Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PODVLAČE CRTU

Gubitak NIS-a u prvom kvartalu 4,7 milijardi dinara

Autor: Beta | 04.05.2015 - 13:46:00h | Komentara: 1

Naftna kompanija Srbije (NIS) saopštila je danas da je u prva tri meseca ove godine imala neto gubitak od 4,7 milijarde dinara, pre svega zbog negativnih kursnih razlika i korišćenja zaliha nafte koja je kupljena po višim cenama.

"U prvom kvartalu 2015. godine NIS je poslovao u veoma složenim makroekonomskim uslovima. Prva tri meseca obeležili su veoma niske cene sirove nafte na svetskom tržištu i jačanje dolara, pa su negativne kursne razlike bile gotovo 10 puta veće nego u istom periodu prošle godine", navodi se u saopštenju NIS-a. 

Naftna industrija Srbije

Naftna industrija Srbije

 Dodaje se da je NIS je uspeo da poveća ukupan promet naftnih derivata za šest odsto u poređenju sa prvim kvartalom 2014. godine, dok je učešće na maloprodajnom tržištu Srbije povećano za dva odsto. 
Povećan je obim direktnih i indirektnih poreskih obaveza NIS grupe i iznosio je 14 odsto više nego pre godinu dana, odnosno 29,5 milijarde dinara, dok je ukupan efekat mera povećanja operativne efikasnosti i smanjenja osnovnih troškova u prvom kvartalu iznosio 800 miliona dinara. 

Kiril Kravčenko

Kiril Kravčenko | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 Investicije NIS-a u prva tri meseca 2015. godine iznosile su nešto više od sedam milijardi dinara, a najviše je ulagano u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, modernizaciju kapaciteta prerade, kao i u razvoj maloprodajne mreže. 
Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je rekao da je glavni zadatak kompanije povećanje operativne efikasnosti i sprovođenje programa ušteda u svim oblastima poslovanja. 
"Nastavićemo da investiramo, pre svega u povećanje rezervi nafte i gasa i bićemo siguran snabdevač našim potrošačima. Uprkos teškoj situaciji, obim ulaganja u projekte društvene odgovornosti i dalje će ostati u fokusu NIS-a, jer mi brinemo i o zaposlenima i zajednici u kojoj poslujemo", istakao je Kravčenko. 
Poslednji komentari
  • Pera Vreme: 04.05.2015 23:14h

    Opa bato!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP