Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LEPO ŠTO SAZNAJEMO NA VREME

Gotovinu i Markača u Hagu oslobodio radno nesposoban sudija?

Autor: index.hr | 30.09.2013 - 15:02:00h | Komentara: 1

Neke važne odluke Haškog tribunala donete su i glasom sudije Mehmeta Ginija, iako on, kako piše "Zidojče Cajtung", navodno više nije u stanju da obavlja ovu dužnost, prenosi Dojče Vele.

U kontroverze oko odnosa u vrhu Međunarodnog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije sada se umešao i nemački dnevnik "Zidojče Cajtung". On u svom izdanju od ponedeljka (30.9.) u tekstu pod naslovom "Borba za prevlast na UN-ovom tribunalu" izražava dileme u radnu sposobnost sudije Mehmeta Ginija, koji je bio i član Žalbenog veća koje je odlučilo o oslobađajućoj presudi za hrvatske generale Gotovinu i Markača.

Mehmet je malo senilan

Mehmet je malo senilan

 "U Den Hagu više nije nikakva tajna da turski sudija Mehmet Gini (77) u međuvremenu nije više baš najsigurniji na nogama. I da još samo komunicira pismenim putem. Novo je međutim da ostale sudije o tome pričaju s spoljnim svetom i da kažu: s Ginijem je stanje mnogo gore nego što to javnost pretpostavlja. I time čitava stvar postaje politički škakljiva."
U tekstu se podseća na sudiju Haškog tribunala, Danca Frederika Harhofa, koji je u jednom imejlu svojim kolegama u junu ove godine sudiju Ginija opisao kao "ostarelog turskog sudiju" kog predsednik suda Teodor Meron koristi kao podršku za svoju politiku "blažih presuda". U tekstu se navodi i mišljenje jednog drugog neimenovanog sudije koji "svake nedelje radi sa Ginijem" i koji kvalifikaciju sudije Harhofa o "ostarelom" turskom sudiji naziva "ulepšavanjem" stanja.

Teodor Meron

Teodor Meron | Foto: Reuters

 "Mi govorimo o tome da on nije više u stanju da prati duže razgovore, da na sastancima gubi orijentaciju." Isti izvor navodi da Gini samo prosleđuje i potpisuje materijale koje sastave njegovi asistenti. U tekstu se dalje navodi da predsjednik suda Meron i dalje "vuče" za sobom Ginija toliko dugo dok mu on svojim ponašanjem pri presudama ide u korist.
"Medicinska ekspertiza o zdravlju jednog sudije je moguća jedino ako to naloži sam predsednik suda", objašnjava se nadalje.
"Zidojče Cajtung" podseća na to da je Ginijev glas bio presudan i u presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.
"Sudija Gini, koji je od 1999. član UN-ovog tribunala, upravo sada igra važnu ulogu u ovom telu. Pri spornim odlukama je upravo njegov glas bio jezičak na vagi. Njegova odluka je bila odlučujuća i u spornoj oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. (...) Da Gini u petočlanom žalbenom veću nije odlučio zajedno sa američkim predsednikom suda, tada ne bi bilo ni zapanjujuće odluke 3:2 u korist oslobađajuće presude za dvojicu Hrvata."
U članku se na kraju zaključuje kako se Ginijev mandat završava tek 2015. godine i da ga na ostavku može prisiliti samo predsednik suda. U utorak (1.10.) se bira novi predsednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 30.09.2013 18:15h

    FENOMENOMENALNO..VECI SU ONI IGRACI OD NAS JEDINO NE RAZUMEM,SVI NASI KOJI SU SE PETLJALI PO TOM SUDU I OKO NJEGA, OD ZATVORENIKA DO ADVOKATA I MASTILJARA SU TO ZNALI,ALI SU C U T A L I..JEDINO IH JE SESELJ ISAMARAO U SVIM VIDOVIMA KOMUNIKACIJE IZUZIMAJUCI FIZICKU... I NISTA MU NE MOGU I ZATO GA DRZE NA LEDU.BILO KAKO BILO ON JE KOD NAS POSTAO HEROJ,A U SVETSKOM SISTEMU PRAVOSUDJA CRNA SENKA KOJA SE NATKRILA NA KORUPTIVNO INTERESDZIJSKI PRAVOSUDNO POSRNULI PRAVOSUDNI SISTEM ZAPADA.POBEDIO IH JE NA NJIHOVOM TERENU. MI SRBI TO KAZEMO ZA..BAO IH JE. I JOS NESTO JA NISAM RADIKAL.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP