Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ČEKA SE ODLUKA LIDERA RADIKALA

Hag: Šešelju tri dana da se izjasni o uslovima!

Autor: Tanjug | 04.07.2014 - 12:44:00h | Komentara: 0

Haški tribunal dao je optuženom Vojislavu Šešelju rok od tri dana da se pisanim putem izjasni da će poštovati uslove za eventualno privremeno oslobađanje, a glavni uslov je da bude pod nadzorom srpskih vlasti od trenutka oslobadjanja pa sve do povratka u Hag.

Bio je besan, vikao  je da neće kućni pritvor...

Vojislav Šešelj | Foto: Profimedia.rs

U odluci koju je Prvostepeno veće donelo juče pod predsedavanjem sudije Žan-Kloda Antonetija navodi se da Šešelj ima rok od tri dana da odgovori na ovaj sudski nalog, počev od trenutka kada primi prevod naloga.

Medju uslovima koje Tribunal navodi, na prvom mestu je da Šešelj bude podvrgnut nadzoru srpskih vlasti od trenutka puštanja na slobodu na holandskom aeordromu pa sve do povratka u Hag.

Tribunal, medju pratećim uslovima, traži da Šešelj bude u kućnom pritvoru, na adresi koju će Veću dostaviti srpske vlasti, tokom čitavog trajanja privremene slobode, kao i da sve vreme bude pod nadzorom sprskih vlasti, koje će pratiti optuženog prilikom izlazaka iz medicinskih razloga.

Sledeći uslov za privremeno oslobadjanje Šešelja koji Tribunal navodi je da preda pasoš srpskim vlastima, kao i da ne bude ni u kakvom kontaktu sa žrtvama i svedocima i da ne pokušava da na njih utiče ni na koji način.

Jedan od uslova je i da Šešelj ne ometa proceduru niti tok pravde i da o svom slučaju razgovara samo sa članovima svog pravnog tima.

Prema zahtevu Tribunala, Šešelj će, takodje, morati da se striktno povinuje svakom zahtevu srpskih vlasti kako bi im omogućio da poštuju obaveze koje im nameće odluka o privremenom oslobadjanju.

Uslov čije poštovanje Tribunal zahteva je i da se Šešelj vrati u Hag onog datuma koji Veće bude odredilo, kao i da se strogo pridržava svakog naloga Veća kojim bi se izmenili uslovi puštanja na privremenu slobodu ili kojim bi se ta sloboda okončala, navodi se u odluci.

U obrazloženju odluke, Veće podseća da je 13. juna pozvalo strane da se izjasne o mogućnosti privremenog oslobadjanja Vojislava Šešelja, nakon čega je Šešelj, 17. juna, saopštio da odbacuje sve garancije koje bi mu dala Republika Srbija.

Veće, dalje, navodi da je Tužilašto 20. juna podsetilo da je neophodno da optuženi poštuje uslove koje predvidja Član 65 u slučaju da Veće odluči da ga privremeno oslobodi.

Veće je, kako se navodi u obrazloženju, 24. juna pozvalo Vladu Holandije i Vladu Srbije da se izjasne o garancijama za eventualno puštanje optuženog na privremenu slobodu, nakon čega je srpska vlada, 2. jula, izrazila spremnost da pruži te garancije ukoliko se optuženi formalno obaveže da će poštovati odredjene uslove.
Veće je od Šešelja zatražilo da se izjasni, svojeručno i pisanim putem, da će poštovati te uslove.

Predsedavajući sudija Antoneti je odluci pridodao i svoje odvojeno mišljenje, u kojem navodi da, sa njegovog stanovišta, ne postoji nijedna druga mogućnost da se optuženi oslobodi pošto je "apsolutno neophodna primena garancija koje Veće zahteva, a koje se Srbija obavezala da će preuzeti tražeći pri tom, s pravom, da se optuženi obaveže da će ih poštovati".

Sudija podseća da je presuda Šešelju trebalo da bude doneta 30. oktobra 2013, ali da to nije moglo da se realizuje te da su postupak i pritvor zbog toga produženi.
"Smatram da ne postoji nijedan razlog da se optuženi zadržava u pritvoru pošto je njegov proces zatvoren od 20. marta 2012, a presuda treba da bude doneta kada novoimenovani sudija bude potpuno upoznat sa elementima postupka", stoji u odvojenom mišljenju sudije Antonetija.

On, takodje, ukazuje na "automatske posledice" nepoštovanja garancija, a to je da će, ukoliko Šešelj ostane pri stavu koji izneo u podnesku 17. juna, ostati u pritvoru do donošenja presuda, za koju, kako je Antoneti rekao, "niko ne zna kad će biti izrečena".

S druge strane, "ukoliko optuženi pisanim putem pristane na poštovanje navedenih uslova, vratiće se u Beograd", zaključuje sudija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP