Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EVO KAKO ĆE ATINSKO „NE“ UTICATI NA NAŠU ZEMLJU

Grčko OXI preliva krizu u Srbiju!

Autor: Ivana Žigić | 07.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 4

Grčko „ne“ ultimatumu MMF-a i Nemačke, te pooštravanje mera štednje, ako je suditi prema oceni domaćih eknomista, neće ostaviti ozbiljnije posledice na srpskom tržištu, bar kada je reč o stanovništvu.

Nedeljni referendum  ostaviće posledice  u čitavom regionu

Nedeljni referendum ostaviće posledice u čitavom regionu | Foto: AP

Ipak, u slučaju da grčka kriza potraje, moguće je slabljenje evra u odnosu na druge valute... Negativni efekti mogli bi da se osete i kada je reč o kamatama po kojima se država zadužuje kod međunarodnih kreditora, te je očekivana i veća opreznost stranih investitora.


Kako za „Alo!“ objašnjava Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, ne treba očekivati lokalne potrese.

- Ne treba očekivati neke direktne efekte u Srbiji u smislu problema u bankarskom sektoru, povlačenja štednje, rasta kamata... Do toga neće doći jer je to domaći bankarski sektor i nije moguće brzo i lako povući pare sa tržišta - smatra Vučković.

Neizvesnost može dovesti do  oklevanja stranih investitiora:  Vladimir Vučković, član  Fiskalnog saveta

Neizvesnost može dovesti do oklevanja stranih investitiora: Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta | Foto: Goran Srdanov

 

Pad evra povećao javni dug Srbije!


Premijer Aleksandar Vučić ocenjuje da je zbog pada evra, što je posledica rezultata referenduma u Grčkoj, javni dug Srbije u toj valuti povećan.
- To je volja naroda u Grčkoj, ali brinem zato što je evro pao za 1,5 odsto, što nam povećava javni dug u evrima, iako ni dinara nismo uzeli - rekao je Vučić.

Kako dodaje, ono što može indirektno da bude nezgodno je da se pogoršaju uslovi na međunarodnom finansijskom tržištu, te da u uslovima neizvesnosti dođe do oklevanja stranih investitora i kreditora kada se radi o našem regionu.

- To bi pak moglo da se odrazi na kamatne stope kada je u pitanju zaduživanje države na međunarodnom tržištu. A i do toga bi došlo ako bi se pogoršao scenario sa Grčkom, ali za sada ne - zaključuje Vučković.

I Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ocenjuje da, ako se kriza u Grčkoj brzo reši sporazumom te zemlje i poverilaca, negativni efekti ne bi bili značajni.

| Foto: AP


- Ako bi pak kriza eskalirala, što je malo verovatno, to bi se odrazilo na celu Evropu, pa i na nas. Ipak, očekujem postizanje dogovora i minimalne efekte, eventualno slabljenje evra u odnosu na druge svetske valute, što ne bi imalo efekte u Srbiji - dodaje Arsić.

Miladin Kovačević, saradnik časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT), poručuje da ako Evropska centralna banka (ECB) omogući grčkoj centralnoj banci pristup Fondu za likvidnost, direktnih posledica po nas neće biti.

- Može doći do indirektnih efekata, a to bi značilo da na finansijskim tržištima može doći do povećanja kamata i rizika za zemlje jugoistočne Evrope, što bi dovelo do posledica i kod nas, ali to za sada ne treba naročito da nas brine - ističe Kovačević.

Turisti, ne brinite zbog poskupljenja

Miroslav Zdravković, urednik portala „makroekonomija“, poručuje za „Alo!“ da turisti koji nameravaju da krenu put Grčke nemaju mnogo razloga za brigu.
- Problemi su urbani: Atina, Solun. Što se primorja tiče, turisti se tamo ionako mahom snabdevaju u velikim trgovinskim lancima, kojima nije u interesu da im padne promet zbog povećanih cena. Takođe, voće i povrće su izuzetno jeftini jer im je sprečen izvoz u Rusiju. Jedini ozbiljniji problem mogu da budu štrajkovi na carini - navodi Zdravković.

Poslednji komentari
  • ATINA FEVAVI Vreme: 07.07.2015 09:15h

    Sklona sa da povevujem da jedno sto se moze pveliti je grcko move, ja se dvzim podalje od obale.

  • ana Vreme: 07.07.2015 10:47h

    To je za 3.dete a sta je sa cetvrtim?ja ih imam cetvoro,i ne mogu da se zaposlim jer moram da budem uz njih.tako da penziju ne mogu da ocekujem.bilo bi lepo da se uvede zakon da zene koje imaju 3 i vise dece ostvare pravo na neku penziju.jer ceo zivot ustvari rade -cuvaju decu!!!

  • bube Vreme: 07.07.2015 16:39h

    Svi su nam krivi, samo smo mi ispravni.

  • gaga Vreme: 08.07.2015 13:54h

    muka mi je vise od analiticara.nit manje zemlje niti vise analiticara.svakog jutra sa rts dave sa vajnim analiticarima,da li vide da dosadise vise.sve znamo da analiziramo, samo nasu muku ne vidimo.danima samo o grckoj pricamo, izgleda da je tako najbolje...........

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP