Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRAŠNO!

Greškom lekara ostao bez pola pluća!

Autor: Blic | 26.05.2015 - 14:39:00h | Komentara: 1

Akademik profesor dr Jovan P. Šetrajčić deset godina pokušava na sudu da dokaže grešku lekara zbog koje je ostao bez polovine pluća.

Jovan P. Šetrajčić

Jovan P. Šetrajčić | Foto: R. Getel

Na Institut za plućne bolesti 2001. došao je sa upalom pluća, ali greškom lekara dijagnostikovan mu je adeno-karcinom u donjem režnju levog plućnog krila, koji mu je ubrzo izvađen.

Nakon toga, lekari su konstatovali da je patolog koji je uradio analizu tkiva transtorokalnom punkcijom pogrešio i video tumor gde ga nije bilo. Iako ovaj profesor fizike sa Prirodno-matematičkog fakulteta ima pismene dokaze Instituta da je pogrešno lečen, pravdu na sudu čeka već 10 godina.

- Na rendgenskim snimcima pojavila se senka, što je bila posledica, kako se na kraju ispostavilo, virusne upale pluća. Svi nalazi rendgenoskopije, bronhoskopije, analize krvi, urina, pljuvačke i patološki bili su uredni. Svi sem transtorokalne punkcije – objašnjava Šetrajčić.

To je inače postupak ubadanja iglom u pluća, a iako je njena pouzadnost ispod 20 odsto, konzorcijum od osam lekara doneo je odluku da se Šetrajčić hitno operiše i da ne postoji drugačija terapija.

- Ležim u krevetu posle operacije i učim da dišem stomakom jer mi fali polovina pluća. Ulaze lekari i kažu da treba da častim jer tumora uopšte nema, niti ga je bilo. Još su mi rekli da im kupim viski. Kada sam im rekao da ću da ih tužim, kreću moje druge muke – nastavlja naš sagovornik.

Iako je i interna revizija nalaza na Institutu pokazala da je patolog, kome Šetrajčić do danas ne zna ime, pogrešio, što je i dokumentovano, lekari su mu rekli da ne pokreće tužbu jer je sigurno neće dobiti. Ipak pokrenuo je građansku parnicu gde traži odštetu od 20.000 evra za gubitak dela tela, nadonadu za pretrpljeni strah i postoperativne tegobe.

Prvostepeno i drugostepeno veće dosudilo je da lekari nisu krivi. Kasacioni sud vratio je suđenje na početak zbog pogrešno vođenog postupka, jer je Osnovni sud sve vreme vodio postupak da li je Institut kriv ili nije, što je činjenično dokazano. Međutim, prošle nedelje Osnovni sud je opet dosudio u korist Instituta.
Jedan od naših najboljih naučnika kaže da će se žaliti Apelacionom sudu, a ako treba i Strazburu, ali da se boji da kraj postupka neće dočekati zbog ovolikog otezanja. Do sada je, bez troškova advokata, na postupak potrošio 4.000 evra.
- Ovo radim zato što nisu bili u stanju samo reći „izvini“ i zato što znam da je mnogo ljudi na tom Institutu prošlo kao ja. Ostao sam invalid 40 odsto i dalje sam pod traumom, imam noćne more, a svaki grip za mene može da bude koban – tvrdi on.
Poslednji komentari
  • penzioner Vreme: 26.05.2015 20:31h

    Lekarima su prevelike plate, jer praksa pokazuje da ne snose nikakvu odgovornost!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP