Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSKUPLJENJA POČINJU VEĆ SA PRVIM DANIMA 2014.

Gorivo skuplje za četiri dinara

Autor: S. Đ. | 30.12.2013 - 08:45:00h | Komentara: 0

U prvim danima Nove godine gorivo u Srbiji poskupeće do četiri dinara po litru zbog usklađivanja akciza na naftne derivate koje određuje država. Pored toga, Deda Mraz građanima donosi i poskupljenje osnovnih usluga i namirnica, uključujući hleb, mleko, povrće, jaja i meso, jer se od 1. januara 2014. godine niža stopa PDV-a povećava sa osam na 10 odsto, o čemu je „Alo!“ ranije pisao.

Benzinska pumpa

Benzinska pumpa | Foto: O. Bunić

Prema računici Ministarstva finansija, akciza za dizel biće skuplja za četiri dinara, za benzin za 0,4, a za TNG za pet dinara po litru, odnosno kilogramu derivata. Akciza za bezolovni benzin biće povećana sa 49,6 na 50 dinara po litru, za evrodizel sa 42 na 46 dinara po litru, a za TNG sa 30 na 35 dinara po litru.


U Udruženju benzinskih stanica očekuju da će, osim tog poskupljenja zbog akciza, cene goriva u 2014. u Srbiji biti stabilne jer su se smirila krizna žarišta u svetu koja mogu da izazovu rast cena nafte. Inače, potrošači bi mogli u novoj godini da plaćaju više cene goriva i zbog početka procesa „markiranja“ goriva, što će koštati oko 30 para za litar jer će naftaši, pre stavljanja derivata u promet, biti u obavezi da plate njihovo markiranje.

Poskupljuju i žitarice

Cene žitarica bi u 2014. godini mogle da zabeleže blagi rast u svetu i u Srbiji jer se po izlasku iz krize očekuje znatno povećanje potrošnje pšenice i kukuruza, pogotovo na ogromnom azijskom tržištu, ocenio je Vukosav Saković, direktor Udruženja „Žita Srbije“ .

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP