Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVE BLIŽI DATUMU

Hajnc Vilhelm: Nema novih uslova za Srbiju

Autor: Tanjug | 27.05.2013 - 22:22:00h | Komentara: 0

Nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm kaže da je Srbija, posle dogovora oko plana implementacije sporazuma, apsolutno bliža datumu i da neće biti novih uslova, a kako je istakao, "pogotovo nije uslov da Srbija prizna nezavisnost Kosova što smo mnogo puta ponovili".

"Zašto bi bio? Pa i Nemačka ima tesne veze sa Rusijom. Možete jačati odnose sa bilo kojom zemljom, a istovremeno nastavljati put ka članstvu u evropskoj porodici, kojoj i pripadate", kazao je za "Novosti" nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm.

Hajnc Vilhelm

Hajnc Vilhelm | Foto: Miloš Perić

 "Dogovor oko sprovođenja sporazuma je ključan za Nemačku i ostale države članice EU. Ali, još nije sve gotovo. Potrebno je načiniti i prve konkretne korake u implementaciji da bi se nemačka vlada i parlament složili za davanje datuma Srbiji", rekao je Vilhelm u intervjuu za sutrašnje "Večernje novosti".

On je podsetio na izjavu šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea, koji je pre nekoliko dana bio u Beogradu, i "jasno rekao šta je za Berlin najvažnije - dogovor oko sprovođenja sporazuma i prvi konkretni koraci u implementaciji.
''Stvari se kreću u dobrom smeru, nadam se da će se taj trend nastaviti i narednih nedelja. Vremena ima dovoljno. Bundestag će pre okupljanja evropskih lidera krajem juna razmatrati ovo pitanje, i ako se sve bude odvijalo kako treba, a zasada se odvija, moje prognoze su optimistične", kazao je nemački ambasador.
Što se tiče stolice Kosova u Ujedinjenim nacijama, Vilhelm kaže da to pitanje svakako nije sada na dnevnom redu. 
"To se pominjalo u kontekstu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, odnosno očekivanja da Srbija ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", pojasnio je on.
Vilhelm smatra da će dobijanje datuma sigurno pozitivno uticati na celokupnu klimu kada je reč o privlačenju stranih investicija.
"Kada imate otvorene pregovore sa EU, to šalje pozitivan signal i povećava se poverenje potencijalnih ulagača da njihove investicije imaju budućnost u Srbiji. Očekujem da će biti više zainteresovanih stranih kompanija, ne samo iz Nemačke", rekao je ambasador.
Na pitanje da li je za Nemačku prihvatljivo da Srbi sa Kosova i Metohije imaju naše državljanstvo i lične karte, na čemu Beograd insistira, on je kazao da o tome zvanično nisu raspravljali. 
"I to, koliko znam, nije ni bilo tema u dijalogu Beograda i Prištine, niti je ugrađeno u sporazum i plan implementacije. Pitanje državljanstva je samo jedno od brojnih koja nisu tretirana u briselskom sporazumu od 19. aprila, a za koje je potrebno pronaći rešenje. Na primer, povratak izbeglica, pitanje imovine... Zato je, i pored toga što su postignuti važni dogovori, bitno nastaviti dijalog Beograda i Prištine", dodao je on.
Na pitanje da li jačanje veza sa Rusijom, Srbiju udaljava od EU, on je rekao da to uopšte nije problem za Nemačku. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP