Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRVOMAJSKI INTERVJU: POTPREDSEDNICA VLADE ZORANA MIHAJLOVIĆ

Građevinci su na kolenima!

Autor: Vasilije Papović | 30.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 4

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, konstatuje da je srpska građevinska industrija još na kolenima, da su primanja u toj važnoj privrednoj grani za 20 odsto niža od prosečnih, ali da početak realizacije velikih infrastrukturnih projekata govori da dolaze bolji dani.

Moj radni dan nije ograničen: Zorana Mihajlović

Moj radni dan nije ograničen: Zorana Mihajlović

- Moj cilj je da naše firme budu izvođači na velikim projektima, a ne stalno drugi i stalno podizvođači. Radim na tome da zaposlimo Srbiju. Verujem da će konačno, prvi put, jedinu preostalu deonicu Koridora 10 graditi konzorcijum naših formi kao glavni izvođač. Moramo zajedno da radimo kako bi se smanjio broj nesreća na gradilištima i povratio ugled naše građevinske industrije.


Premijer ima pravo da menja tim


- Plašite li se rekonstrukcije Vlade, koju je premijer Vučić najavio pre nekoliko dana?
Ne doživljavam rekonstrukciju na takav način. Mi u Vladi nismo zbog sebe već zbog građana ove zemlje, a premijer, kao svaki kapiten, ima pravo da izvede na teren onaj tim za koji misli da će doneti pobedu. Ima pravo i da zameni onoga za koga misli da nije postigao željeni rezultat. Lično sam zadovoljna što sam u Vučićevom timu, a on ima pravo da odluči da li ću tu i ostati.

- Kada će radnicima u Srbiji biti bolje?
- Reforme koje smo započeli nisu lake, ali već ima pokazatelja da daju rezultate. Državna kasa je punija, kreću ogromni projekti poput „Beograda na vodi“ i pruge Beograd-Budimpešta, završavamo Koridor 10, koji se pre nas gradio tri decenije, donošenjem Zakona o planiranju i izgradnji smo uveli red u građevinski sektor i očekujemo da će se mnogo više i bolje raditi i graditi. Kako treba da se radi, najbolje smo pokazali formiranjem crnih i belih lista građevinskih preduzeća. Samo oni koji poštuju pravila o zaštiti radnika i njihovoj bezbednosti mogu učestvovati u projektima. Daleko od toga da sam zadovoljna, ali vidim i osećam da stvari idu nabolje. Prethodna godina je bila baza, sada idemo dalje...

Majstori, može li to brže...

Majstori, može li to brže...


- Kako se kao žena snalazite u „muškim“ resorima kakvi su građevinarstvo i saobraćaj?
- Tačno je da su moji prethodnici bili suprotnog pola, ali mislim da to nije previše bitno. Važno je da ste spremni da zasučete rukave, da ste svakog dana na koridorima i gradilištima, a ljudi sa kojima radite vas cene prema vrednoći, idejama i održanim obećanjima, a ne prema bilo čemu drugom. Ništa mi nije teško kada vidim da mogu da napravim korak više. Želim da dam sve od sebe da moj sin, da drugi sinovi i ćerke ostanu u Srbiji. Zbog toga radim. Ja ću učiniti sve da ispoštujem svaki rok i svako obećanje koje sam dala, kao što je bilo ono da se građevinske dozvole izdaju za 28 dana.

- SNS je stranka desnice, da li bi prava radnika bolje štitila neka levičarska stranka, poput SPS-a?
- Mislim da podela na levicu i desnicu kod nas nema previše smisla i da ideologija vrlo često služi da bi se zamaglila suština, a onda završavali neki svoji poslovi. I DS je po definiciji levičarska stranka, a svedoci smo koliko je državnih firmi upropašćeno i koliko je stotina hiljada radnika ostalo bez posla za vreme njihove vladavine. SPS je takođe već decenijama na vlasti, a znamo šta se dešavalo sa državnim firmama i imovinom.

Nisam konkurencija Vučiću


- Poznati ste po tome što stalno ističete kult rada i govorite da sve mora „brže, bolje i efikasnije“. Jeste li po tome konkurencija premijeru Vučiću?
Ne, nisam. Pre bih rekla da oboje imamo slično shvatanje radne etike. Zaduženja premijera su mnogo kompleksnija i šira, ali mislim da svako od nas koji smo u timu može i mora da da sve od sebe, jer mi smo primer za sve druge. U nekim vladama bilo je situacija da ministri nisu ni dolazili na posao, pa šta onda da očekujete od zaposlenih? Kako onda da očekujete da vas građani razumeju? Ova vlada nije održala nijednu telefonsku sednicu, moj radni dan nije ograničen i tako i treba da bude.

Poslednji komentari
  • deki Vreme: 30.04.2015 07:53h

    Jos su na kolenima??brale,pa oni kraljevi kako izdrzavaju ako su tek na kolenima.Ja imam utisak da su na zemlji,i to leze ne pomeraju se.Da imaju iskopan grob ne bi se zaustavili na zemlji vec pod zemljom bi bili:)

  • ds222 Vreme: 30.04.2015 08:11h

    Kad elektricar pravi puteve ,bla ,bla truc!

  • Petar Vreme: 30.04.2015 11:41h

    zeno,nisu radnici roboti i robovi,Srpski radnik je izrabljen u svakom sistemu,drzavna kasa je puna,ali radnicki dzepovi su prazni,gledate samo Beograd,ostatak Srbije je stao...sram vas bilo

  • reks61 Vreme: 30.04.2015 12:40h

    G-djo ministarko, samo vi na i u vlasti stojite, ostale vasi gradjani su polegali i ne rade nista, jer nemaju gde ni kod koga.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP