Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DNO

Hag oslobodio Haradinaja!

Autor: D.D. - Beta - Tanjug - Fonet | 29.11.2012 - 09:44:00h | Komentara: 22

Haški Tribunal oslobodio bivšeg komandanta OVK-a Ramuša Haradinaja po svim tačkama optužnice!

Ramuš Haradinaj

Sudija: Haradinaju, slobodni ste, idite kući na Kosovo | Foto: AP

- Gospodine Haradinaj, niste krivi ni po jednoj tački optužnice. Slobodni ste da odmah napustite pritvor i idete kući - rekao je izričući presudu sudija Moloto.

Oslobođeni su i njegovi ortaci iz terorističke OVK Idriz Baljaj i Ljahi Brahimaj.

Protiv njih je na ponovljenom suđenju, postupak vođen zbog zločina nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine.

Presudu je izreklo veće kojim predsedava Džastis Bakone Moloto iz Južne Afrike, a članovi veća su Barton Hol sa Bahama i belgijski sudija Gi Delova.

U njenom obrazloženju, predsedavajući sudija Bakone Moloto iz Južne
Afrike rekao je da je utvrđeno da "ne postoje verodostojni dokazi da
je Ramuš Haradinaj znao za zločine u Jablanici".

Euforija u Prištini!

Euforija u Prištini! | Foto: AP

Suze i vatromet u Prištini!

U trenutku kada je Tribunal u Hagu danas saopštio da su Ramuš Haradinaj, Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj oslobođeni optužbi, u Prištini je počeo veliki vatromet.

 

Slavlje na ulicama Prištine!

Slavlje na ulicama Prištine! | Foto: AP

Emerson: Karla, izvini se!

Advokat Ramuša Haradinaja Ben Emerson izjavio je danas da se Ramuš Haradinaj večeras vraća u Pristinu i pozvao bivšu glavnu hašku tužiteljku Karlu del Ponte da se javno izvini trojici optuženih i narodu na Kosovu što je uopšte podigla optužnicu protiv njih i dodao da oslobođeni nije trebalo da sede na optuženičkoj klupi pored "koljača iz Beograda".

Pred velikim ekranom na Trgu Majke Tereze u centru grada nekoliko
stotina građana, među kojima najviši zvaničnici Alijanse za budućnost Kosova, pratili su izveštaj iz Haga.

Kako javljaju izvestači sa lica mesta, vatromet je trajao duže nego prethodnog dana na proslavi Dana zastave i stote godišnjice države Albanije koja je održana na istom mestu, a tokom slavlja čuli su se i pucnji iz vatrenog oružja.

U Prištini se i očekivalo da će presuda biti oslobađajuća.

Na vidnim mestima u centru grada su već danima panoi na kojima se građani pozivaju da učestvuju u dočeku Haradinaja, dok Radio-televizija Kosovo već tri dana emituje spotove iste sadržine. Reakcije sa trga u Prištini pogledajte ovde.

U Prištini se slavilo.

U Prištini se slavilo na ulicama... | Foto: AP

Tahiri: Haradinaja čeka visoka politička funkcija

Građani nose majice sa Haradinajevim likom i natpisima "lider koji drži reč"

SNS: Bez saradnje s Hagom!

SNS je ocenila da je oslobađajuća presuda za Ramuša Haradinaja drugo uzastopno, najstrašnije ponižavanje srpskih žrtava od strane Haškog tribunala i zatražila da Srbija obustavi sve razgovore s Hagom.
"Haški tribunal je sada konačno skinuo sve maske i po svojim aršinima utvrdio da niko nije kriv za ubijene Srbe i za njihov ezgodus u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije", istaknuto je u saopštenju SNS-a.
"Naša država je prihvatila da se pravno obračuna sa svima koji su činili zločine, međutim, to nisu u stanju da učine ni Haški tribunal niti deo naših komšija", tvrde iz SNS-a.
Srbija mora da bude jedinstvenija nego ikada, kao i da svaki razgovori sa Haškim Tribunalom moraju biti obustavljeni.
 

i "čistog obraza".
Savetnik Haradinaja i član predsedništva Alijanse, Besnik Tahiri rekao je  da su prezadovoljni presudom i najavio svečani doček i uključivanje Haradinaja u politički život Kosova na veoma odgovornom nivou.

Advokat Ramuša Haradinaja Ben Emerson izjavio je da se Haradinaj večeras vraća u Prištinu.

Vukčević: Oslobođen je jer su svedoci strahovali za život!

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas da je oslobađajuća presuda nekadašnjem komandantu OVK Ramušu Haradinaju nepravedna i da je rezultat neprofesionalne zaštite svedoka.
"U ovom postupku nije obezbeđena adekvatna zaštita svedoka i to je dovelo do ovakvog rezultata", rekao je Vukčević.
Vukčević je podsetio da su u Haradinajevom slučajevu svedoci ubijani ili su odustajali od svedočenja zbog bojazni za život.
Tužilac je kao primer naveo svedoka koji je Sudskom veću Haškog tribunala rekao "da će pre ići u zatvor nego da svedoči jer se boji za svoj život i za život svoje porodice".

Nikolić: Hag je formiran da bi se sudilo Srbima!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da je presuda Ramušu Haradinaju doneta mimo pravde i prava i da će, kao i prethodne odluke Tribunala u Hagu, podstaći separatizam, otežati napore na uspostavljanju mira u regionu, poništiti dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i povećati evroskepticizam u srpskom narodu.

Cilj je popravljanje slike Srbije - Tomislav Nikolić

Ova odluka Tibunala nije bazirana na pravu- Tomislav Nikolić | Foto: AP

 
"Nažalost, obistinilo se očekivanje da Haški tribunal oslobodi Ramuša Haradinaja optuženog za ubistva, okrutno postupanje, nehumane postupke, kršenje zakona i običaja ratovanja nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru takozvane OVK u Jablanici 1998 godine", navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Nikolića.

"Za stravične zločine nad kosovskim Srbima niko neće biti osuđen.
Takve presude podstiču separatizam, otežavaju napore na uspostavljanju mira u regionu, poništavaju dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i povećavaju evroskepticizam u srpskom narodu", zaključio je Nikolić.

"Mislim da nisu dobro procenili Srbe. Nas ovolika nepravda može samo da podigne, nikada ne može da nas obori i razočara. Mi smo narod koji je ponosan kada mu čine nepravde i možda iz toga proistekne nova sloga i mir među građanima Srbije. Sad je jasno da oni ne gledaju u Srbiji ko je koje vere, pola ili narodnosti, oni gledaju da svi oni koji žive u Srbiji ispaštaju dok svetski moćnici tako budu želeli", izjavio je Nikolić u Kraljevu na vest o oslobađajućoj presudi Tribunala za Ramuša Haradinaja.

"Čini mi se da smo danas u prilici da budemo ponosni na to što nam rade. Navikli smo na muku i da drugi pokušavaju da raspolažu našim sudbinama. Ovo je čas kad iz Haškog tribunala treba da izađu svi Srbi, zato što, ako Oluja nije bila zločin i ako Haradinaj nije počinio zločin, gde će naći zločin kod političara, komandanata vojski i policije Srba koji se nalaze u Haškom tribunalu", izjavio je Nikolić.

"Ne može da se desi da posle svega ovoga mi nastavimo da sa svojim susedima održavamo odnose kakve smo imali do sada. Ako je neko hteo da nas posvađa, našao je pravi način", kazao je Nikolić.
"Imao sam veliku ideju da učestvujem u pomirenju svih naroda, i otpočelo je to i sa Makedonijom i sa Mađarskom, i sada će sve to da stane samo zato što oni koji nas ubeđuju da sarađuemo i živimo u miru u stvari sve čine da se ne pomirimo", objasnio je predsednik Srbije.
"Dok ne bude izbora, pred nama je zadatak koji niko sam ne može da sprovede, mi moramo da razgovaramo sa Albancima ali u potpuno novim odnosima, sada kada nam je jasno šta oni koji tvrde da ne žele zapravo žele. Žele nezavisno Kosovo i da mi sa takvom državom razgovaramo. Sa takvom državom nijedan političar iza kojeg stoji narod neće da razgovara", poručio je Nikolić.

Karla del Ponte se na zahtev da se izvini - nasmejala!

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je danas da nije začuđena današnjom oslobađajućom presudom Ramušu Haradinaju, Idrizu Baljaju i Lahmiju Brahimaju pred Haškim tribunalom, već činjenicom da je bilo teško prikupiti dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv njih.

"Istraga protiv Haradinaja bila je veoma teška. Nije bilo saradnje Tužilaštva sa zemljom, nije bilo saradnje sa Kosovom, tako da je bilo veoma teško prikupiti dovoljno dokaza kako bi se podigla optužnica", rekla je Del Ponte.
Prema njenim rečima, bilo je teško prikupiti dovoljno dokaza, a i kada bi oni bili prikupljeni svedoci bi menjali njihove iskaze.

Karla Del Ponte

Nema nameru da se izvini: Karla Del Ponte | Foto: Reuters

 
Iz tog razloga, Tužilaštvo je pokrenulo novi slučaj kako bi prikupilo dovoljno dokaza, ali, kako je dodala Del Ponte, nije uspelo.
Bivša glavna tužiteljka Haškog suda nije želela da komentariše zahtev Bena Emersona, advokata Haradinaja, Baljaja i Brahimaja, da se ona javno izvini zbog podizanja optužnice protiv njih, već se samo nasmejala.

Evropa bez komentara

Evropska komisija je primila k znanju današnju oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju i ukazuje da je sada najvažnije da se proces pomirenja i saradnje u regionu nastavi, ocenjuje evropski komesar za proširenje Štefan File, preneo je njegov portparol Peter Stano.

Evropska komisija prati situaciju - Štefan File

Evropska komisija ne komentariše Hag- Štefan File | Foto: Andrej Isaković

 
Stano je rekao da je Haški tribunal "nezavisna initucija" čije se presude po pravilu ne komentarišu u Briselu.
"Ipak, želim da naglasim koliko je u ovom kontekstu važno da partneri u regionu Zapadnog Balkana nastave da rade na pomirenju i jačanju dobrosusedskih odnosa", rekao je Stano.
On je ocenio da današnja presuda neće bitno uticati na dijalog Beograda i Prištine, čija je nova runda zakazana za 4. decembar.
"Dijalog je okrenut ka budućnosti, i ja ne vidim vezu sa današnjom presudom", rekao je Stano i dodao da Evropska komisija nastavlja da ohrabruje obe strane nastave da se angažuju kako bi postigle neophodne rezultate.

Amnesti internešnel: Hoće li iko odgovarati za zločine?

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI) poručila je danas, povodom oslobađajuće presude Ramušu Haradinaju u Haškom tribunalu, da za porodice žrtava zločina na Kosovu ostaje pitanje da li će iko ikada odgovarati za zločine koji su počinjeni.

"Posle današnje presude ostaje pitanje - pošto je sud utvrdio da
trojica bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova nisu krivi, ko
je onda počinio te zločine?", upitao je direktor ogranka AI za
Evropu i Centralnu Aziju Džon Dalhauzen.

"Da li će iko ikada za njih odgovarati pred sudom? To su pitanja koje
žrtve i njihove porodice postavljaju, i nastavljaće da postavljaju,
dok pravda ne bude zadovoljena", dodao je Dalhauzen u saopštenju.

Ljajić: Javnost ima pravo na bes i ljutnju!

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je danas da će oslobađajuća presuda za Ramuša Haradinaja samo dalje urušiti kredibilitet Tribunala i usporiti pomirenje u regionu jer je

Rasim Ljajić jedini ministar koji nije hteo u biznis klasu

Svedoi su naprasno nestajali: Rasim Ljajić | Foto: Marko Metlaš

"evidentno da će Hag u javnosti Srbije, bez sumnje, biti označen kao politički sud a ne pravna institucija".

"Javnost Srbije ima pravo na ljutnju i bes jer se radi o selektivnoj
pravdi ili nepravdi. Ali, u teškim okolnostima ne smemo doneti odluku
na štetu Srbije", rekao je Ljajić u ukazao na brojne političke kontroverze koje su pratile proces, kao i moguć porast popularnosti desničarskih organizacija.

Selaković: Nema međunarodnog prava!

Ministar pravde Nikola Selaković danas da je Tribunala u Hagu odlukom da oslobodi Ramuša Haradinaja drugi put za 10 dana "pljunuo u lice srpskim žrtvama" i pokazao da nema međunarodne pravde i prava.

Nikola Selaković, ministar pravde i državne uprave

Hag ponovo ponižava Srbiju: Nikola Selaković | Foto: Nenad Đorđević

"Drugi put za 10 dana haški Tribunal je pljunuo u lice srpskim žrtvama i pokazao da nema međunarodne pravde i prava, posebno u situaciji kada je Srbija pokazala kako treba sankcionisati ratne zločine", rekao je Selaković novinarima u pauzi skupa u Palati Srbija.

Palma: Ispade da su Srbi kamikaze!

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković - Palma, izjavio je danas da je oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju, "bila očekivana".
"Bila je očekivana jer su pre toga oslobođeni Naser Orić i Ante Gotovina i drugi koji su činili zločine nad Srbima", rekao je Marković.

Dragan Marković Palma

Očekivao ovakav ishod: Dragan Marković Palma | Foto: Emil Čonkić

Prema njegovim rečima, moze se uskoro očekivati da će predsednik kosovske vlade biti Haradinaj, Hrvtske Gotovina, a BiH Orić.
"I sada međunarodna zajednica traži da imamo dobre međususedske odnose da bi ušli u Evropsku uniju. Kako možemo da imamo dobre međususedske odnose kada će predsednici biti ratni zločinci sa materijalnim dokazima", rekao je Marković.
Marković je naglasio da po presudama Haškog suda ispada da su se Srbi sami proterali, sami poubijali i da su Srbi kamikaze.
Oslobađajući ratne zločine, sud u Hagu primenjuje dvostruke aršine, zaključio je Marković.

Vulin: Ovo je tužan dan za pravdu, i prepreka za pregovore!

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je oslobađajuća presuda Tribunala u Hagu Ramušu Haradinaju tužan dan za pravdu i da će sigurno uticati na nastavak dijaloga sa Prištinom koji će biti otežani.
"Presuda Tribunala je potvrdila da postoji opljačkana srpska imovina, ali ne i oni koji su je pljačkali, da postoje kidnapovani Srbi, ali ne oni koji su kidnapovali i da postoje ubijeni Srbi, ali ne i oni koji su ih ubijali. Ovo je tužan za pravdu", rekao je Vulin.


Prema njegovim rečma, Tribunal u Hagu je dokazao da nije ni sud, niti tužilaštvo i da je sve stso je do sada radio - radio da bi politički opravdao stvaranje novih država na prostoru bivše SFR Jugoslavije.

Jedva se izvukao sa Kosova - Aleksandar Vulin

Posao će bii znatno otežan: Aleksandar Vulin | Foto: FoNet

Pantić: Da li uopšte da nastavljamo pregovore?


Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je danas da bi, zbog oslobađajuće presudu Ramušu Haradinaju, Vlada Srbije trebalo da dobro razmisli da li da nastavi razgovore sa Prištinom.
Pantić je rekao da je poslednja presuda Haškog tribunala još jedan pokazatelj da je međunarodno pravo u potpunosti pogaženo i da je međunarodna zajednica rešenja da Srbe proglasi jedinim krivcima za sve zločine koji su počinjeni na teritoriji bivše SFRJ.

"Pregovori će sigurno biti otežani. Jako je teško tražiti istinu o kidnapovanima a sa druge strane imate onog koji ih je kidnapovao i jako je teško tražiti istinu o ubijenima, a sa druge strane imate onog ko je naredjivao njihovo ubistvo", rekao je Vulin.

On smatra da će pregovori biti značajno otežani posebno zbog euforije koja će, kako očekuje, nastati sa albanske strane, a "Priština će sada postaviti pitanje zašto bi uopšte učestvovala u pregovorima".

"Sa jedne strane dobila je ukidanje nagledane nezavisnosti i osećaju se kao da su dobili nezavisnost a sada im je Hag rekao da je sve što su radili da bi dobili tu nezavisnost, svako ubistvo koje je učinjeno da bi se ona dobila, zapravo opravdano", rekao je Vulin.

Pregovori će biti otežani, nastavio je Vulin, jer i osećaj Srba na Kim i Srba generalno biće takav da za njih nema pravde "a bez pravde je jako teško pregovarati".
"Na nama je da radimo ali će nam posao biti značajno otežan jer se ovime potvrđuje da za zločine nema ko da odgovara", zaključio je Vulin.

Stefanović: Ruganje u lice žrtvama!

Bivši šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima sa Prištinom Borislav Stefanović ocenio je danas da je oslobađajuća presuda za Ramuša Haradinaja "sumrak Haškog tribunala" i odluka koja može da dovede do radikalizacije
situacije na Kosovu.

Borko Stefanović

Borko Stefanović | Foto: Emil Čonkić

"To je ruganje u lice žrtvama. Jako sam razočaran i mislim da je ovo narušavanje ono malo kredibiliteta što je ostalo haškom Tribunalu", kazao je Stefanović, i dodao da oslobađajuća presuda bivšem vođi OVK može da
"ojača ekstremne elemente na Kosovu, ali i da ojača jake i tvrde pozicije Prištine u pregovorima".

"Mi kao država i narod ne možemo biti zadovoljni ovom presudom, koja
nas na neki način vraća na pozicije Rambujea, gde ćete sa jedne strane imati Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, a sa druge strane Dačića. To je ono što svakako ne može doneti dobar kvalitet, osim ako se svi stvarno ne potrude i usresrede na rešavanje problema", kazao je Stefanović.

Koštunica: Hag trguje nevino prolivenom krvlju!

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DS) Vojislav Koštunica ocenio je da se Tribunal u Hagu pretvorio u "ruglo i sramotu".

"Pokazalo se da je Tribunal golo sredstvo za ostvarivanje interesa zapadnih sila i antisrpski sud. Oslobadjajuće presude za ubice Srba znače da se haški Sud svrstao u red neposrednih izvršilaca zločina nad srpskim narodom", izjavio je Koštunica.

vojislav kostunica

Odbacimo granice sa Kosovom!: Vojislav Koštunica | Foto: Dimitrije Goll

Koštunica je rekao da "srpski narod sada zna da se Tribunal rukovodi antisrpskom idejom" i  zatražio da Srbija odlučno odbaci uspostavljanje granice sa Kosovom.

"Svaki normalan čovek danas oseća gađenje prema Haškom sudu, ali ne sme na tome da se zadrži naša reakcija na nepravdu, nego moramo sprečiti još veću nepravdu, a to je pravljenje granice sa Kosovom", izjavio je Koštunica.

Krkobabić: Svi znaju da su oni zločinci!

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić ocenio je danas da oslobađajuća presuda za Ramuša Haradinaja predstavlja katastrofu za međunarodno pravo i sramotu za Ujedinjene nacije.

"Presuda haškog Tribunala predstavlja pad morala i oni koji su se usudili da donesu takvu odluku danas su pogazili sve što podrzumevaju pravo i pravda", ocenio je potpredsednik Vlade Srbije i dodao da su oslobođeni za njega zločinci, kao i da "svi znaju da je tako".

Čedomir Jovanović

Presuda je posledica loše politike: Čedomir Jovanović | Foto: Goran Srdanov

Jovanović: Političari nemaju pravo na emocije

"Ako želimo da svoju decu poštedimo poniženja i poraza moramo nastaviti razgovore sa kosovskim Albancima, poboljšati odnose sa Hrvatskom i pronaći zajednički jezik sa svetom. Političari nemaju pravo na emocije", rekao je Jovanović novinarima u parlamentu. Prema njegovim rečima do "ovakve situacije nije došlo zbog Haškog tribunala, već previše otrova koji su ostavili političari koji su crtali karte, proterivali Albance preko Prokletija".

"Da su se 90-tih rukovali sa Rugovom ne bi bilo Klečke, balvana, Batajnice, Jarinja i Brnjaka... Ovo je zloupotrebe nesreće iza koje se kriju nesposobni političari da izvedu Srbiju na pravi put", zaključio je Jovanović.

Trajković: Srbima sa Kosova je ostalo samo da oplakuju! 

Poslanik Jedinstvene srpske liste u kosovskoj skupštini Rada Trajković izjavila danas da je Srbima sa Kosova i Metohije najteže zbog oslobađajuće presude Ramušu Haradinaju u Haškom tribunalu.
Trajkovićeva je istakla da je srpsko stanovništvo u pokrajini uz pripadnike vojske i policije jedino stradalo za vreme delovanja Oslobodilačke vojske Kosova a da je jedan od važnih komandanata tada bio Haradinaj.

“Mi više međunaropdni sud u Hagu ne volimo da nazovemo ni sud ni pravda jer su loš primer za procese na kojima EU insistira a to je u stvari reformisanje pravosudnog sistema i traženje da sudovi u Srbiji i regionu funkcionišu bez uticaja politike pa ako hoćete i korupcije,” rekla je ona.

"Pravda se pogubila negde, a porodicama žrtava ne preostaje ništa osim da žale za ubijenim", ocenila je Trajković. 

Ramuš Haradinaj

Tribunal  Ramuš Haradinaj | Foto: Koen Van Vil

Hag: Bilo je zločina u Jablanici, ali ne njihovih!

Sudsko veće je ustanovilo da su u Jablanici izvršeni zločini, ali da Haradinaj, Baljaj i Brahimaj nisu za njih odgovorni.

"Tužilaštvo nije izvelo nikakve verodostojne dokaze da je Ramuš Haradinaj znao za bilo kakva krivična dela u Jablanici", pročitao je prvostepenu presudu predsedavajući sudija Bakone Moloto.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, slučaj se odnosi na zločine na području Dukađina na zapadnom Kosovu 1998.godine, kada je tom zonom upravljao bivši premijer Kosova Haradinaj, kao zapovednik OVK. Baljaj (zvani Toger), bio je zapovednik jedinice Crni orlovi u sklopu OVK, a Brahimaj (zvan Ciganin) pripadnik.

U optužnici se ukazivalo da su Haradinaj, Baljaj i Brahimaj bili saizvršioci udruženog zločinačkog poduhvata, sa ciljem uspostavljanja potpune kontrole nad Operativnom zonom Dukađin, putem maltretiranja i protivpravnog uklanjanja srpskih civila sa tog područja.

Njima se stavljalo na teret i maltretiranje civila kosovskih Albanaca, kosovskih civila romske/egipatske nacionalnosti i drugih civila optuženih za saradnju sa srpskim snagama ili nesaradnju sa OVK.

Ali, sudsko veće je zaključilo u ponovljenom suđenju da
tužilaštvo nije ništa dokazalo.

Po Hagu se ovo nikada nije deslilo!

Među više primera zločina, u optužnici je opisano kako su u
maju 1998. uhvaćeni kosovski Srbin Ivan Zarić i njegovi prijatelji Romi Agron Beriša i Burim Bejta iz sela Dolac, posle čega su odvedeni u Jablanicu.

Prema navodima u optužnici, u zatočeničkom objektu je Baljaj, u prisustvu Haradinaja, zatočeniku Zariću odsekao uvo, dok je Brahimaj zatim naredio da se sva trojica ubiju.

Kao ubijene žrtve u optužnici su navedeni i kosovski Romi Uke Redžpaj i njegov zet Nesret Alijaj iz Grabanice, kao i srpski policajac Nenad Remištar.

U zatočeničkom objektu su polovinom 1998, prema optužnici, ubijeni i kosovski Albanci Pal Krasnići i Skender Kuči.

Raspravno veće je odbacilo sve tačke optužnice u kojoj se opisuju navedeni zločini "jer su neki svedoci bili nedosledni i nepouzdani".

Odbacivanje više točaka optužnice, koje prema zaključku Raspravnog veća nisu dokazane, usledilo je i zato što neki od svedoka nisu svedočili na ponovljenom suđenju, čak ni uz obavezujući nalog.

Jedan od ključnih svjedoka, bivši čuvar u Jablanici Šefćet Kabaši odbio je da svedoči i priznao krivicu za nepoštovanje suda.

Drugim rečima, Kabaši je radije dobio dva meseca zatvora za nepoštovanje suda, nego da svedoči i, kako je naveo, ugrozi živote članova svoje porodice koji još žive na Kosovu, dok se on nastanio u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tužilaštvo je u završnoj reči, polovinom ove godine, zatražilo kaznu od najmanje 20 godina zatvora za svakog od optuženih, dok su odbrane zatražile oslobađajuće presude.

Procenjuje se da su pripadnici OVK oteli i ubili oko 800 pripadnika
manjinskih zajednica na Kosovu, kao i da je mali broj njihovih tela
pronadjen, ekshumiran i vraćen porodicama, podseća AI i poziva na
privodjenje pravdi odgovornih za sve zločine tokom rata na Kosovu
1998-99.

Poslednji komentari
  • golub Vreme: 29.11.2012 11:13h

    Ma kakav interes da saradjujemo ne treba nam taj hag ni eu(namerno malim slovima) usvojimo zakone zbog nas samih a oni ce sami doci kod nas

  • relja Vreme: 29.11.2012 11:27h

    Sad stvarno treba da se zapitamo sta nam to Evropa dobro donosi i da li su to nasi istinski prijatelji?!

  • sone Vreme: 29.11.2012 11:39h

    Da se ne lazemo,ovo su rezultati rada proslih vlada.To je ta obostrana saradnja sa Haskim tribunalom,vidim kako nam uzvracaju.

  • bajan Vreme: 29.11.2012 11:50h

    I neka neko posle svega kaze da je ovaj sud nepristrasan.Ovo je politicki sud i sud protiv Srba i drzave Srbije.To sada potvrdjuje cak i Natasa Kandic

  • riki Vreme: 29.11.2012 11:55h

    Interesuje me da l ice ovu vest osuditi DS a za LDP se vec zna posto njihovi visoki funkcioneri slave sa siptarima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP