Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDSEDNIK HAŠKOG TRIBUNALA MUKU MUČI

Hag ne zna šta će sa Šešeljem!

Autor: Vesti | 07.12.2013 - 17:37:00h | Komentara: 1

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron priznao je u Savetu bezbednosti Haškog tribunala da ne zna kada i kako bi se suđenje Vojislavu Šešelju moglo završiti.

Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj | Foto: AP

Predstavljajući redovan, godišnji izveštaj o radu ovog suda, Meron je precizirao da će prvostepena presuda Radovanu Karadžiću biti doneta u oktobru sledeće godine, mesec dana kasnije i Goranu Hadžiću, Ratku Mladiću sredinom 2016, dok za Šešelja nije mogao da iznese nijedan konkretan podatak.

- Novi sudija u procesu protiv Šešelja trenutno se upoznaje sa predmetom i raspravno veće će nakon toga odlučiti kako da nastavi postupak - objasnio je Meron i dodao da će drugostepene presude u svim ovim slučajevima biti prepuštene Rezidualnom mehanizmu koji bi trebalo sledeće godine da nasledi Tribunal.

Bramerc traži jatake

Glavni tužilac Serž Bramerc zamerio je Srbiji da je potrebno da se krivično gone oni koji su pomagali u skrivanju haških begunaca, a pravosuđima Hrvatske, BiH i Srbije da menjaju ustave koji zabranjuju izručenja svojih građana drugim državama.

Potpresednik SRS-a i član Šešeljevog pravnog tima Zoran Krasić kaže da je bilo očekivano da se javi predstavnik Rusije, ali da je za sve bilo iznenađenje da je i predstavnik Srbije ukazao na apsurdnost dužine postupka protiv Šešelja. Krasić dodaje da je najlogičnije da pretresno veće do 23. decembra i početka zimske pauze u radu Tribunala donese odluku da li će proces protiv Šešelja biti ponovljen, presuda izrečena uz novog sudiju ili on pušten na slobodu.ž
- Nemam dileme da će odluka biti njegovo oslobađanje pošto bi svaka druga opcija bila značajno ugrožavanje Šešeljevih prava - tvrdi Krasić, i to objašnjava činjenicom da bi upoznavanje novog sudije sa predmetom trajalo najmanje sledeće dve godine, pa je veliko pitanje kada bi proces protiv Šešelja uopšte bio okončan.

On podseća da je reč o 18.000 stranica transkripata, nekoliko stotina hiljada stranica dokaznog materijala, o snimcima 215 statusnih konferencija.

Ipak, advokat Toma Fila kaže da je jedino siguran da Šešelj neće biti oslobođen.
- Nema šanse da ga puste na slobodu po tom osnovu, kao što bi bilo apsurdno da novi sudija bude uključen u donošenje presude. Šešelju će postupak zato najverovantije biti ponovljen. Otuda je jedina opcija ponavljanje procesa i puštanje Šešelja na prevremenu slobodu dok to suđenje ne počne - zaključuje Fil.

Robija u otadžbini

Toma Fila kaže da više ne postoji prepreka da srpski osuđenici izdržavaju kaznu u svojoj zemlji i zlopate se po neuslovnim zatvorima i da im životi budu u opasnosti, kao što je to bio slučaj sa generalom Radislavom Krstićem.
- Ako predsednik i glavni tužilac imaju samo reči hvale o saradnji Srbije, onda bi trebalo da ubede SAD i Veliku Britaniju da dozvole da naši osuđenici kazne izdržavaju u domaćim zatvorima. Sve ostalo je lako ispuniti - kaže Fila.

Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 07.12.2013 19:32h

    За крст часни и слободу златну!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP