Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TORTURA NAD ZATVORENICIMA

Građani plaćaju odštetu: Robijaši dobili Srbiju u Strazburu!

Autor: Blic | 27.06.2014 - 20:02:00h | Komentara: 4

Sud u Strazburu doneo je presudu po kojoj Srbija mora da isplati 130.000 evra zatvorenicima KPZ Niš, koje su pretukli zatvorski čuvari.

Povodom međunarodnog dana podrške žrtvama torture, Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) juče je predstavio nezvanični prevod presude Evropskog suda, kojom je državi Srbiji naloženo da na ime 37 zatvorenika isplati po 3.500 evra nematerijalne štete.

Pravda: Zatvorenici naplatili teške batine

Pravda: Zatvorenici naplatili teške batine | Foto: Emil Čonkić

 
Presuda je epilog događaja iz novembra 2006, kada je grupa zatvorenika iz KPZ Niš, protestovala, jer skupština nije usvojila određene zakone o amnestiji. U Jukomu objašnjavaju da su zatvorenici bili revoltirani jer im je tokom Referenduma radi potvrđivanja novog Ustava Srbije bila obećana amnestija, ukoliko za njega glasaju.

Pošto obećanje nije bilo ispoštovano, u zatvorima širom Srbije oragnizovani su protesti. Najviše nereda bilo je u KPZ Niš, gde su pobunu na kraju ugušili čuvari uz pomoć žandarmerije. Povređeno je 79 zatvorenika, koji su ubrzo podneli krivične prijave protiv zatvorskih čuvara zbog torture i zlostavljanja. Godinu dana kasnije nadležni sud i tužilaštvo koji su vodili istragu odbili su krivične prijave, zbog čega je ceo slučaj završio pred Evropskim sudom.

- Sud je ocenio da su zatvorenici bili žrtve nasilja, a da državni organi nisu sproveli efikasnu i nepristrasnu istragu. Naloženo je da im se u roku od tri meseca isplati odšteta od ukupno 130.000 evra nematerijalne štete - objasnila je advokat Katarina Golubović iz Jukoma.
O problemima zdravstvene zaštite zatvorenika na jučerašnjoj konferenciji govorio je i zamenik zaštitnika građana Miloš Janković, kao i drugi branitelji ljudskih prava.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • milos Vreme: 27.06.2014 21:12h

    Zasto gradjani ove zemlje da placaju ludorije, zaposlenih u drzavnim ustanovama. Neka se lepo uhvate za novcanik upranik, nacelnik, i ti strazari sto su napravili prestup.

  • Lela Vreme: 28.06.2014 00:36h

    Ministarstvo pravde ne isplaćuje naknade štete po odlukama Ustavnog suda zbog utvrđenih povreda prava na suđenje u razumnom roku i sl., a Vlada organizovano pravi opstrukciju prinudne naplate jer je kod Narodne banke prijavljen samo jedan račun Ministastva pravde (kome samo raste iznos blokade), a to ministarstvo prihoduje velika sredstva po raznim osnovama pa i za naplatu naknada za polaganje pravosudnih ispita, ispita za veštake, notater i izvršitelje. Pa gde su naknade sudijama koje su bile neizabrane pa vraćene po odluci US, pa za neosnovan pritvor, pa kad se dodaju i ove naknade štete zatvorenicima, to bi bio lep budžet jedne pristojne zemlje. Za to vreme oni koji su skrivili tome ne snose apsolutno nikakve sankcije nego sve narod plaća.

  • grada Vreme: 28.06.2014 01:07h

    Zatvorenici u Srbiji imaju veca prava nego zaposleni gradjani, a kako stoji imaju i vece plate! Posle kazu zlocin se ne isplati!!!

  • s, Vreme: 28.06.2014 05:30h

    Trebalo je da krivicno gone sadiste u policijskim uniformama. Da se njihova imena objave javno. Sada ce drzava da plati, a oni ce nekaznjeno da se izivljavaju i dalje, ali perfirnije. Ucenjivace porodice zatvorenika. Bilo je i ranije, nista novo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP