Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GOLGOTA ZBOG REČENICE

Groza zbog Broza!

Autor: B. Janačković | 25.10.2012 - 07:02:00h | Komentara: 1

„Josip Broz poludeo skroz“. Zbog ove rečenice, koju čak nije ni izgovorio, Svetolik Petković (83) iz Malče prošao je kroz pravu golgotu režima Titove Jugoslavije.

Pravda posle 62 godine: Svetolik sa ćerkom

Pravda posle 62 godine: Svetolik sa ćerkom

Robijao je na ostrvu Grgur jedva preživevši muke komunističkog kazamata zbog kojih je ostao invalid. Pošlo mu je za rukom tek pre nekoliko dana da dokaže nevinost, posle pune 62 godine, kada je rehabilitovan odlukom Višeg suda u Nišu.


Sve se desilo u novembru 1950. dok je služio vojni rok u Zagrebu. Bio je dežurni u kasarni kada je jedan vojnik u šali izgovorio kobnu rečenicu. Ubrzo su se obojica našla u vojnom pritvoru, iako Petković čak nije ni bio prisutan.
U fingiranom postupku „utvrđena” su i druga „krivična dela protiv naroda i države” - da je navodno govorio da je u Americi veća demokratija, da se u vreme stare Jugoslavije bolje živelo, da radnik mora raditi četiri dana da bi živeo jedan dan... Vojni sud u Zagrebu 1951. osudio ga je na dve godine prinudnog rada, a u presudi je obrazloženje izostavljeno kao „nepotrebno”.

Prošao  golgotu zbog rečenice: „Josip Broz poludeo skroz“

Prošao golgotu zbog rečenice: „Josip Broz poludeo skroz“


- Politika me nikada nije interesovala, a onda su me proglasili za najvećeg neprijatelja. Kući sam ostavio ženu i dete od dve godine, a na otoku Grgur sam preživeo pakao. Vratio sam se sa oboljenjem na plućima, kukovima i nogama. Obraćao sam se Maršalatu, Rankoviću i Miloševiću, ali nikada nisam dobio nikakav odgovor - kaže Petković.

Utvrđeno je da je Svetolik bio žrtva progona i nasilja iz ideoloških i političkih razloga. Sledeći korak je da se obratimo Ministarstvu pravde, Komisiji za obeštećenje u procesu rehabilitacije kako bi se utvrdila naknada za muke koje je preživeo - kaže advokat iz Niša Maja Biculović.
Poslednji komentari
  • duda Vreme: 26.10.2012 08:53h

    Sta kazete titići na ovo? Njegovi pioniri, zlo koje se sirilo decenijama ovom zemljom i danas je veoma, veoma prisutno...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP