Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U Ivanjici se večeras završava Svojevrsni festival kulture i dobre zabave

Gradom zavladali smeh i boemski duh!

Autor: Beba Bojović | 02.09.2012 - 21:12:00h | Komentara: 0

Predajom ključeva grada od strane Milomira Zorića, predsednika opštine, Branislavu Nušiću (glumcu Pozorišta na Terazijama Milanu Milosavljeviću) počela je treća po redu, obnovljena „Nušićijada“, svojevrsni festival kulture, zabave i smeha. Varoš pod Golijom je do večeras srpska prestonica kulture, humora i boemskog duha.

Primopredaja grada: Milosavljević kao Nušić preuzima ključeve od predsednika opštine

Primopredaja grada: Milosavljević kao Nušić preuzima ključeve od predsednika opštine

„Nisam baš oduševljen što ključeve grada predajem bez izbora, ali kako je to samo na tri dana, pristao sam“, rekao je Zorić, dok je Nušić grabio ključeve iz njegovih ruku.


Odmah potom je, po tradiciji, proglasio svoj jedini zakon - ukidanje fajronta u ivanjičkim kafanama. I kao vremeplovom, Ivanjica se namah vratila u vreme legendarne serije „Više od igre“, koja je upravo snimana u ovoj varoši, a čiji je slogan i poruka ovogodišnje „Nušićijade“. Čuvenom pešačkom zonom usledio je i defile mladih i starih, žena i muškaraca, odevenih u kostime tog vremena, koje sami Ivanjičani šiju. Nije izostala ni tradicionalna fudbalska utakmica Radnički i Građanski. Ovog puta, to su bili veterani reprezentacije Srbije, predvođeni rekorderom u nastupima u dresu s državnim grbom Savom Miloševićem i veterani ivanjičkog Javora. U centru pažnje bio je veliki jubilej, s obzirom na to da je FK Javor upravo na „Nušićijadi“ slavio stogodišnjicu postojanja, a publika je uživala u potezima starih fudbalskih majstora - na kraju 5:2 za reprezentativce, uz četiri gola Miloševića.

Defile u kostimima iz Nušićevog vremena

Defile u kostimima iz Nušićevog vremena

„Više od igre“ se posle zelenog terena preselilo u bašte ivanjičkih ugostiteljskih objekata. Začuli su se zvuci pariskih bistroa, ali i gudala Kraljevskih gudača Svetog Đorđa, mjuzikl raspevanog pozorišta s Goricom Popović, Darom Džokić, Jelicom Sretenović, Anitom Mančić i Goranom Sultanović, kao i ciganski kabare Ljiljane Stjepanović. Glavni varoški trg ispunio je uveče Masimo Savić, čiji je vrhunski, dvočasovni koncert obeležio prvi dan „Nušićijade“. Ali, s obzirom na to da je Nušić proglasio ukidanje fajronta, stara, dobra starogradska muzika „na hladno“ čula se iz ivanjičkih kafića sve do cika zore.


Nušić se provozao fijakerom pred tradicionalni meč

Nušić se provozao fijakerom pred tradicionalni meč

Satira i humor je obeležila jučerašnji dan na „Nušićijadi“. Od izvođenja Nušićevog „Sumnjivog lica“, preko dodele nagrade za najbolju satiričnu priču, do smešne večeri s glumcem Petrom Božovićem i njegovom opaskom da „pošto je ovo festival smeha i humora, trebalo je u goste pozvati i golmana Zvezde (Bobana) Bajkovića“.


Masimo Savić ispunio gradski trg

Masimo Savić ispunio gradski trg

Mladi Ivanjičani pak uživali su u koncertu bendova „Zemlja gruva“, S. A. R. S. i MVP te je ponovo gospodska boemština, oličena u duhu „Više od igre“ na gradskom šetalištu i mnogobrojnim kafanama, Ivanjičane i njihove goste iz celog regiona, držala budne do izlaska sunca. Zavesa na ovogodišnju „Nušićijadu“ pada danas. Nušića u izbornoj godini, predstavom „Narodni poslanik“, igraće glumci Narodnog pozorišta iz Užica, a kostimirani Ivanjičani će na velikoj paradi, predvođeni Nušićem, samo na godinu dana, do sledećeg septembra i nova tri dana festivala, „odjaviti fajront“.

Prvi put i gospodin ministar

Po prvi put je otvaranje „Nušićijade“ kasnilo skoro sat vremena. Razlog je bilo kašnjenje ministra kulture Bratislava Petkovića. Organizatori su, ipak, bili blagonakloni prema njemu jer je prvi od ministara kulture koji je došao u Ivanjicu od 1968. godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP