Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

"KO BI REK'O ČUDA DA SE DESE..."

Građani Srbije nezadovoljniji životom od građana EU!

Autor: Beta | 23.12.2014 - 13:41:00h | Komentara: 0

Građani Srbije su nezadovoljniji svojim životom i ekonomskim prilikama u odnosu na građane EU, a i jedne i druge najviše brine nezaposlenost, pokazalo je jesenje istraživanje Evropske komisije, Eurobarometar.

Prazni džepovi | Foto: Profimedia

Prazni džepovi pobedili u anketi | Foto: Profimedia

Prema tom istraživanju o stavovima građana, sprovedenom u novembru u 35 zemalja - 28 zemalja EU i šest zemalja kandidata za članstvo, 79 odsto grđjana EU je zadovoljno svojim životom, dok je u Srbiji to 48 odsto građana.

Više od polovine građana EU (56 odsto) smatra da im je profesionalni život dobar, a u Srbiji 24 odsto, navodi se u istraživanju čiji su rezultati objavljeni u decembru.
Trećina građana Srbije je ocenila svoje finansijsko stanje kao dobro, a 64 odsto kao loše, dok je na nivou EU taj odnos obrnut - u proseku 65 odsto građana EU smatra svoje finansijsko stanje dobrim, a 32 odsto lošim.

Evropska unija mapa | Foto: Profimedia

Evropska unija daleko i po pitanju statistike| Foto: Profimedia

Da je ekonomska situacija u zemlji dobra smatra osam odsto građana Srbije, a 91 odsto smatra da je loša. U EU u proseku 34 odsto građana smatra da je ekonomska situacija dobra, a 63 odsto da je loša, piše danas portal EurAktiv Srbija.
Građani Srbije su podeljeni oko toga da li će se ekonomske prilike poboljšati u zemlji u narednih 12 meseci: da hoće smatra 27 odsto, da će se pogoršati smatra 36 odsto, a 33 odsto smatra da će stvari ostati iste.
U EU najveća stopa građana, 45 odsto, smatra da se neće promeniti.
Kada je reč o nezaposlenosti, velika većina građana Srbije, 93 odsto, smatra da stvari ne stoje dobro, dok pet odsto ocenjuje stanje kao dobro. U EU 73 odsto građana smatra da je stanje na tom planu loše, a 24 odsto da je dobro.
Većina građana Srbije, 42 odsto, smatra da će se prilike u vezi sa zapošljavanjem pogrošati, a većina građana EU, 44 odsto, da se neće promeniti ni na bolje ni na gore.
Na pitaje da li smatraju da se stvari kreću u dobrom ili lošem pravcu u zemlji, 34 odsto građana Srbije je reklo da se kreću u dobrom pravcu, 33 odsto u lošem a 26 odsto ni u dobrom ni u lošem.
Građani Srbije i EU uglavnom smatraju i da se stvari neće promeniti ni na bolje ni na gore u narednih 12 meseci kada je reč o njihovom finansijskom stanju (61 odsto građana EU i 46 odsto građana Srbije).
I za građane Srbije i EU najveći problem je nezaposlenost, što je kao odgovor dalo 59 odsto građana Srbije i 45 odsto građana EU.
Većina građana Srbije, 48 odsto smatra da se njihov život neće promeniti u narednih 12 meseci, 31 odsto očekuje da će se poboljšati, dok 17 odsto smatra da će se pogoršati.
U EU 58 građana smatra da im se život neće promeniti u narednih 12 meseci, dok 28 odsto smatra da će im se poboljšati, a 11 odsto da će se pogoršati.
Prema istraživanju koje je u Srbiji za potrebe Eurobarometra sproveo TNS Medijum Galup na 1.017 ispitanika , 58 odsto građana Srbije podržava proširenje EU u narednim godinama, 26 odsto je protiv, dok je u EU 48 odsto građana protiv, a 39 odsto za proširenje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP