Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTEDNJA

Građani uštedeli 400 miliona evra više!

Autor: S. Đorđević | 31.10.2012 - 08:26:00h | Komentara: 0

Uprkos sve nižim zaradama, turbulencijama kursa domaće valute i nedavnom povećanju poreza na deviznu štednju sa 10 na 15 odsto, u proteklih godinu dana nastavljen je trend rasta dinarske i devizne štednje građana.

Devizna štednja građana dostigla 7,9 milijardi evra: JorgovankaTabaković, guverner NBS-a

Devizna štednja građana dostigla 7,9 milijardi evra: Jorgovanka Tabaković, guverner NBS-a | Foto: Rajko Ristić

Prema najnovijim podacima Narodne banke Srbije, devizna štednja građana je u septembru dostigla nivo od 7,9 milijardi evra, dok dinarska štednja iznosi 17,9 milijardi dinara.

Balkanci štede 50 evra mesečno


Štedni barometar Erste Grupe za zemlje centralne i istočne Evrope pokazao je da su Poljaci i Slovaci šampioni štednje u regionu jer ostavljaju na stranu 15, odnosno 12 odsto mesečnih neto prihoda, a za njima slede Austrijanci, Nemci i Česi sa devet odsto. Barometar otkriva prilično veliki jaz, s obzirom na to da Mađari, Ukrajinci, Srbi, Hrvati, Crnogorci i Rumuni ostavljaju na stranu manje od 50 evra mesečno.

U poređenju sa stanjem od pre 12 meseci, dinarska štednja porasla je za tri milijarde dinara, a devizna za 400 miliona evra.

Ipak, štednja u domaćoj valuti i dalje je skromna i iznosi tek oko dva odsto ukupne štednje stanovništva, dok 98 odsto ukupne štednje čini devizna štednja.


Centralna banka navodi da je u valutnoj strukturi devizne štednje 93,3 odsto štednje u evrima, 3,2 odsto u američkom dolarima i 2,7 odsto u švajcarskim francima, dok je preostalih 0,7 odsto štednje u ostalim valutama.

- U ročnoj strukturi devizne štednje najviše je zastupljena oročena štednja od šest meseci do godinu dana sa 32 odsto i štednja preko godinu dana sa 26 odsto.
Najmanje učešće beleži štednja do tri meseca sa sedam odsto u ukupnoj deviznoj štednji građana - ističu u NBS-u za „Alo!”. U strukturi devizne štednje po vrednosti uloga dominira učešće vrednosti štednih uloga do 50.000 evra sa 75 odsto u ukupnoj deviznoj štednji.

- U ročnoj strukturi dinarske štednje dominira štednja po viđenju sa 28 odsto učešća, zatim od šest meseci do godinu dana sa 26 odsto učešća, te oročena do tri meseca sa 22 odsto učešća - precizirali su u NBS-u.

Država garantuje do 50.000 evra!


Prema odluci Skupštine Srbije, nivo osiguranih depozita u Srbiji iznosi 50.000 evra. To znači da u slučaju bankrota, odnosno stečaja banke, država garantuje da će vaš novac koji se nalazi u banci biti siguran do iznosa od 50.000 evra. Ta garancija odnosi se na pojedinačnog građanina i na nivou jedne banke. Ako je vaša štednja veća od 50.000 evra, pametan izbor bio bi da deo sredstava koje imate oročite u drugoj banci i time osigurate svoj novac.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP