Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POKRENUTA PRIVATIZACIJA

Grčka prodaje luku Pirej!

Autor: Tanjug | 15.05.2015 - 09:54:00h | Komentara: 0

Vlada u Atini ponovo je pokrenula proces privatizacije najveće grčke luke Pirej, ali ovaj put nudi nešto manji udeo ponuđačima, izjavio je jedan neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

Luka Pirej

Luka Pirej | Foto: Profimedia

 


"Prethodna konzervativna vlada planirala je da proda 67-procentni udeo u luci Pirej, ali je ova vlada sada smanjila ponudu na 51 odsto. Obavestili smo potencijalne investitore o izmenama u pogledu nadmetanja", dodao je taj izvor, a prenosi agencija Frans pres.


Prema tvrdnjama neimenovanih izvora, tri kompanije su zainteresovane za preuzimanje udela u luci Pirej, među kojima su kineski konglomerat COSCO, holandska kompanija APM Terminals, i filipinska kompanija Internešnel kontejner terminal servisi. Kompanije imaju rok do septembra da dostave svoje ponude, tvrdi neimenovani izvor.

Luka Pirej

Luka Pirej | Foto: Profimedia

 

Aktuelna vlada premijera Aleksisa Ciprasa najpre se oštro protivila planovima prethodnog režima da prodajom državnih aktiva prikupi sredstva za posrnulu privredu, zbog čega je dala obećanje da će zaustaviti takve privatizacije. Međutim, ubrzo se našla pod snažnim pritiskom međunarodnih kreditora da nastavi sa započetim procesom privatizacije.

Aleksis Cipras

Aleksis Cipras | Foto: Tanjug/AP

 


Vlada u Atini je tako krajem aprila sprovela prvu privatizaciju otkako je u januaru došla na vlast, prodavši 20-godišnju licencu za klađenje na trke konja podružnici češko-grčke kompanije Opap za 40,5 miliona evra.
"Pitanje privatizacije je deo paketa mera o kojima se raspravljalo sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom u zamenu za odblokiranje isplate kredita Atini od 7,2 milijarde evra", izjavio je portparol grčke vlade Gabrijel Sakelaridis.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP