Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DEFILE UŽIVO

Građani Beograda pratili paradu u Moskvi! (FOTO)

Autor: Tanjug | 09.05.2015 - 12:11:00h | Komentara: 0

Građani Beograda danas su posredstvom velikog video bima na Trgu Republike pratili direktan prenos parade u Moskvi organizovane povodom Dana pobede nad fašizmom po čijem zavrsetku se ambasador Rusije Aleksandar Čepurin se zahvalio svima što su i time podržali prijateljstvo dve države.

Aleksandar Čepurin

Aleksandar Čepurin | Foto: Tanjug / Rade Prelić 09. 05. 2015.

 
Završetak parade u Moskvi okupljeni u Beogradu su obeležili i zajedničkim pevanjem "Himne pobede", ruske pesme povodom Dana pobede nad fašizmom posle čega je Čepurin naglasio i da su Srbija i Rusija uvek pobeđivale u svim ratovima.
"Srbi i Rusi jako vole ratne praznike a volimo ih jer imali smo tešku istoriju i zbog toga što na dobro svih ovih ratova uvek smo pobeđivali - imali smo poteskoće ali na kraju krajeva pobeđivali smo", rekao je on.

Ambasador Rusije se zahvalio ratnim veteranima

Ambasador Rusije se zahvalio ratnim veteranima | Foto: Tanjug / Rade Prelić 09. 05. 2015.

 
Čepurin je, zahvalivši se svima što su došli na Trg Republike a posebno ratnim vetarnima istakao da je "najveličanstvenija od svi nasih zajednickih pobeda - pobeda u Drugom svetskom ratu".
"Nismo gledali ko će koga nadmašiti i predvladati mi smo ratovali od prvog do poslednjeg dana i proterali smo nemačku fašističku zverku u njegovu rupu, uništili smo ga", rekao je on.

Prema njegovim rečima, tada smo oslobodili i Srbiju i Rusiju i nemački narod i čitavu Eropu i čitav svet.
"Hvala vama, hvala Srbijo, hvala veteranima", rekao je amabasador Rusije često prekidan burnim aplauzima okupljenih građana.
Ambasador Belorusije Vladimir Čušev je istakao da je danas veliki i svečani praznik i veliki dan za našu zajedničku istoriju - ne samo za prošlost nego i za budućnost.

Vladimir Čušev i Aleksandar Čepurin

Vladimir Čušev i Aleksandar Čepurin | Foto: Tanjug / Rade Prelić 09. 05. 2015.

 
On je podsetio da je Belorusija dala kao i Srbija i Rusija veliki doprinos zajedničkoj pobedi nad najvećim zlom čovečanstva - nemačkim fazizmom.
"Svaki treći Belorus poginuo je tokom velikog rata i zato je Belorusija među državama zaslužila pravo da bude jedan ode osnivača UN", rekao je Čusev.
On se zahvalio svim veteranima i srpskom rukovodstvu za poštovanje Dana pobede nad fašizmom i na doprinosu srpskog naroda zajedničkoj pobedi.

Savetnik ambasade Azerbejdžana Asad Pašajev je naglasio da je ta država dala značaja doprinos istorijskoj pobedi nad fašizmom i da je azerbejdžanski narod na front poslao više od 700.000 sinova i kćeri. On je naveo da je polovina njih poginula u bitkama a da je za ispoljenu hrabrostu u ratu više od 130 ljudi dobilo zvanje heroja Sovjetskog Saveza.

Okupljenima su se obrtili i ratni vetarni podsetivši na herojsku borbu protiv fašizma tokom Drugog svetskog rata. Okupljeni su, uz zastave Srbije i Rusije, nosili i majice sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina kao i "Georgijevske lente" koje simbolizuju Dan pobede nad fašizmom.
Ta lenta, u crno narandžastim bojama, koja je deljena građanima predstavlja simbol zajednickog slavlja nacija u borbi protiv fašizma. Nosi ime po Georgiju Pobedonoscu a prvi put se pominje u 18. veku kada je Katarina Velika uvela Orden svetog Georgija za herojstvo na bojnom polju.

Neposredno uz veliki video bim, bilo je parkirano i desetak motora sa zastavama Srbije i Rusije čiji vlasnici su na taj način pružili podršku članovima moto kluba "Noćni vukovi" koji su bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Tokom prenosa parade, najjači aplauzi čuli prilikom naleta ruske avijacije a okupljeni su, po tradicionalnom ruskom običaju, posluženi raznim pecivima.

Među okupljeniam je bila i grupa mladih sa oznakama srpkog sabora Zavetnika koja je nosila veliki transparent sa natpisom na ruskom jeziku "Putine oslobodi nas od NATO okupacije".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP