Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HOĆE NALAZE ŠTO PRE

Hag traži izveštaj o Šešeljevoj bolesti

Autor: Beta | 10.04.2015 - 18:55:00h | Komentara: 1

Raspravno veće Haškog tribunala zatražilo je danas od medicinskog tima koji leči lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja izveštaj o njegovoj bolesti.

Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj | Foto: Nenad Mihajlović

Tribunal je saopštio da je veće naložilo sudskom sekretarijatu da "kontaktira medicinski tim koji prati negu Vojislava Šešelja i zatraži da veću dostavi nove informacije o zdravstvenom stanju optuženog, što je pre moguće".
To je prva odluka pretresnog veća predsedavajućeg sudije Žana-Kloda Antonetija otkako mu je 30. marta žalbeno veće Tribunala naložilo da "odmah opozove odluku o Šešeljevom privremenom oslobadjanju i naredi mu da se vrati u pritvor".
Raspravno veće je, međutim, zatražilo lekarski izveštaj iz Srbije o Šešeljevoj bolesti, umesto da mu smesta naredi da se vrati u pritvor u Sheveningenu.
Mišljenja o tome izdvojili su, podržavajući odluku da se traži medicinski izveštaj, predsedavajući sudija Antoneti, na čak 19 stranica, i novi sudija Madaje Nijang.
Sudija Antoneti u tom mišljenju je sugerisao da bi Šešelj trebalo da ostane na privremenoj slobodi zbog "izuzetne dužine pritvora", "produžavanja odlučivanja o presudi" i "kritičnog zdravstvenog stanja optuženog kao odlučujućeg faktora".
Antoneti u izdvojenom mišljenju citirao i iz "Romea i Julije", drame Vilijama Šekspira.Šešelj je nedavno unapred saopštio da izveštaj o svom zdravstvenom
stanju neće učiniti dostupnim Tribunalu.
Iako pri donošenju odluke o privremenom Šešeljevom oslobađanju, prvostepeno veće nije insistiralo na izričitim garancijama Srbije da će on biti vraćen na nastavak procesa, ta obaveza vlasti u Beogradu, u slučaju da Šešelj odbije da se vrati dobrovoljno, proizlazi iz prakse suda u Hagu.
Žalbeno veće je odluku o vraćanju Šešelja u pritvor donelo usvajajući žalbu tužilaštva.
U konačnoj odluci, na koju se ne može uložiti žalba, apelaciono veće je ocenilo da je Šešelj svojim izjavama da se neće dobrovoljno vratiti s privremene slobode na izricanje presude u Hagu prekršio uslov za privremeno oslobađanje.
Kako je utvrđeno današnjom odlukom, prvostepeno veće je pogrešilo što Šešelja nije opozvalo s privremene slobode na zahtev tužilaštva odmah čim je dao izjavu da se neće vratiti u Hag na poziv suda.
Povratak na nastavak procesa, jedan je od dva ključna uslova za privremeno oslobađanje u dosadašnjoj praksi suda.
Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, prvostepeno veće je na privremenu slobodu pustilo u novembru prošle godine iz humanitarnih razloga, odnosno radi lečenja od tumora.
Lider Srpske radikalne stranke u pritvoru Tribunala bio je od 24. marta 2003. kada se dobrovoljno predao. Sudjenje je počelo 2007, a izricanje presude bilo je zakazano za oktobar 2013, ali je odloženo zbog izuzeća sudije.
Poslednji komentari
  • Lune Vreme: 10.04.2015 19:03h

    Hm,hmm...cekaju se uzorci Vuka Draskovica...? ČIJA JAJA SU LEPŠA? Veliki petak u Hagu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP