Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JP ZAVOD ZA UDŽBENIKE

Gubici se gomilaju, a plate samo rastu!

Autor: J. Jokanović | 19.07.2015 - 14:03:00h | Komentara: 4

Srbija je zemlja u kojoj su dešavaju neverovatne stvari, posebno kad je novac u pitanju, što najbolje potvrđuje slučaj JP “Zavod za udžbenike”.

Zavod za udžbenike

Ima se, može se, prosečna plata radnika je 84.089 dinara | Foto: V. Lalić

Naime, poznato i ugledno javno preduzeće, koje godinama posluje s gubicima i ujedno ne može da naplati ogromna potraživanja, ipak nekako uspeva da nagradi svoje zaposlene i poveća im ionako velike plate.
Njima bi i čuveni Hudini pozavideo na “magiji” koju, izgleda, samo oni znaju, da od gubitaka vešto prave novac za isplatu plata zaposlenima. Naime, Zavod je samo u 2014. zabeležio pad prodaje od 11 odsto, a inače se već godinama nalaze na listi najvećih gubitaša Ministarstva finansija, ali su zaposleni ipak uspeli da ove godine povećaju zarade.

Odrešili kesu!

Da ovo javno preduzeće ne mari za gubitke pokazalo je i to što su u finansijskom planu za 2015. namenili sredstva za uređenje poslovnih kancelarija, proširivanje kancelarije usled povećanja broja zaposlenih, zamene računara, računarske opreme, rekonsrukciju svih knjižara Zavoda za udžbenike.

Prosečna zarada u tom preduzeću u prethodnoj godini iznosila je 81.500, dok je ove godine 84.089, i to za slabije plaćena radna mesta, dok su, kao i uvek, najbolje prošli rukovodioci, kojima je plata sa prosečnih 175.938, i pored gubitaka, skočila na vrtoglavih 188.879 dinara.
Povećanje plate možda i ne bi bio toliki trn u oku da nije tričavih 15 miliona nenaplaćenih potraživanja i dva i po miliona duga, od čega će Zavod, prema planu poslovanja za ovu godinu, vratiti tek milion. Tu nije kraj “nevoljama” tog preduzeća. Svemu tome treba dodati “zarobljenih” dva miliona evra bez kojih su ostali kada je propala Univerzal banka.
Ipak, iako dug neće u potpunosti isplatiti, Zavod će ove godine donirati milion dinara za izgradnju Hrama Svetog Save, a prošle godine su izdvojili dva miliona dinara za pomoć poplavljenima u Obrenovcu. Za humanost svaka čast, ali je nemonovno pitanje - koja je njihova računica?
 

Zapošljavamo visokoobrazovane
Iz “Zavoda za udžbenike” nismo dobili konkretne odgovore kako je došlo do povećanja zarada. Rečeno nam je da su zarade običnih radnika “prosečne”, a da na rukovodećim mestima sede visokoobrazovani ljudi, koji su često i doktori nauka. Takođe smo dobili odgovor da u konkurenciji 80 izdavača udžbenika i velikoj korupciji koja vlada u toj delatnosti, “Zavod za udžbenike” posluje onako kako objektivne okolnosti nalažu! Naglasili su da je zavod izdavač koji u najvećoj meri proizvodi neprofitne udžbenike za nacionalne manjine, te da ih za to niko ne pita.

Poslednji komentari
  • Anđelija Vreme: 19.07.2015 14:30h

    Imam dva studenta, što znači da sam kupovala udžbenike za dvoje dece. Nikad nismo dobili knjige a da ih nismo unapred platili. Prema tome, odakle njima tolika nenaplaćena potraživanja?

  • Аца Бгд Vreme: 19.07.2015 19:12h

    Не могу да верујем да некоме смета донација за изградњу Храма Светог Саве и помоћ настрадалима у поплавама! Као да је чланак писао неко од високих дужносника хрватске владе и то на 20 годишњицу погрома Срба!

  • ANITA M Vreme: 20.07.2015 22:18h

    GOSPODO,OCIGLEDNO NE RADIM U TOJ FIRMI,JER JE MOJA PLATA KAO VISOKOOBRAZOVANOJ OSOBI ISTA KAO NASTAVNIKU U SVAKOJ SREDNJOJ SKOLI.. KAKO VAS NIJE SRAMOTA DA PISETE GLUPOSTI....PROVERITE,PA PISITE...

  • Marko69 Vreme: 21.07.2015 14:43h

    Nista nije cudno kada firmom rukovodi rezimski kadar za koji znamo da je "efikasan". U ovom slucaju se radi o nesposobnim dedi pred penzijom Dragoljubom Kojcicem.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP