Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROJEKAT OD 30 MILIONA EVRA

Gradi se novi zatvor u Kragujevcu?!

Autor: B. Nenković | 20.02.2015 - 14:33:00h | Komentara: 0

Odbornici Skupštine grada Kragujevca trebalo bi na narednoj sednici da usvoje elaborat o opravdanosti otuđenja gradskog zemljišta za izgradnju novog zatvora u naselju Petrovac. Grad će, ukoliko se usvoji ova odluka, bez naknade dati zemljište za nove objekte u sklopu postojećeg Okružnog zatvora koji će se prostirati na površini od sedam hektara.

zatvor

U elaboratu o opravdanosti navodi se da će, u tom slučaju, ukupna površina Okružnog zatvora u Petrovcu kod Kragujevca biti preko 23.000 kvadratnih metara. Moći će da primi 400 odraslih muškaraca na služenju kazne od pet godina zatvora i više, a umesto skučenih ćelija zatvorenici će imati dvokrevetne sobe sa kupatilom.

Izgradnja novih objekata u sklopu postojećeg Okružnog zatvora deo je projekta „Modernizacija zatvorskih objekata“ koje je iniciralo Ministarstvo pravde još pre šest godina, a cilj je poboljšanje uslova života zatvorenika.

- U datom trenutku postoji prenaseljenost u svim zatvorima u Srbiji i životni uslovi su na veoma niskom nivou. Male ćelije prosečne površine od četiri do sedam kvadrata koristi nekoliko zatvorenika. Velike ćelije od 20 kvadrata su takođe prenatrpane. Sanitarne prostorije nisu u okviru ćelija, nema prostora za lične stvari, kao ni onih za posetu rodbine i advokata. Mnogi zatvorenici izdržavaju kazne daleko od svojih gradova i sela što otežava posete njihovih porodica, navodi se u elaboratu koji će se naći pred odbornicima Skupštine grada Kragujevca narednog petka.

zatvor KG

*Klik za uvećanje

 
Izgradnja novog zatvora, prema navodima iz elaborata, koštaće 30 miliona evra, ali se istovremeno navode i prednosti ove investicije.

- Gradnja će imati pozitivan efekat na građevinsku industriju Srbije, a u lokalnoj zajednici obezbediće 200 novih radnih mesta. Ceo projekat mogao bi da bude završen do kraja 2017. godine, dok je krajnji rok 30. jun 2018. godine, stoji u elaboratu o opravdanosti koji je dostavljen sa skupštinskim materijalom.

Da bi bolje sagledali donošenje odluke kojom će doprineti izgradnji novog zatvora odbornici u Kragujevcu su obavešteni i da „ Krivične kazne u Srbiji služe se u 29 zatvora i kazneno-popravnih domova. Ovi objekti su značajno prenaseljeni. Kada bi se primenili standardi Evropskih zatvorskih pravila u osam objekata prekoračenje je veće od 50 odsto kapaciteta. Uslovi smeštaja su zastreli, a većina zatvora je izgrađena pre 70 godina i namenjena daleko manjem broju zatvorenika“.
 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP