Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HRVATSKOJ SE ISPLATIO ZLOČIN NAD SRBIMA

Hag oprostio zločincima!

Autor: Milica Dakić | 17.11.2012 - 00:03:00h | Komentara: 54

Za progon, ubistva, mučenja 220.000 Srba iz Krajine koji su tokom akcije „Oluja“ izbrisani sa karte Hrvatske niko neće biti kažnjen. Za dvanaestoro dece koja su nastradala tokom ovog ratnog zločina nema ni pravde, ali ni prava, kao ni za 1.922 ljudi koji su izgubili živote tokom ovog zločinačkog poduhvata i nekoliko dana kasnije tokom takozvanog čišćenja terena, što je eufemizam za ubijanje staraca i nejači koji nisu stigli da se pridruže izbegličkoj koloni, koja je takođe bezdušno bombardovana.

Dobrodošlica kao za heroja: Gotovina na zagrebačkom aerodromu

Dobrodošlica kao za heroja: Gotovina na zagrebačkom aerodromu | Foto: Beta

To je poruka Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, koji je odlučio da na slobodu pusti i pravosnažno oslobodi svake krivice hrvatske generale Gotovinu i Markača. Tribunal u Hagu još jednom je dokazao da se zločin nad Srbima isplati jer je na slobodu pre koju godinu pustio i druge koji su počinili zločine nad Srbima u Bosni i na Kosovu.


Policija čuva Hrvatsku ambasadu

Nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima u Hagu, u Beogradu je juče iz preventivnih razloga podignut stepen bezbednosti ispred pojedinih ambasada.

Iako za sada nisu najavljena nikakva okupljanja niti se očekuju incidenti, kako kaže naš izvor iz vrha MUP-a, broj policajaca koji su zaduženi za obezbeđivanje spoljašnjosti ambasada, kao i broj policajaca na ulicama, povećan je u skladu sa procenom trenutnih događaja u zemljama u okruženju i svetu. B. J.

Pred budnim očima hrvatske, a ništa manje srpske javnosti, suđenje generalima Gotovini i Markaču počelo je 2008, da bi se završilo aprila 2011. prvostepenom odlukom suda po kojoj su njih dvojica dobili po 24, odnosno 18 godina zatvora za progone, deportacije, ubistva, zločin protiv čovečnosti, pljačku imovine, kršenje zakona i običaja ratovanja, bezobzirno razaranje gradova i sela Srba za vreme i posle „Oluje“. Još tada je treći član generalske trojke Ivan Čermak oslobođen svake optužbe, a juče su i njegove kolege po oružju i komandi oslobođeni svake odgovornosti i krivice, konačna je odluka Apelacionog veća Međunarodnog suda pravde u Hagu. Sigurno je da bi i Franjo Tuđman sada sa njima slavio na Trgu bana Jelačića. Isto to žalbeno veće sa američkim sudijom Teodorom Meronom na čelu je Veselinu Šljivančaninu preinačilo prvostepenu presudu sa pet godina na čak 17 godina zatvora.

Nakon još jednog u nizu, ali verovatno najjačeg šamara koji je Srbiji stigao iz Tribunala, nezadovoljstvo radom ove institucije i njihovim odlukama iskazali su i najviši domaći državni zvaničnici. Za premijera Srbije Ivicu Dačića Tribunal ne deli pravdu, već ispunjava političke zadatke.

- Ove oslobađajuće presude potvrđuju tvrdnje onih koji kažu da Haški tribunal nije sud, već da ispunjava unapred zadate političke zadatke - smatra premijer. Predsednik Srbije kaže da Hag nije međunarodni sud, već sud Srbiji.

- Današnja odluka Haškog tribunala neće doprineti stabilizaciji situacije u regionu, otvoriće stare rane, a Srbe u Hrvatskoj, mali broj njih koji je ostao tamo da živi, staviti u poziciju krivaca nad kojima i dalje svako može nekažnjeno da sprovodi svoju „pravdu“. Ko je za to kriv? Zahvaljujući takvoj odluci, Hrvatska može legitimno da slavi najveći pogrom u svetu posle Drugog svetskog rata - reagovao je Tomislav Nikolić na sramnu odluku Tribunala.

 

Dodik: Presuda dobrodošlica u EU! 


Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, reagovao je na sramnu presudu Tribunala, navodeći da je posledica svih političkih pritisaka.

Milorad Dodik

Milorad Dodik

- Presuda je doneta pod političkim uticajem, neverovatna je i sramna! Ovo je ponižavajuće odluka za sve žrtve, za sve Srbe... Svi koji su verovali da postoji međunarodna pravda sada mogu biti sigurni da je ona i selektivna i politička i da se samo na taj način i upražnjava. Mislim da je politika imala odlučujući uticaj i da Hrvatska, koja treba da postane članica Evropske unije, s presudom o udruženom zločinačkom poduhvatu sigurno ne bi imala dobre reference - direktan je Dodik.

 

Hag oslobodio i Haradinaja, Orića... 


Gotovina i Markač nisu jedini koji su posle ratnih zločina nad Srbima nagrađeni u Haškom tribunalu.

Presuda otvara stare rane: Tomislav Nikolić

Presuda otvara stare rane: Tomislav Nikolić | Foto: Reuters

Aprila 2008, optužbi je oslobođen Ramuš Haradinaj, komandant specijalne jedinice „Crni orlovi“, čije je brutalno delovanje po Metohiji za dve godine imalo za posledicu više od 300 žrtava, a kidnapovano je više od 400 osoba. U leto iste godine, kao slobodan čovek iz Haga je išetao i Naser Orić, glavnokomandujući muslimanskih snaga u Srebrenici. I njegovu žalbu usvojilo je Apelaciono veće i pravosnažno ga oslobodilo, uz tvrdnju da nije bilo njegove komandne odgovornosti. Pomenimo slučaj Mirka Norca u vezi sa zverstvima u Medačkom džepu, pošto se tom hrvatskom generalu specijalnom odlukom Tribunala sudilo u Hrvatskoj, a tokom izdržavanja kazne uspeo je da se oženi, postao je otac, izgradio kuću...

Srpske žrtve njima na dušu!
Meron, Robinson i Guni su bruka za profesiju!

Teodor Meron (SAD), Patrik Robinson (Jamajka) i Mehmet Guni (Turska) sudije su koje su jednim potezom pljunule u lice svim srpskim žrtvama i prognanicima u akciji „Oluja“ kada su juče odlučile da Ante Gotovina i Mladen Marčak nisu odgovorni ni po jednoj tački optužnice u vezi s tim ratnim zločinom. Njihovoj sramnoj odluci suprotstavile su se kolege Fausto Pokar (Italija) i Karmel Agijus (Malta) i na taj način ipak sačuvale svoj obraz i vrednost prava i pravde. Njihovo glasanje protiv Markača i Gotovine ipak nije bilo dovoljno jer ih je trojka preglasala!

Sudije

Na njihovom čelu je Amerikanac Teodor Meron (82), koji je predsednik žalbenog veća i aktuelni predsednik Haškog tribunala, rodom iz Poljske. Bio je američki diplomata u Izraelu, a „proslavio se“ po tome što je srušio presudu od 45 godina hrvatskom generalu Tihomiru Blaškiću, a Veselinu Šljivančaninu prvo je dodao 12 godina na prvodosuđenih pet, a na kraju mu je odredio kaznu od deset godina zatvora. Patrik Robinson radio je na slučaju pokojnog Slobodana Miloševića, kao i na suđenju Vojislavu Šešelju. Njegov turski kolega Mehmet Guni već 11 godina sudi u Hagu.

Reakcije

Nikola Selaković

Nikola Selaković | Foto: FoNet

Nikola Selaković, ministar pravde
Donošenjem oslobađajuće presude predvodnicima najvećeg zločinačkog poduhvata u Evropi posle Drugog svetskog rata Haški tribunal je napisao svojevrsnu rugalicu pravdi, žrtvama zločina, čitavom srpskom narodu i međunarodnom krivičnom pravu.

Boris Tadić

Boris Tadić | Foto: O. Radosavljević

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije
Ova presuda ima snažne socijalne implikacije, posledice u srpskom i hrvatskom društvenom prostoru zapadnog Balkana. Ono što je najopasnije sada je izvesni trijumfalizam, koji se može videti u Hrvatskoj, i s druge strane različite interpretacije predstave koje mogu uslediti u Srbiji.

Vuk Jeremić

Vuk Jeremić | Foto: FoNet

Vuk Jeremić, predsednik Generalne skupštine UN-a, na „tviteru“
- Sve sto sam oduvek mislio o "haškoj pravdi" nakon današnjeg dana nema više razloga da se formuliše politički korektnim jezikom. Ne, neću podneti ostavku, već ću ovim međunarodnim kriminalcima naneti štetu koju nisu očekivali da će im se desiti! Učiniću to, tako mi svega. Neće znati šta ih je snašlo!

Vladimir Vukčević

Vladimir Vukčević | Foto: AFP

Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine
- Oslobađajuća presuda je skandalozna i pravno neprihvatljiva. Njome je veoma ozbiljno ugrožen princip kažnjivosti ratnih zločina. Na području Krajine počinjen je jedan od najtežih ratnih zločina u bivšoj SFRJ i potpuno je neshvatljivo da pri istom činjeničnom stanju prvostepeno veće optužene osudi na velike kazne, a da ih drugostepeno veće oslobodi.

Rasim Ljajić

Rasim Ljajić | Foto: FoNet

Rasim Ljajić, šef Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom
- Haški tribunal je oslobađajućom presudom izgubio svaki kredibilitet. Taj tribunal je osnovan s ciljem da doprinese utvrđivanju istine, doprinese pomirenju na prostoru nekadašnje Jugoslavije i da porodice žrtava dobiju moralnu satisfakciju, a ništa od toga nije učinjeno.

Petar Petković

Petar Petković | Foto: FoNet

Petar Petković, portparol DSS-a
- Odluka Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača je sramna i predstavlja potpuni moralni i pravni slom tog suda. Osloboditi Gotovinu i Markača, koji su najpre od istog suda bili osuđeni na decenijske robije, najgora je sramota, koja potvrđuje da nije reč o sudu, već o političkom kazamatu.

Nataša Kandić

Nataša Kandić | Foto: Beta

Nataša Kandić, predsednica Fonda za humanitarno pravo
- Presuda nije donela pravdu za žrtve, zaboravljeno je šta se dogodilo ljudima od trenutka kada je počelo granatiranje i iznenađuje obrazloženje žalbenog veća da optuženi nisu učestovali u donošenju diskriminatorskih propisa koji su sprečavali povratak Srba.

Luka Karadžić

Luka Karadžić | Foto: Miloš Perić

Luka Karadžić, brat haškog optuženika Radovana Karadžića
- Ponovilo se ono što se desilo i sa slučajem Nasera Orića. Svi smo znali smo da će ovo da se desi, bilo je očekivano. Sa Radovanom sam se čuo pre dva dana, ali o ovome nismo pričali. Ali hajde da sada vidimo šta će biti s njim i sa generalom Mladićem.

Poslednji komentari
  • Ben Akiba Vreme: 17.11.2012 01:18h

    Sve čestitke hrvaskoj državi koja je dala silne milione eura za odbranu svojih generala.Srbija ne da ne pomaže svoje optuženike, nego im i oduzima imovinu.Baš bi bilo lepo čuti komentare Sonje Biserko,Nataše Kandić,Sonje Liht,Olje Bečkovič i ostale družine na ovaj sramni čin Haškog cirkusa.

  • Djole Vreme: 17.11.2012 01:53h

    Ko su sudije koje su oslobodile ove zlocince:Amerikanac(Jevrejin),Jamajcanin(Britanac.).Ovde samo Turcin fali.Ne hvali

  • strasno Vreme: 17.11.2012 03:16h

    Kriminalci najbolje prolaze,dokazano..

  • aleks Vreme: 17.11.2012 03:18h

    E moji Srbi, a vi i dalje idite na njihove koncerte, kupujte u njihvoj Idei, idite na njihovo more...

  • Horvat Vreme: 17.11.2012 06:55h

    he, he, neka neka!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP