Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLADA HRVATSKE DONELA ODLUKU

Gotovina i Markač u Odboru za obeležavanje Oluje!

Autor: Tanjug | 07.05.2015 - 12:42:00h | Komentara: 0

Hrvatski državni vrh se još nije usaglasio o načinu obeležavanja dve decenije od vojno-policijske akcije Oluja, tokom koje je poginulo ili nestalo 1.853 Srba, a proterano njih najmanje 220.000, ali je vlada danas donela oduku o osnivanju Odbora za centralno obeležavanje 5. avgusta.

Ante Gotovina i Mladen Markač

Ante Gotovina i Mladen Markač | Foto: AP

 
Među članovima tog odbora su i mnogi penzionisani generali, učesncti te operacije - Petar Stipetić, Ante Gotovina, Mladen Markač i Marijan Mareković.
Inače, taj datum Hrvatska slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
Članovi Odbora su predsednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Zoran Milanović, predsednik Sabora Josip Leko kao i ministri odbrane, unutrašnjih poslova i branitelja.

Egzodus civilnog stanovništva nakon akcija Oluja i Bljesak

Egzodus civilnog stanovništva nakon akcija Oluja i Bljesak | Foto: Profimedia

 


Članovi vlade su novinarima rekli da će o načinu i mestu obeležavanja akcije Oluja biti odlučeno glasanjem. Glasaće, kazali su, da li će taj datum biti obeležen samo ceremonijom u Kninu, zašta se zalaže predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ili i vojnom paradom u Zagrebu što je predlog premijera Zorana Milanovića koji je najavio i da će biti osnovan i organizacioni odbor koji će biti zadužen za sprovođenje dogovorenog, prenosi Hina.


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je izjavila da proslavu Oluje treba održati kao i do sada u Kninu a vojnu paradu, koju predlaže Vlada, iduće godine u Zagrebu i to 28. maja na Dan oružanih snaga Hrvatske. Ona je kazala da je "na sve načine" pokušavala da pronađe zajedničko rešenje, pa je predlagala da parada bude održana 4. avgusta, a središnja proslava u Kninu 5. avgusta, a Vlada je na čvrstom stajalištu da proslava u Kninu i vojna parada u Zagrebu treba da se održe istog dana, 5. avgusta.

Kninska tvrđava

Kninska tvrđava | Foto: Profimedia

 


Takav stav je, kako je pisala hrvatska štampa, oštro politički podelio Hrvatsku. Branitelji a i glavna opoziciona stranka HDZ protive se, naime, tome da bilo šta ometa i konkuriše "svetinji", proslavi Oluje u Kninu. Zagrebački Večernji list je objavio da su se predstavnici Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) složili da predstavnici jedinica koje su učestvovale u Oluji predsednici podnesu raport u Kninu i smatraju da je 28. maj iduće godine dobar alternativni datum za paradu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP