Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LEGALIZACIJA ULJA OD KANABISA

Grujičić: Saglasna sam sa legalizacijom ali uz stroge kontrole

Autor: Srna | 13.04.2015 - 18:11:00h | Komentara: 2

Profesor Danica Grujičić, koja vodi Radnu grupu Ministarstva zdravlja Srbije formiranu radi izrade predloga o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, kaže da je saglasna sa legalizacijom ulja kanabisa, ali uz strogu kontrolu Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Marihuana

Marihuana | Foto: Dreamstime

 
Grujičićeva je napomenula da će se Radna grupa sastati još jednom do kraja aprila i da je dogovor da svaki član donese svoje naučne dokaze o tome da li je reč o supstanci koja može da pomogne pacijentima ili ne.
Ona je istakla da ne zna kakvo će biti konačno mišljenje Radne grupe, jer se u njoj i lekari koji su protiv legalizacije, prenose beogradski mediji.
Prema njenim riječima, ulje kanabisa je na neki način droga koja sadrži više različitih psihoaktivnih supstanci, te stoga mora proći veoma stroge uslove Agencije za lekove i medicinska sredstva.
- Pod uslovom da ulje prođe Agenciju za lekove, da se napravi fabrika, ja nemam ništa protiv ali, to mora biti pod farmaceutskom kontrolom. Ne može da se prodaje na ulici, ne mogu uvoznici da ne znam odakle uvoze, ako nemaju sertifikat proizvodnje, rekla je Grujičićeva.
Ona je naglasila da, prema njenim saznanjima, za sada ne postoje nikakvi naučni dokazi da ulje kanabisa leči rak i apelovala na lekare da oprezno pričaju o tome onkološkim bolesnicima.
Radna grupa formirana je prije oko mesec dana, nakon što je Udruženje "Legalizacija Srbije" od Ministarstva zdravlja zatražilo izmenu Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama, kojima bi bila omogućena legalizacija kanabisa u medicinske svrhe.
U Radnoj grupi su predstavnici Ministarstva zdravlja, ministarstava unutrašnjih poslova, pravde i poljoprivrede, kao i Agencije za lekove i medicinska sredstva, kao i udruženja pacijenata.
Poslednji komentari
  • Franja Pavlov Vreme: 13.04.2015 23:39h

    Treba dozvoliti uvoz kanabisa i to da bude kontrolisan na kvalitet da bi ljudi znali sta kupuju i dali je kvalitetan.

  • kale Vreme: 21.04.2015 03:24h

    Treba izbegavati termin ulje kanabisa/konoplje (koji moze da predstavlja bilo koje ulje napravljeno od semena, listova i cvetova kanabisa), posto nije dovoljno jasno, i stvara zabunu kod gradjana. Tako ce sutra doktori bespotrebno da napadaju prodavce zdrave hrane, koji u ponudi imaju jestivo ulje od semena kanabisa, samo zato sto mediji i lekari koriste nejasne termine. Pravi naziv za ulje o kojem doktori pricaju, je ulje od cveta kanabisa, ili ulje od cveta konoplje. Konoplja/kanabis/marihuana su nazivi za istu biljku.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP