Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

Građani plaćaju duple kamate za struju?!

Autor: M. S. P. | 30.03.2013 - 08:02:00h | Komentara: 3

Na računima za struju nalaze se stavke koje većina građana ne razume, a ima i onih koje se kose sa zakonom!

EPS ne sme da naplaćuje struju ni za brojila starija od 12 godina, organizacija potrošača najavila kolektivnu tužbu

EPS ne sme da naplaćuje struju ni za brojila starija od 12 godina, organizacija potrošača najavila kolektivnu tužbu | Foto: Beta

Među njima su naplaćivanje struje za nebaždarena brojila, način uručivanja obaveštenja o dugu, naplaćivanje kamata iako samo sud može da ih naplati, kao i obračun kamata za već podmirene dugove na novom računu!


Kamata i na PDV?!

Prema podacima portala „kamatica”, EPS obračunava kamatu i na porez: „Zatezna kamata se obračunava i na opomene, kao i na PDV, koji je elektrodistribucija u obavezi da plati pre nego što kupac njoj izmiri dugovanja. To nije deo usluga koje smo obavezni da platimo.“

Naime, elektrodistribucije svakog meseca pošalju na adrese oko 600.000 građana račune na kojima su kamate i troškovi opomene za dugovanja za struju. Međutim, iako se pri izmirenju duga, po zakonu, prvo namiruju troškovi opomene, zatim dospela kamata, pa tek onda glavni dug, to se ponovo obračunava na narednom računu, ukazuje portal „kamatica”. Drugim rečima, građanima se ponovo naplaćuje već plaćena kamata.
Naime, iako elektrodistribucije tvrde da je to sve u skladu sa odlukom Ustavnog suda, u Nacionalnoj organizaciji potrošača (NOPS) tvrde da to nije tačno.

- Zateznu kamatu nemaju pravo da obračunavaju elektrodistribucije, već samo sud. Nije jasan ni način na koji oni obračunavaju kamate. Lično bih voleo da nam to neko objasni - kaže Goran Papović, predsednik NOPS-a. Pošto retko ko iskoristi rok za žalbu od „osam dana od datuma prijema računa“, građani bi najpre trebalo da traže tačnu specifikaciju, uz detaljno pojašnjenje načina i metoda obračuna, odnosno svake stavke računa. Po prijemu sledećeg računa obavezno treba uložiti reklamaciju u predviđenom roku i tražiti korekciju iznosa, jer proporcionalni metod obračuna važi za sva potraživanja nastala posle 3. marta 2001.

„Kamatu na računu nismo uspeli da izračunamo nijednim poznatim i zakonski predviđenim matematičkim metodama. Kroz jedan od odgovora elektrodistribucije na pitanja njegovih potrošača shvatili smo i da se kamata obračunava i na budući dug, što ne spada u domen matematičkih operacija koje su nam poznate”, objašnjavaju na portalu „kamatica.com”.

Takođe, Zakon o izvršenju i obezbeđenju predviđa da elektrodistribucija mora da nas obavesti o dugu sa dokazom da je obaveštenje uručeno, to jest da ima povratnicu, a to se u praksi ne dešava. Takođe, iako se po zakonu strujomeri moraju baždariti ili menjati na svakih 12 godina, Elektroprivreda Srbije to nije učinila kod čak 1,8 miliona potrošača. Papović ukazuje na to da stavka na račun „održavanje mernog mesta” podrazumeva i održavanje brojila, zbog čega građani mogu da tuže EDB.

- Zatražili smo od svih distribucija da nam dostave podatke o tome koliko je uređaja nebaždareno. Iako preko takvih strujomera ne mogu da naplaćuju račune, sudovi su doneli presude u korist monopoliste. Ako želimo da budemo pravna država, ta praksa mora biti prekinuta - smatra Papović.
Poslednji komentari
  • Milan Vreme: 30.03.2013 10:53h

    Šta bi sa energetičarkom? Obeća skidanje kamata a ovi rade šta hoće, država u državi, samo što mi nemamo državu, pa je sve ovo što nam se dogadja stvar nesposobnost koja se debelo naplaćuje. Teško da ćemo još dugo?!

  • Toza Vreme: 30.03.2013 11:46h

    A da li može neko da ispita račune od Srbija gasa? Pa tek tu uma stavki koje kad sabereš iznesu mesečno i do 3.000,00 dinara a da ne potrošiš ni kubik gasa. Voleo bih da neko to istraži. Očekujem vašu podršku da to podignemo na viši nivo.tedhsfu

  • Maki Vreme: 02.04.2013 08:12h

    EPS kaze da nece produztiti rok za sklapanje ugovora i ako je kako kazu sami samo 10% korisnika skolopilo iste,sta to znaci osim da njima nije ni cilj bio da se sklapaju takvi ugovori,vec da imaju opravdanje da iskljucenjima izvrse pritisak na gradane koji nemaju novca,da se zaduze itd.Ponuditi nekom ko duguje 300000 din za struju da plati na 24 rate ocekivanje da ce neko imati 25000 mesecno danas a nije imao da placa racune redovno je sve osim normalno,ne ulazeci u ocenu ljudi koji imaju takav dug.Jos jedna sarena laza .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP