Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Alo! istražuje naftni derivati bezrazložno skupi - naftaši i distributeri podeljeni

Gorivo bi moglo da pojeftini i za 20 dinara!

Autor: R. K. | 29.08.2012 - 21:45:00h | Komentara: 0

„Da postoji politička volja, gorivo bi za samo nedelju dana moglo da bude jeftinije od sedam do 12 dinara po litri“, tvrdi za „Alo!“ Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica!

Gorivo

Gorivo | Foto: Branislav Puljević

On kaže da, ukoliko bi se dozvolio slobodan uvoz, a besmisleni propisi poslali na giljotinu, cena derivata mogla bi se spustiti i do 20 dinara po litri.


Smanjenje cene goriva predložio je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je u razgovoru s direktorom NIS-a Kirilom Kravčenkom napomenuo da je gorivo u Srbiji preskupo u odnosu na standard građana i predložio da državni organi, zajedno sa NIS-om, pokušaju da pronađu način da te cene budu prihvatljivije građanima i privredi.

NIS ignorisao Nikolića

Na pitanje „Alo!“ razmišljaju li da izađu u susret zahtevima Tomislava Nikolića u vezi sa smanjenjem cene goriva, u NIS-u ističu da „cena derivata zavisi od kretanja cena nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu, kao i kursa“, te da će cena pasti samo ako potrebni uslovi budu ispunjeni: „Cena nafte dosta fluktuira. Ako kurs dinara bude stabilan i cena nafte na svetskoj berzi bude stabilna, to će biti pozitivno za cenu derivata - poručuju za „Alo!“.

To bi bilo moguće, i to vrlo brzo, smatra Rakić, kada bi se ukinuo PDV na akcizu, koja predstavlja nepotreban namet „pumpadžijama“.

- Država bi pod hitno trebalo da prestane s besmislenim naplaćivanjem dažbine na već postojeću dažbinu. Ukoliko bi se to uradilo, cena dizela bi bila niža za sedam, a benzina za 12 dinara - objašnjava Rakić, ocenjujući da se time ne bi smanjio budžetski priliv.

- Naprotiv, kada bi gorivo bilo jeftinije, više bi se trošilo, pa bi tako i porastao priliv novca u budžet - napominje on, podsetivši da su građani pre samo tri godine za 1.000 dinara mogli da kupe 14, 15 litara goriva, dok danas svega šest i po, što u paketu s niskim životnim standardom dovodi do loše ukupne potrošnje goriva u Srbiji.
Rakić ocenjuje da je moguće da gorivo bude i do 20 dinara jeftinije ukoliko bi se ukinuili monopolistički propisi i uvela konkurentnost na tržištu, što je odgovornost i obaveza državnih organa.

- Primera radi, jasno je da uslov da oni koji trguju derivatima moraju da imaju skladišta kapaciteta od 5.000 kubnih metara odgovara samo krupnim igračima! - ocenjuje on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP