Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KO SU SRBI KOJE SU AGENTI BIA OSLOBODILI IZ LIBIJE

Građevinci ili vojnici?!

Autor: Ekipa Alo! | 22.05.2013 - 23:35:00h | Komentara: 4

Povodom povratka u Srbiju petorice srpskih državljana, koji su od avgusta 2011. bili zarobljeni u Libiji pod optužbom da su se borili na strani Moamera Gadafija, Centar za evroatlantske studije (CEAS) iz Beograda juče je saopštio da „zahteva od državnih organa Srbije da obelodane sve okolnosti pod kojima su otišli u Libiju, zato što su postojale indicije da su u Libiju poslati 21. avgusta 2011. kao regruti firme za fizičko tehničko obezbeđene ‚Avax“‘.

Šta su radili u Libiji: Srpski zatvorenici

Šta su radili u Libiji: Srpski zatvorenici

Da podsetimo, porodicama su se prekjuče iz zarobljeništva u Libiji vratili Zoran Nikolić iz Lazarevca, Milorad Đunić iz Loznice, Milić Martinović iz Aranđelovca, Vojislav Nićiforović iz Beograda i Nedeljko Milanović iz Lazarevca.

Martinović kao svoje zanimanje navodio  „profesionalac za sigurnost i istrage”, dok se Đunić  vidi na zvaničnom sajtu firme za o

Martinović kao svoje zanimanje navodio „profesionalac za sigurnost i istrage”, dok se Đunić vidi na zvaničnom sajtu firme za obezbeđenje „Avax”

Neregulisano obezbeđenje

Osvrćući se na spekulacije o firmi „Avax”, CEAS je juče podsetio da je Srbija skoro jedina država u Evropi koja nema zakonom regulisanu oblast rada kompanija za fizičko tehničko obezbeđenje i privatne detektive.
- Imajuću u vidu sve kontroverze u vezi s ovim slučajem, ali i druge probleme koje izaziva zakonska neregulisanost ove široke i važne oblasti, u kojoj u Srbiji radi oko 40.000 ljudi, sve optužbe o dodatnom radu u funkciji radnika fizičko-tehničkog obezbeđenja koje po privatnim i državnim objektima pružaju čak i pripadnici MUP-a Srbije, smatramo da se zakonodavnom uređenju ove oblasti mora pristupiti po hitnom postupku - navode u centru.

Među ovim radnicima, neobično je da je Martinović svojevremeno imao profil na internetu na kojem je kao svoje zanimanje navodio „profesionalac za sigurnost i istrage”, dok se Đunić može videti na nekoliko fotografija na zvaničnom sajtu pomenute firme za obezbeđenje „Avax”. Petoricu Srba pobunjenici su zarobili 20. avgusta 2011, od kada su bili u zatvoru u Tripoliju.


- Podsećamo, uhapšeni su se branili da su navodno građevinski radnici koji su usred ratnih dejstava doputovali u Libiju kako bi popravljali puteve. Negirali su i tvrdnje onih koji su ih uhapsili da je kod njih pronađen optički snajperski nišan - navodi CEAS.


Centar je, međutim, juče podsetio na pisanje „Alo!“ u vreme građanskog rata u Libiji da su Srbi bili među prvim plaćenicima koji su stigli da se bore na strani Gadafija. Kada je naš list počeo da izveštava o zarobljenoj petorici radnika, čije su porodice navele da su optužbe pobunjenika da su plaćenici besmislica, osvanuli su komentari čitalaca poput „ako su oni građevinci, onda sam ja kosmonaut“.


- Indikativno je da je „Blic” svojevremeno objavio fotografiju Milića Martinovića, jednog od pomenute petorice oslobođenih Srba, sa pucačkog treninga. Sliku sa istom kapom i naočarima Martinović je objavio i na servisu „LinkedIn”, u ratnoj pozi sa pištoljem usmerenim ka meti - navodi CEAS.

Građevinac  u akciji:  Milorad Đunić

Građevinac u akciji: Milorad Đunić


Na tom sajtu, na kojem pojedinci i firme oglašavaju svoje usluge i traže poslove, Martinović je postavio oglas u kojem je promovisao svoj „biznis”, odnosno kao zanimanje nije naveo građevinac, već „profesionalac za sigurnost i istrage”. Njegov profil ugašen je 31. avgusta 2011. U tekstu u „Blicu”, za Martinovića se navodi da je „poznat u Aranđelovcu kao predsednik kluba praktičnih strelaca ‚Target“‘.

BIA ga izvukla  iz zatvora:  Milorad Đunić

BIA ga izvukla iz zatvora: Milorad Đunić | Foto: Vesna Lalić

Ova neobična disciplina, osim preciznosti u streljaštvu, podrazumeva i bezbednu upotrebu oružja, brzinu pucanja, ali i bezbedno pucanje iz automobila. S druge strane, Đunić je na fotografijama pomenute firme „Avax” u kompletnoj uniformi. „Alo!” je juče pokušao da dođe do komentara Đunića i Martinovića, ali se oni do zaključenja ovog broja nisu javljali na brojeve telefona koji su poznati redakciji.

Stručno obezbeđenje:  Milić Martinović

Stručno obezbeđenje: Milić Martinović

CEAS: Koje su veze sa VS?


Osvrćući se na doček oslobođenih Srba koje su porodice i prijatelji čekali u sedištu BIA, CEAS je juče zatražio i da se saopšti da li su imali veze sa Vojskom Srbije u trenutku kada su otišli u Libiju.
- Smatramo da je indikativno da je navodne građevinske radnike dočekao ministar odbrane Aleksandar Vučić - saopštili su iz CEAS-a. Oni su podsetili na to da su svojevremeno i Vuk Jeremić i Dragan Šutanovac negirali veze zarobljenika sa državom, Vojskom i bezbednosnim službama, ali kako navode, „Vučićev doček oslobođenih građana upućuje na suprotno“.

Poslednji komentari
  • lix Vreme: 23.05.2013 07:19h

    ma ok su momci,skroz su ok... :-)

  • Софија Vreme: 23.05.2013 09:08h

    Ма оставите те људе на миру. Па мало им њихове муке, а сада још ви хоћете да их малтретирате и истерујете правду. Па све и да је било тако као што кажете, зар мислите да после толико проведеног времена у страном затвору они нису научили неку лекцију.

  • posmatrac Vreme: 23.05.2013 12:09h

    CEAS, sto se malkice ne pozanimate za one koji ginu kao dobrovoljci u arapskim zemljama.Pravite se slepi a sad ste nasli da perusate ovu petoricu.

  • DAKA Vreme: 23.05.2013 12:37h

    ko su ove pametne glavice, pa nisu gradjani nambije pa da ih ceka hobit neki, svaka cast ko god se potrudio da ih vrati kuci, i da je sve istina po meni, svaka im cast, za gadafija se boriti je casnije od ovih drugih kapitalistickih neadrtalaca.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP