Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SUMNJIVO POSLOVANJE UNIVERZITETA “BOŽIDAR ADŽIJA”

Gratis promocije LDP pod lupom Agencije!

Autor: Ivan Ninić | 28.05.2013 - 23:22:00h | Komentara: 2

Zbog sumnje da je bilo kršenja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak za utvđivanje svih okolnosti po kojima je Liberalno-demokratska partija, u više navrata do sada, za svoje skupove i promocije koristila reprezentativni poslovni prostor ustanove Narodni univerzitet „Božidar Adžija“ na Vračaru, kojom upravlja funkcioner te stranke Ratomir Anđelković, saznaje „Alo!“.

Narodni ili LDP-ov: Univerzitet „Božidar Adžija“

Narodni ili LDP-ov: Univerzitet „Božidar Adžija“ | Foto: Jelena Vučetić

Kako saznajemo od zaposlenih u čuvenom „Božidarcu“, Agencija je dobila prijavu u kojoj se navodi da je u prostorijama te kulturno-obrazovne ustanove LDP u više navrata gratis organizovao različite stranačke skupove i sastančenja. Direktor ove ustanove, inače funkcioner LDP-a Ratomir Anđelković, potvrđuje da je nedavno Agencija za borbu protiv korupcije od njega zatražila izjašnjenje po pitanju korišćenja poslovnog prostora za koji tvrdi da su „drugi zaposleni zloupotrebljavali“.


Sukob interesa?

Kako saznajemo, bez obzira na to što je na njenom čelu kadar LDP-a, NU„Božidar Adžija“ je sarađivao i sa marketinškom agencijom „Gistro Advertising”, koja je u vlasništvu poznatih funkcionera te stranke Ivana Andrića i Dejana Ranđića. “‘Gistro Advertising’ je u prethodnom periodu izradio nekoliko dizajnerskih resenja za NU ‘Božidar Adžija’, ali na neprofitnoj osnovi. Nikada naše usluge nismo fakturisali ili naplatili“, piše u odgovoru koji smo dobili od direktora te firme Dejana Ranđića.

- U nekim slučajevima je bilo besplatnog korišćenja prostora, ali ja o tome nisam bio obavešten. To je prema sistematizaciji bio posao kolege iz komercijale Žarka Vukmirovića i zato njega pitajte da li je LDP-u ustupao besplatno prostor. Ta stranka je, prema dokumentaciji u koju sam imao uvid, plaćala korišćenje prostora dva, tri, pa možda i četiri puta i za to postoje fakture i izvodi. Očigledno je da postoje slučajevi kada je prostor korišćen besplatno, ali ne verujem da je to bilo toliko često, jer sam bio prisutan.
Međutim, nisam mogao da znam kome su sve komercijalni direktor i Vukmirović izdavali prostor i to će morati da utvrde drugi organi - kaže Anđelković za „Alo!“ i dodaje da je krajem marta ove godine sve detalje napismeno dostavio Agenciji.

S druge strane, Željko Vukmirović, komercijalista u NU „Božidar Adžija“, odbacuje optužbe direktora i navodi da on nije imao takve ingerencije oko toga kome će naplatiti, a kome će gratis ustupiti prostorije te ustanove. Tvrdi da je s obzirom na opis posla bilo logično da bude upoznat sa okolnostima pod kojima je LPD koristio naše prostorije.

Neobavešten: Ratomir Anđelković

Neobavešten: Ratomir Anđelković


- Apsolutno nikada u tome nikada nisam učestvovao. Svako ustupanje poslovnog prostora LDP-u vršio je isključivo direktor Anđelković, koji me čak nijedanput forme radi, usmeno ili pismeno, nije obavestio o tome. Kada sam u nekoliko navrata pitao ljude iz tehničke službe za koga sređuju prostor, rečeno mi je da dolaz LDP da drži svoj skup, a to nije bilo moguće bez znanja i odoborenja direktora - kaže za „Alo!“ Vukmirović.
On napomonje da je od Agencije za borbu protiv korupcije zvanično dobio status uzbunjvača i da sada dve godine uživa radno-pravnu zaštitu od moguće odmazde zbog ukazivanja na političku korupciju u „Božidarcu“, o čemu je obavešten i direktor, koji je, kako kaže, „malo više nervozan zbog toga“.

Inače, u izveštajima koje je LDP dostavio Agenciji za borbu protiv korupcije ne navodi se da je ta stranka besplatno koristila prostor NU „Božidar Adžija“, što eventualno zakon tretira kao donaciju, u formi usluge bez naknade. U slučaju da se ovo pokaže tačnim, LDP i donator bi mogli da budu kažnjeni novčanim kaznama od 200.000 do 2.000.000 dinara. Iako nam je obećao da će „za sat vremena“ nešto više reći na ovu temu, portparol LDP-a Mladen Bašić se danima nije javljao.
Poslednji komentari
  • badza Vreme: 29.05.2013 09:22h

    Nezna se sta je gliplje:da li direktor ili njegova odbrana.Ako su nam ovakvi direktori uspesni onda nemojte maltretirati djake da studiraju vec ih odmah posle osnovne skole postavite na mesto direktora.Bice uspesniji i u najmanju ruku davace i pametnije izjave.

  • marko Vreme: 29.05.2013 10:52h

    Ldp je najvece zlo u nas.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP