Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODLUKA TRIBUNALA OBAVEZUJUĆA

Golčevski: Srbija može snositi posledice ako se protivi nalozima Haga!

Autor: Tanjug | 29.05.2015 - 11:07:00h | Komentara: 3

Ukoliko se Vlada Srbije i dalje bude protivila izvršenju naloga suda, bilo Žalbenog ili Pretresnog veća, to može imati posledice po Srbiju, o čemu će odlučivati Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, izjavio je vršilac dužnosti portparola Haškog tribunala Nenad Golčevski.

Vojislav Šešelj

Srbija može da ima posledice ukoliko ne postupi po nalogu Haga i ne isporuči Šešelja | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Sa druge strane, s obzirom na to da dopis Žalbenog veća u kojem se traži hapšenje Vojislava Šešelja još nije javni dokument, on najverovatnije neće biti uzet u obzir u šestomesečnim izveštajima o saradnji Srbije sa Tribunalom, koji Savetu bezbednosti UN početkom juna podnose predsednik Haškog tribunala Teodor Meron i glavni tužilac Serž Bramerc, rekao je Golčevski za list "Danas".
On je naglasio da su sve odluke suda podjednako obavezujuće za sve države, pa tako i za Srbiju, te da se ne može proizvoljno i bez posledica odlučivati po kojim će se nalozima postupati, a po kojima ne.

Golčevski je negirao da u vezi Šešelja postoji neslaganje unutar samog Tribunala, između Pretresnog i Žalbenog veća.

- Žalbeno veće je izdalo nalog Pretresnom veću da opozove odluku o privremenom putanju Vojislava Šešelja na slobodu. Pretresno se oglasilo tražeći dodatne informacije o njegovom zdravstvenom stanju. Onda je nastupilo zatišje, ali Žalbeno nije reagovalo nikakvim dokumentom ili odlukom koja se odnosi na Pretresno veće, naglasio je Golčevski.

On dodaje da je Tužilaštvo podnelo zahtev Žalbenom veću da vremenski ograniči reagovanje Pretresnog veća, "ali ono to dosad nije učinilo".

- Taj podnesak Tužilaštva je još pred Žalbenim većem, ističe Golčevski, dodajući da je stav Tužilaštva u ovom slučaju jasan, a to je hitan opoziv odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, odnosno njegov povratak u Haški tribunal.

Ocenjujući izdvojena mišljenja sudija Žalbenog veća Bahtijara Tuzmukhamedova i Kofija Kumelija Afandje, po kojima je odluka o hitnom vraćanju Šešelja u Hag preuranjena i neopravdana, Golčevski kaže da ona ne utiču na konačnu odluku suda.

U odluci Žalbenog veća Haškog tribunala, koja je stigla u Ministarstvo pravde Srbije, traži se da se lider radikala do 26. maja ili čim bude izvodljivo posle tog datuma, uhapsi, zadrži u pritvoru i potom preda nadležnima u Holandiji.

U Vladi Srbije naglasili su da neće hapsiti Šešelja bez naloga Pretresnog veća, jer pre svega poštuju domaće zakonodavstvo, podseća "Danas".

Saša Obradović, koji u ovom procesu zastupa Vladu Srbije, naglasio je da lider radikala ne može biti uhapšen niti isporučen Hagu bez naloga Tribunala, koji Srbiji nije dostavljen. Prema njegovim rečima, dostavljena odluka Žalbenog veća nije isto što i nalog za hapšenje.
Poslednji komentari
  • Amater Vreme: 29.05.2015 12:55h

    Znas li kada bi vise prosla odluka u SB-ti pored rusa NIKADA.Politicki sud ali samo za SRBE.

  • Veljko949 Vreme: 29.05.2015 14:02h

    Nenad Golčevski je negirao “da u vezi Šešelja postoji neslaganje unutar samog Tribunala, između Pretresnog i Žalbenog veća”. Koliko znam to u Srbiji niko i ne tvrdi, jer svi znaju da su i Pretresno veće i Žalbeno veća deo istog cirkusa. Cirkusa koje samo u vezi Šešelja traje 12 godina. Potparol Cirkusa preti kako će Srbija snositi posledice o čemu će odlučivati Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija preduzeti . Još jedna cirkuska burleska koja će nasmejati predstavnike Rusije i Kine.

  • mira Vreme: 29.05.2015 14:35h

    Pitam se ,kada su Seselja pustali iz Haga,da li su pitali Vladu ,da li da to urade ili ne?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP