Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STARI POZNANICI UŽIVALI U RESTORANU NA SAVI

Gudiš i Kolesar ponovo zajedno

Autor: I. Kljajić - V. Papović | 30.03.2015 - 20:00:00h | Komentara: 0

Stari poznanici iz vremena privatizacije „Sartida“, Džon Gudiš, suvlasnik holandske firme „HPK inženjering“, i Nemanja Kolesar, bivši šef kabineta Zorana Đinđića, u subotu su proveli više od tri sata na ručku u jednom od elitnih beogradskih restorana sa pogledom na Ušće.

Zagrljaj  za rastanak

Zagrljaj za rastanak | Foto: Oliver Bunić

Uz veoma prisno ćaskanje, služene su italijanske đakonije i specijaliteti sa roštilja i točeno je crveno vino. Na kraju ručka, koji umalo što nije prerastao u večeru, Kolesar je prijatelja iz Amerike, koji se nedavno vratio u Železaru Smederevo (nekadašnji „Sartid“) kao menadžer, pozvao u goste.

Malo roštilj,  malo špageti

Malo roštilj, malo špageti | Foto: Oliver Bunić

Kolesar hapšen, nikad osuđen!


Nemanja Kolesar uhapšen je tačno pre dve godine pod optužbom da je učestvovao u malverzcijama u slučaju preduzeća „Sartid“, današnje Železare Smederevo. On je osumnjičen da je zloupotrebio ovlašćenja šefa kabineta predsednika Vlade, da je inicirao i svojim uputstvima naložio pokretanje stečaja i prenošenje mesne nedležnosti s Trgovinskog suda u Požarevcu na Trgovinski sud u Beogradu kako bi lakše kontrolisao stečaj. Kolesar je položio kauciju od 100.000 evra, a nije poznato dokle se stiglo u istrazi u ovom predmetu.
 

- Džone, molim te, moraš da dođeš kod mene i probaš moj gulaš. Pravim savršen gulaš, to je moje omiljeno jelo i to ne smeš da propustiš - ubeđivao je Kolesar novog menadžera Železare, koji se kod srpskih domaćina interesovao baš za kulturno-gastronomsku ponudu Beograda.

Sudeći po zagrljajima na rastanku, Gudiš je u Kolesaru pronašao vodiča od poverenja, barem za snalaženje po srpskoj prestonici.

Poznanstvo Gudiša i Kolesara datira još iz vremena kada je američka kompanija „Ju-Es stil“ kupila Železaru 2003. godine neposrednom pogodbom za 23 miliona evra, dok su dugovi, koji su procenjivani na 1,7 milijardi dolara, preneti na državu. Ova američka kompanija je na taj način dobila kompletnu novu i staru železaru sa 300 hektara zemlje, tri livnice, fabriku belih limova u Šapcu (investicija vredna 150 miliona dolara), smederevsku luku od regionalnog značaja, slobodnu carinsku zonu u Smederevu površine 21 hektar, fabriku kreča u Kučevu, kao i niz drugih nekretnina.

Stari drugari  obilaze Beograd

Stari drugari obilaze Beograd | Foto: Oliver Bunić


Džon Gudiš, tadašnji direktor „Ju-Es stila“ Košice, pravdajući ovu poslovnu pogodbu objašnjavao je da u „Sartidu“ nema proizvodnje, da ima viška zaposlenih, da je za isti proizvodni kapacitet u Americi dovoljno 2.000 radnika, dok je u „Sartidu“ bilo 10.000 zaposlenih, ne pominjući pritom da radnik u Americi košta ovu firmu 16,98 dolara na sat, dok je satnica radnika „Sartida“ samo 0,30 dolara.

Džone, svrati kod  mene na gulaš:  Kolesar i Gudiš

Džone, svrati kod mene na gulaš: Kolesar i Gudiš | Foto: Oliver Bunić


„Ju-Es stil“ je pre dve godine državi Srbiji prodao Železaru za jedan dolar i napustio Smederevo, a Džon Gudiš se pre nekoliko dana vratio u Srbiju kao suvlasnik „HPK inženjeringa“, koji je osnovao zajedno sa slovačkim biznismenom Peterom Kamarašem.

Đelić u ženskom  društvu, Kolesar  i Gudiš mu zaseli iza leđa

Đelić u ženskom društvu, Kolesar i Gudiš mu zaseli iza leđa | Foto: Oliver Bunić

I Đelić klopao na Savi


Osim Gudiša i Kolesara, u specijalitetima ovog restorana je u isto vreme, za susednim stolom, uživao i bivši potpredsednik Vlade i ministar srpskih finansija Božidar Đelić sa povećim društvom. I pored toga što je trenutno angažovan kao izvršni direktor francuske investicione banke Lazard, Đelić dosta vremena provodi u Beogradu, pošto su mu poslovi ponovo vezani za prostor Balkana. „Alo!“ je već pisao da obavlja savetničke poslove za albanskog premijera Edija Ramu. Banka Lazard je izabrana za privatizacionog savetnika „Telekoma Srbija“, ali je premijer Aleksandar Vučić demantovao da će Đelić biti neposredno uključen u posao.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP