“, koji je dobio ime po najboljem srpskom sportisti svih vremena Novaku Đokoviću.

Tijana Ognjanović

Devojčica koja je ujedinila Srbiju

Slučaj osmogodišnje Tijane Ognjanović, devojčice čija je bolest ujedinila Srbiju, jedna je od istovremeno najlepših i najtužnijih priča u 2013. Nakon ogromne medijske i podrške javnih ličnosti, prikupljen je novac za operaciju i Tijana je 12. aprila konačno odletela u Ameriku, ali... Njeno malo srce nažalost nije izdržalo, te je Tića preminula 15. jula u bolnici u Hjustonu. Usledio je najružniji deo ove priče - medijsko razvlačenje njenih roditelja, koji su optuživani da su zadržali novac. Nakon što je 3. decembra završena ostavinska rasprava, Tijanin otac Nebojša izjavio je da će se on i supruga odreći tog novca i da će ga dati Institutu za majku i dete.

 

Južni tok

Pao prvi var na „Južnom toku“ 


Godinama najavljivana gradnja jednog od najvećih gasovoda na svetu „Južnog toka“ konačno je počela 24. novembra zavarivanjem prve cevi u Šajkašima. Planirano je da radovi traju dve godine, a da puštanje u rad usledi 2016. godine.

Premijer u skrivenoj kameri

Premijer je bio žrtva skrivene kamere u januaru 2013. Dačić se našao na meti međunožja bivše „zečice“ Branke Knežević, koja nije nosila donji veš, a sedela je u pozama koje su privlačile premijerov pogled. Emisija nije emitovana, ali se snimak našao na internetu.

Hapšenje Miškovića

Potez koji je Vučiću definitivno doneo najviše bodova. Hapšenje najbogatijeg Srbina u okviru borbe protiv korupcije i sumnjivih privatizacija 12. decembra 2012. odjeknulo je u javnosti poput bombe. Potonji pritvor za vlasnika „Delta holdinga“, njegovog sina Marka i vlasnika „Nibens grupe“ Mila Đuraškovića rezultirao je podizanjem optužnice i suđenjem koje je počelo 14. novembra.

šeik

Šeik zvani želja!

Princ prestolonaslednik UAE šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan jedno je od najvećih iznenađenja u 2013. Osim ulaganja njegove zemlje u „Jat“, najavljena su i druga, poput kompanije šeika Muhameda „Al Dahra“ koja će u srpsku u poljoprivredu uložiti najmanje 200 miliona evra. Očekuju se i investicije u bankarskom sektoru, namenskoj i elektronskoj industriji, a najavljen je i „prijateljski kredit“ od dve do tri milijarde dolara, kojim bi bilo otplaćeni oni krediti koji najviše opterećuju Srbiju.

Ivo Josipović i Tomislav Nikolić

Ivo Josipović i Tomislav Nikolić

Mir, mir, mir...

Iako je Ivo Josipović, nakon što je Tomislav Nikolić 2012. pobedio na izborima, govorio da zbog njegovih izjava o Velikoj Srbiji, negiranju genocida u Srebrenici i isticanju Vukovara kao srpskog grada neće doći u Beograd, 16. oktobra je usledila istorijska poseta, koja je ocenjena kao veoma značajna za poboljšanje odnosa dve zemlje.

Poslednji komentari
  • Očagarac Vreme: 01.01.2014 10:24h

    Srbija je izgubila srce, ali izgleda i pamet, čim toliko ljudi podržava sadašnju vlast...

  • MilanCh Vreme: 01.01.2014 12:10h

    Meni je prosla godina prosla u zalosti jer su nas okupirali naprednjaci a sa njima nerad, apatija, ne retko i prevelika agresija medija i samovolja jednog coveka.

  • neko Vreme: 01.01.2014 13:59h

    Godina u kojoj je narod doveden do prosjackog stapa, vi stvarno mislite kako je ovaj narod glup

  • Vitez Vreme: 02.01.2014 11:37h

    Sve je isto samo njega nema. Leba i igara.

  • Vesna Vreme: 02.01.2014 13:43h

    Godina za nama je pokazatelj da su se svi pametni povukli i definitivno ućutali.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP