Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VIRUS ZAPADNOG NILA

Groznicom Zapadnog Nila inficirano 8.400 ljudi?!

Autor: E. A. | 24.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Iako je u Srbiji dosad zabeleženo deset smrtnih slučajeva obolelih od virusa Zapadnog Nila, a zvanično objavljeno da je od 82 prijavljena slučaja obolevanja 56 imalo kliničku sliku meningitisa, encefalitisa ili meningoencefalitisa, broj zaraženih je mnogo veći.

Komarac

Komarac | Foto: Shutterstock

Kako prenosi portal „Meta.rs“, na 150 zaraženih jedan oboleli razvije tešku kliničku sliku, pa se prostom računicom dolazi do podatka da je inficirano najmanje 8.400 ljudi!


Ovi podaci, kako piše taj portal, potvrđuju da je situacija ove godine mnogo gora u odnosu na prošlu jer je polovinom septembra 2012. od ovog virusa umrlo petoro ljudi, a obolelo 37. Portal se pozvao na izvore iz krugova bliskih Vladi Srbije, koji tvrdi da organizovanog monitoringa komaraca, ptica i konja od strane Uprave za veterinu od marta ove godine nije bilo.

- Iako je veterinarska služba u 2011. i 2012. radila monitoring na bolest Zapadnog Nila, u martu 2013. Uprava za veterinu prekinula je monitoring, tako da se od tada ne rade nikakva ispitivanja i pored epidemiološke situacije kod životinja i ljudi - navodi ovaj izvor i dodaje da i pored upozorenja veterinarskih instituta da je neophodno da se radi monitoring kod divljih i domaćih ptica, konja i insekata, to dosad nije uspostavljeno.
I doktor Milanko Šekler, načelnik Nacionalne referentne laboratorije za influencu VSI „Kraljevo“, potvrdio je da se monitoring na prisustvo virusa groznice Zapadnog Nila ne radi, dok Zorica Novaković, direktorka Uprave za veterinu pri Ministartvu poljoprivrede, kaže za „Metu“ da je to netačno, ali je portal ostao uskraćen za konkretnije odgovore o toj temi.

Stiže nam i malarija


Nakon što je radnik iz okoline Aleksinca preminuo od malarije, od koje je oboleo tokom boravka u Africi, infektolozi upozoravaju da nažalost postoji opasnost da se zbog sve toplije klime i u Srbiji u močvarnim predelima namnože autohtone vrste malaričnih komarca!
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP