Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UPS!

Greška u budžetu Grada Beograda od 720 miliona dinara biće ispravljena amandmanom

Autor: Tanjug | 30.12.2014 - 14:20:00h | Komentara: 0

U budžetu grada Beograda potkrala se greška od 720 miliona dinara, a deo tog novca biće usmeren na izmirenje dugova socijalnim ustanovama, rečeno je danas na sednici Skupštine grada.

Ne troši više od zarađenog: Siniša Mali

Siniša Mali | Foto: Oliver Bunić

Potkrala se greška u budžetu, koja će biti izmenjena amandmanom, a reč je o oko 720 miliona dinara. Od tih 720 miliona dinara, 500 miliona će ići na socijalne ustanove grada Beograda, pa ćemo dugovanja preneta iz prethodnog perioda umanjiti, naveo je gradonačelnik Siniša Mali u obraćanju odbornicima Skupštine grada.
Mali je prethodno objasnio, govoreći o rebalansu budžeta za ovu godinu, da je od prethodne gradske vlasti početkom godine nasleđeno 14,6 milijardi dinara prenetih, a neisplaćenih obaveza prema penzionerima, ustanovama socijalne zaštite, prema porodiljama, trudnicima i drugim korisnicima budžeta grada Beograda.
- Najveći deo tih obaveza smo uspeli da vratimo ove godine, negde oko osam milijardi, ostalo je oko šest milijardi koje smo planirali da vratimo sledeće godine. Ali, tokom ove godine oko 523 miliona dinara je uspelo neutrošenih i mi ćemo taj novac da iskoristimo za vraćanje starih dugova socijalnim ustanovama -  rekao je Mali i dodao da će 500 miliona, koji su greška u budžetu za narednu godinu, biti uplaćena za stara dugovanja socijalnim ustanovama.

Balša Božović

Balša Božović

 
Mali nije precizirao o kakvoj grešci je reč, ali je šef odborničke grupe DS Balša Božović naveo da je 800 miliona dinara našao u budžetu za nabavku automobila za komunalnu policiju. Gradonačelnik je rekao da 500 miliona ide socijalna davanja, koja su prvobitno smanjena, ali nismo čuli na šta ide preostalih 220 miliona, rekao je Božović.

On je rekao da DS podržava 500 miliona za socijalna davanja, ali da, sa druge strane, 220 miliona visi u vazduhu.
Greška u budžetu potiče od toga što je prvobitno pisalo da će za nabavku automobila za komunalnu policiju biti utrošeno 801 milion dinara. Međutim, za tu namenu treba da bude izdvojeno 80 miliona.

Za socijalna davanja, grad je namenio 2,2 milijarde dinara što je za 517 miliona manje u odnosu na ovu godinu jer je izvršena revizija korisnika socijalne pomoći, pri čemu su stvarno ugrožene kategorije građana ostale zaštićene.

Grb Beograda

O trošenju beogradskih para odlučuje gradonačelnik

 
Planirana su i sredstva za finansiranje budžetskog deficita u iznosu od 4,15 milijardi dinara, za otplatu glavnice duga domaćim i stranim kreditorima oko 5,35 milijardi, to je ukupno oko 9,5 milijardi dinara.

Za finansiranje deficita i otplatu duga sredstva će biti obezbeđena od prodaje finansijske imovine u iznosu od tri miliona dinara, zaduživanjem na finansijskom tržištu za 7,3 milijardi dinara i iz procenjenog suficita iz 2014. godine u iznosu od 2,1 milijarde dinara, navedeno je u nacrtu odluke.
Grad planira da u 2015.godini povuče sredstva kredita od domaćih banaka u iznosu od 248,8 miliona dinara za izgradnju objekata predškolskih i ustanova za osnovno obrazovanje, kao i sportskih objekata.

Od inostranih banaka Beograd planira da u 2015. povuče sredstva kredita u iznosu od 7,07 milijardi dinara (56.638.807 evra) za projekat izgradnje mosta preko Save sa prilaznim putevima ka mostu (kredit od Evropske investicione banke od 19,1 milion evra) i unapređenje beogradskog javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture (kredit Evropske banke za obnovu i razvoj od 37,5 miliona evra).

U gradskom budetu za 2015. planirane su subvencije u iznosu od 12,1 milijardi dinara i to 7,25 milijardi javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama, a privatnim preduzećima oko 4,9 milijardi dinara.

U tekuću budetsku rezervu biće izdvojeno 469,2 miliona dinara, od čega će stalna budžetska rezerva biti dva miliona dinara.

O korišćenju sredstava tekuće i stalne budetske rezerve odlučuje gradonačelnik Beograda na predlog Sekretarijata za finansije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP