Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTEST

Građani Ljiga ustali protiv izručenja male Ree Matijević!

Autor: E. A. | 15.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Više stotina stanovnika Ljiga juče je blokiralo Ibarsku magistralu u tom mestu u znak podrške sugrađanki Nataši Matijević (32), nakon odluke lokalnog suda da vrati trogodišnju ćerku Reu suprugu Robertu Matijeviću, državljaninu Hrvatske s kojim vodi brakorazvordnu parnicu.

Nataša je od Roberta pobegla pre tri godine zbog nasilja u porodici

Nataša je od Roberta pobegla pre tri godine zbog nasilja u porodici | Foto: A. Stanković

Mirnim protestom građani su juče zatražili od države da ne dozvoli oduzimanje ćerke ženi koja je napustila supruga zbog nasilja i bila smeštena u zagrebačkoj sigurnoj kući.


Učesnici protesta ističu da ne protestuju samo protiv lokalnog suda u Ljigu, već i celog pravosudnog sistema Srbije, koji se, kako navode, „poneo maćehinski” i nije stao u odbranu prava za normalan život Nataše i njene ćerke.

„Robert je namerno kočio početak brakorazvodnog postupka kako bi mogao da se pozove na Hašku konvenciju i optuži me za navodnu otmicu deteta, koje, eto, nijednom nije tražio da vidi”, nedavno je medijima ispričala Nataša, koja je od Roberta pre tri godine sa ćerkom pobegla u Ljig.

Natašini sugrađani  kivni na pravosudni  sistem Srbije

Natašini sugrađani kivni na pravosudni sistem Srbije | Foto: A. Stanković

Rešenjem zagrebačkog suda, gde je započeta brakorazvodna parnica, dete je dodeljeno majci, s tim da otac može da ga viđa tri puta nedeljno. Zbog činjenice da nije imala novca da živi u Zagrebu, Nataša se sa detetom vratila u rodni Ljig, o čemu je obavestila Roberta, ali je on pokrenuo novi postupak, u kojem je njen čin okarakterisan kao otmica.

Bez obzira na dokaze o nasilju iz bolnice, mišljenja policije i socijalne službe, Nataša kaže da je na kraju ispalo da je ona otmičar svog deteta. Ona je prošle nedelje razgovarala i sa savetnikom prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, ali, kako kaže, jedino što joj je predočeno jeste da će se „sagledati da li su iscrpljene sve pravne mogućnosti“.
Robert Matijević nije prošle nedelje medijima želeo da komentariše postupak u sudu. Domaći sudovi su se u presudi rukovodili Haškom konvencijom o građanskim aspektima otmice deteta i Nataša će 16. oktobra morati dete da preda Centru za socijalni rad u Ljigu.
U ljiškom centru za socijalni rad kažu da ih sud tokom postupka nije konsultovao za mišljenje o odvajanju deteta od majke, kao i da otac, koji je dolazio na ročišta u Ljigu, nijednom nije tražio da vidi ćerku, koju je za tri godine video ukupno četiri puta.
Poslednji komentari
  • Rasa Vreme: 15.10.2013 13:23h

    Hrvati ce reci,BIRAJ Srbijo eu ili mala, i Srbija ce ponovo skinuti gace. Zalosno ali istinito.

  • gago Vreme: 15.10.2013 15:57h

    Dali je tu presudjeno po zakonu ili ????????????????????

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP