Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TABLA NAMENJENA SRBIMA

Gradonačelnik Budve bi da čuje građane pre uklanjanja spomen ploče!

Autor: Srna | 02.06.2015 - 16:49:00h | Komentara: 3

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović rekao je da lokalna vlast neće inicirati uklanjanje spomen-ploče srpskim oslobodiocima koja se nalazi iznad ulaznih vrata u Starom gradu.

Budva crna gora

Budva | Foto: Nenad Kojadinović

Ploča, koja je pre osam decenija postavljena iznad glavnih ulaznih vrata u Stari grad, po stavu Komisije za postavljanje spomen-obeležja Ministarstva kulture Crne Gore, nije istorijski utemeljena, pa prema Zakonu opština ima pravo da pokrene inicijativu za njeno uklanjanje.
Ukoliko to lokalna uprava ne učini, država bi mogla da je ukloni primjenom Zakona o zaštiti kulturnih dobara.
Rađenović kaže da će se prije nego što bude donesena bilo kakva odluka prvo čuti mišljenje građana, prenose crnogorski mediji.
On ističe da temu ploče na ulazu u Stari grad iz ugla njegovog posla doživljava sa tri aspekta. "Prvi je legalnost postojanja ploče, koja je sa aspekta organa opštine Budva postavljena legalno, jer je to učinjeno pre 1971. godine koju uzimamo kao graničnu. Imamo potvrdu da je to urađeno 1931. i to nas ne obavezuje da žurimo sa nekim aktivnostima u vezi sa nekim drugim odlukama", rekao je Rađenović.
On je dodao da drugi aspekat ide u pravcu istorijskih fakata i to treba ostaviti stručnjacima, a treći aspekat je razmišljanje građana koje želi pažljivo sagledati.
Rađenović je rekao da sa današnje perspektive priča o uklanjanju nekog spomen-obeležja, ne osvrćući se čak i na njegove istorijske nivoe, ne može doneti ništa dobro Budvi.
"Mislim da treba da gajimo vrednosti afirmacije naše države i da te vrednosti u svakoj sredini pažljivo izvagamo. Zato i ja želim da oslušnem sve specifičnosti i sve što naši građani misle", rekao je Rađenović.
Gradonačelnik Budve će i pisanim putem tražiti od svih političkih partija u Budvi da i one daju mišljenje da li ploča treba biti uklonjena sa starogradskih Veljih vrata.
Poslednji komentari
  • dusan Vreme: 02.06.2015 17:49h

    koliko vidim po misljenju komisije ploca nije legalnlo postavljena nakon toliko decenija a sve ploce i spomem obelezja koja su oni postavili su istorijski utemeljena .bilo bi pametnije da posvete vise paznje o ocuvanju istorijskih i kulturnih spomenika koji tako vidljivo propadaju.da je kojim slucajem ploca postavljena od strane austrougarske bila bi istorijski utemeljena .po njihovom misljenju trbalo bi skinuti i sva obelezja sa svih kulturno istorijskih znamenitosti kao sto je primer sa starim gradom kotor .izgleda da je problem sasvim druge vrste a to je sto je napisana cirilicom i sto su srbi ucesnici u tom cinu .

  • murat Vreme: 02.06.2015 21:01h

    nova država crna gora sa srpstvom nema nikakve veze. ljudi su podvukli crtu, uvideli na vreme da ih srbija samo koči u daljem napredovanju i otvaranju ka svetu. dok smo bili braća, bili smo. sad je svako na svome i radi onako kako misli da treba da radi za svoju zemlju i svoj narod. e sad što su do skora pa i sada srbijom upravljali i upravljaju crnogorci .........

  • Nele69 Vreme: 02.06.2015 23:00h

    E moj Murate... Crna Gora ima i te kakve veze sa Srbijom i Srbima. Možda bi ti želeo da ima veze sa Turskom od koje je još davno oslobođena. "Dok smo bili braća..." Po ovim rečima ti zasigurno nisi bio brat ni sa kim, a verovatno to nećeš ni biti, a ponajmanje sa Crnogorcima i Srbima. I na kraju... teško zemlji i narodu koji seče svoje korene... jad, beda i trulež.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP