Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZA NEVERICU

Gradimo put vlasniku preduzeća za puteve!?

Autor: M. Keranović | 04.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Meštani sela Popović, u opštini Rača, već nekoliko dana protestuju revoltirani zbog toga što je došlo do, kako tvrde, odstupanja od prvobitnog plana izgradnje lokalnog puta, za koji su sredstva obezbeđena iz Evropske investicione banke (EIB) i opštinskog budžeta.

Meštani  blokirali put

Meštani blokirali put

Naime, oni tvrde da je izgradnja puta Viševac-Viševčić-Manđupa-Popović počela od dvorišta vlasnika privatnog preduzeća za izgradnju puteva, koji je blizak rukovodstvu Rače, čime se skrenulo sa prvobitne trase i odstupilo od plana izgradnje kojim je konkurisano kod tadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja. Podneli su i krivičnu prijavu zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava.


- Tražimo da radovi budu u skladu sa prvobitnim projektom i ništa više, a to nije slučaj jer je skrenuto sa trase. Radovi su počeli od kuće vlasnika jednog privatnog preduzeća za izgradnju puteva, što uopšte nije predviđeno prvobitnim planom i odlukom Opštinskog veća. Sporan je krak koji vodi do njegove kuće. Taj deo ne pripada lokalnom putu koji treba da spaja magistralni i regionalni put, već spada u nekategorisane puteve.
Inače, čim smo to videli, odlučili smo se na protest. Ni protiv koga nemamo ništa, ali tražimo da ne bude odstupanja od plana. Koliko nam je poznato, njegova firma ne učestvuje u izgradnji ovog puta. Razgovarali smo i sa predsednicom opštine Draganom Živanović i ona nam je rekla da ne zna kako je i zbog čega došlo do odstupanja od plana i ko je dao nalog da se izgradi ovakav projekat - tvrde za „Alo!“ Prvoslav Petrović, predsednik MZ Popović, i Živoslav Pavlović, meštanin Viševčića, zaseoka sela Viševac.

Svi peru ruke  od odgovornosti

Svi peru ruke od odgovornosti


Međutim, Živanovićeva za „Alo!“ tvdi drugačije. Ona kaže da je tačno da put prolazi pored kuće vlasnika privatnog preduzeća za izgradnju puteva, ali ističe da nije skrenuto sa trase, da je sve u skladu sa projektom i da nije odstupljeno od plana izgradnje puta kojim je svojevremeno konkurisano kod Ministarstva regionalnog razvoja.

- Nemam nikakav problem da sve to provere inspekcije. Sve je dostupno na uvid. EIB finansira projekat, a to znači da sve mora da bude po planu i u skadu sa zakonom. Verujem da ima nezadovoljnih zbog toga što možda put nije bliže njihovoj kući, ali zbog toga ne možemo da menjamo projekat. Ministarstvo privrede, koje je preuzelo sve projekte Ministarstva regionalnog razvoja, sprovelo je javne nabavke - kaže Dragana Živanović.

Rača

Rača


Izvođač radova je Preduzeće za puteve „Kragujevac“, naručilac je Ministarstvo privrede, a korisnik opština Rača. Izgradnja lokalnog puta Viševac-Viševčić-Manđupa-Popović trebalo je da počne 18. avgusta ove godine, dok je rok za završetak radova 90 dana. Inače, za ovaj projekat je, kako navodi Živanovićeva, opština Rača 2012. godine konkurisala kod Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave u okviru programa podrške za podsticanje regionalnog razvoja, odnosno za unapređenje lokalne infrastrukture. Većinu sredstva obezbeđuje EIB, a deo opština. Vrednost prve faze radova, kako navodi predsednica opštine, iznosi oko 9,79 miliona dinara, od toga je oko 6,4 miliona obezbeđeno iz sredstava EIB-a, a oko 3,38 miliona iz opštinskog budžeta.

Opštinu proslavila brvna

Opština Rača, jedna od najnerazvijenih u Srbiji, proslavila se po izgradnji mosta od brvana za koja su izdvajani milioni dinara. „Alo!“ je u aprilu prošle godine pisao kako je opština izdvojila četiri miliona dinara za rekonstrukciju mosta od brvana dugog nekoliko metara na Lukanjskom potoku u MZ Đurđevo, ali i tri miliona dinara za rekonstrukciju mosta od brvana na Blatarskom potoku u MZ Saranovo. Kašnjenje radova na rekonstrukciji tih mostova opštinski funkcioneri su pravdali „visokim vodostajem potoka“. Rača je i za uređenje bazena iskeširala čak osam miliona dinara, o čemu je „Alo!“ takođe pisao.

Poslednji komentari
  • Nikola Vreme: 04.09.2014 11:00h

    Pozivamo sve ljude dobre volje da nas podrže da dođemo do cilja.Naš cilj(svih nas) koji smo podigli glas protiv očigledno nezakonitih radnji pojedinaca ja da put odrade pravom trasom (l11) a ne po sokacima....Sve se pokušava da nas demotivišu da odustanemo.

  • raca Vreme: 04.09.2014 13:11h

    Na kraju se ispostavilo da to nisu brvna, vec ozbiljan most, i da je vodostaj zaista bio visok i da su ti potoci ove godine i plavili. A da neko blokira radove u svom selu a da nije dao ni dinar za izgradnju tog puta, je dosad necuveno. Neka povuku masine i neka rade tamo gde se niko ne buni.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP