Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SINDIKATI I POSLODAVCI NEZADOVOLJNI RADOM RESORNOG MINISTRA

Građevinci protiv Velje!

Autor: Ekipa Alo! | 05.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Zaposleni i poslodavci u građevinarstvu ocenili su da je ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić loše vodio resor i najavili da će, ukoliko se situacija u toj oblasti ne popravi u narednih mesec dana, zatražiti njegovu smenu.

Velimir Ilić

Velimir Ilić | Foto: Oliver Bunić

Zbog katastrofalnog stanja u građevinarstvu, neaktivnosti države na rešavanju problema u ovoj oblasti i visokog procenta sive ekonomije i rada na crno, oni su najavili mogućnost organizovanja protesta i poziva građevinskim firmama da državi prestanu da plaćaju porez!


Predsednik Sindikata građevinarstva Duško Vuković naveo je da se učešće građevinske industrije u ukupnom bruto domaćem proizvodu smanjilo sa 10 na dva procenta za samo nekoliko godina, broj zaposlenih pao je sa oko 150.000 na manje od 70.000, a od 2010. ugasilo se više od 2.500 građevinskih firmi. Pritom se i novac koji su građevinari zarađivali u inostranstvu smanjio sa skoro dve milijarde dolara na oko 200 miliona evra.

- Za godinu dana smanjen je i broj izdatih građevinskih dozvola za 20 odsto, kao i vrednost radova za 30 procenata, dok je zarada građevinskih radnika za 30 odsto manja od republičkog proseka - rekao je Vuković, koji je podsetio da više od godinu dana građevinska industrija traži hitno uvođenje progresivnog oporezivanja zarada, rešavanje problema rada na crno, usvajanje zakona o inspekcijama i uvođenje glavnog građevinskog inspektora.

Zaposleni najavljuju proteste i pozive firmama da prestanu da plaćaju porez

Zaposleni najavljuju proteste i pozive firmama da prestanu da plaćaju porez | Foto: Dimitrije Goll

Građevinari su ocenili i da je neodgovorno ponašanje države dovelo do toga da prošlogodišnji pad građevinske industrije bude 25 odsto, a broj zaposlenih u sivoj zoni u oblasti građevinarstva poraste na više od 40 odsto.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić zamerio je nadležnom ministarstvu što u poslednjih godinu dana nije ništa uradilo da se poboljša stanje u građevinskoj industriji.

- Da je ministar građevinarstva i urbanizma radio u privatnoj kompaniji, a da su mu rezultati za godinu dana ovakvi, dobio bi otkaz i niko ga više ne bi zaposlio - rekao je Rajić.
Ministar Ilić do zaključenja ovog izdanja “Alo!” nije bio dostupan za komentar na kritike građevinaca.
Poslednji komentari
  • Bata Niš Vreme: 05.09.2013 09:51h

    Ne znam čime je ovaj čovek zaslužio da ostane u vladi.Osvedočeni primitivac i mešetar.Možda treba nešto da ''sprovede na terenu'' za Vučića ili Nikolića, pa su ga zato ostavili?

  • NS2 Vreme: 05.09.2013 10:28h

    To ste tek sad ukapirali a doticni "odobrava" krasduckanje a i vase potkradanjevec godinama !Birali ste ga eto vam ga !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP