Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALARMANTNI REZULTATI!

Gojazno više od pola Srbije

Autor: R. K. | 09.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Čak 54,7 odsto stanovnika Srbije je gojazno, pokazali su rezultati istraživanja o navikama u ishrani i fizičkoj aktivnosti odraslog stanovništva koje su sproveli stručnjaci Republičkog zavoda za statistiku, Instituta za javno zdravlje Srbije i Medicinskog fakulteta u Beogradu!

U gradovima  čak 30 odsto  stanovnika  redovno jede  u pekarama

U gradovima čak 30 odsto stanovnika redovno jede u pekarama | Foto: Shutterstock

U kategoriji sa viškom kilograma ima najviše muškaraca (od 45-64), osoba sa osnovnim obrazovanjem i Vojvođana. Posebnu pažnju istraživača su privukli rezultati koji se odnose na učestalost unosa pojedinih namirnica. Dnevno se u proseku unese jedna porcija voća (oko 130 grama), jabuke i kruške unose se dva puta češće nego bilo koje drugo voće, dok sezonsko voće najčešće unose Beograđani. Kada je povrće u pitanju, 70 odsto stanovništva koristi krompir u ishrani 2-3 puta nedeljno, i to najčešće prženi. Tikvice, plavi paradajz, spanać, zelje koriste se samo 3-4 puta mesečno.


U Srbiji građani na trpezi imaju meso kao obrok 3-4 puta nedeljno, i to najčešće svinjetinu i piletinu. Svinjetinu najčešće konzumiraju osobe uzrasta 20-44 godina iz gradskih sredina i pretežno muškarci. Preporuke SZO za dnevni unos mesa su 160 grama, a ta količina nutritijenata koju sadrži meso se može dobiti i iz jednog jajeta. Kada je u pitanju hleb, u 69 odsto slučajeva je to beli hleb, a količine variraju od 50-200 grama dnevno. Alarmantan podatak je da čak 30 odsto stanovništva jede 3-4 puta nedeljno proizvode iz pekare! Najčešći konzumenti ovih proizvoda je srednje obrazovano gradsko stanovništvo.

Srbi, mrdnite!
 

Osim navika u ishrani građana Srbije deo istraživanja se odnosio i na fizičku aktivnost. O tome koliko smo fizički (ne)aktivni najbolje svedoče podaci da žene u proseku dnevno provode i do 314 minuta sedeći, a muškarci i do 296 minuta, a ako se tome doda i vreme provedeno u spavanju (oko 8 sati), onda se može reći da smo i do 14 sati dnevno u stanju mirovanja.

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 09.10.2014 07:33h

    Дебељуце од чистог ваздуха!А стално слушам КАКО НАРОД ГЛАДУЈЕЕЕЕЕ!У околишу Београда улицу не можеш да пређеш од силних аутомобила!Нигде да видиш југића?Ки да аути иду на педале.Ја имам два добра аутомобила.Зашто два?Па да моја Радојка избира у зависности ди идемо!Онај спортски када идемо у зезанцију или ти на копање кукуруза у Врчин.А онај други служи само за дипломатске посете родбини у Винчи,Лештанима,Ритопеку ...А када провозам ,,двоточкашко међуножно гурало,, онда ме грде другари ,,како им рушим рејтинг,, пошто возимо само добре аутомобиле!Сељачка посла!А ономад смо из таљига улетели у опеле и мерцедесе па мислимо ... Добро,да се не изражавамо. ПС.Па код нас сељака ни са са'ране нико није отишао гладан!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP