Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OTAC STRADALOG MLADIĆA BOJAN JOVANOVIĆ REAGOVAO NA VEST IZ PEKINGA

Hapšenje Lukinog ubice na tren mi ublažilo bol!

Autor: Ekipa Alo! | 02.09.2014 - 21:00:00h | Komentara: 2

Kada sam čuo da je uhapšen Marko Milićev (33), tugu i bol u mom srcu na trenutak zamenilo je ushićenje. Moja želja je ispunjena, kaže za „Alo!“ Bojan Jovanović, otac Luke Jovanovića (21), koga je 25. avgusta na beogradskom Brankovom mostu usmrtio Marko Milićev, koji je uhapšen u Kini.

Bojan Jovanović

Ispunjena mi je želja da pre četrdesetodnevnog pomena mom sinu Luki osumnjičeni vozač bude priveden pravdi | Foto: Goran Srdanov

- Ispunjena mi je želja da pre 40-dnevnog pomena sinu osumnjičeni vozač bude priveden pravdi. Nadam se da će i „mini kantrimen“ biti uskoro pronađen - rekao je Bojan i dodao da je sada na redu tužilaštvo, u koje, kako navodi, ima puno poverenje, ističući da veruje da će biti učinjeno sve kako bi osoba koja je odnela Lukin život dobila odgovarajuću kaznu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović juče je na vanrednoj konferenciji za medije izjavio da će Milićev, koji je u velikoj akciji policije uhapšen u Kini, biti izručen Srbiji za nekoliko dana ili „najviše nekoliko nedelja“.

Stradao na Brankovom  mostu dok je gurao automobil u kvaru: Luka Jovanović

Stradao na Brankovom mostu dok je gurao automobil u kvaru: Luka Jovanović

 

Izručenje po dogovoru
Srbija će tražiti od Kine izručenje Marka Milićeva na osnovu zakonskih propisa i reciprociteta. „Pošto nemamo ugovor o izručenju, u ovom slučaju primeniće se princip reciprociteta, što znači da Kina može da nam izruči osobu koja je počinila krivično delo, kao što i mi njima možemo izručiti osobu koju oni potražuju. Država Srbija će zatražiti od Kine da izruči Milićeva“, rečeno je za „Alo!“ u Ministarstvu pravde. Profesor krivičnog procesnog prava na Pravnom fakultetu Milan Škulić ukazao je da kada ne postoji ugovor o ekstradiciji, kao u ovom slučaju sa Kinom, sprovodi se takozvana zakonska ekstradicija po pravilima predviđenim zakonima Srbije i Kine: „To znači da ćemo naš zahtev za izručenje podneti u skladu sa našim odredbama o međunarodnoj pravnoj pomoći uz dokaze koji potvrđuju da je traženo lice izvršilo krivično delo. Kina razmatrajući naš zahtev postupa po svojim zakonima, i ukoliko utvrdi da su ispunjeni njeni zakonski uslovi za izručenje traženog lica, izručiće ga Srbiji“.

- Srbija će pokrenuti postupak ekstradicije večeras ili sutra ujutru i očekujem da će u narednih nekoliko dana ili najviše nekoliko nedelja biti u rukama srpske policije i pravosuđa. Milićev je u Kini u pritvoru - rekao je Stefanović i dodao da su počeli razgovori o ekstradiciji.

- Bez obzira na to što nemamo zaključen ekstradicioni sporazum, zahvaljujući njegovoj ekselenciji, ambasadoru Kine, mislim da ćemo ovo uraditi brže nego što predviđa redovna procedura po reciprocitetu koja bi mogla da potraje više nedelja - rekao je on, navodeći da je Milićevu, u trenutku hapšenja, već istekla viza.

Stefanović je kazao da je Milićev 10. avgusta otišao u Tursku, a da se 13. avgusta uputio za Hong Kong i da je već 15. avgusta ušao u centralni deo Kine.

- Za sada nemamo više detalja o njegovom kretanju u centralnoj Kini. Ono što takođe mogu da naglasim jeste da imamo dovoljno dokaza da napravimo čvrst slučaj pred sudom - rekao je Stefanović.

Upitan da li je sa Milićevim uhapšena još neka osoba, odgovorio je da o tome nema saznanja i da nema ništa što Milićeva vezuje sa narkoticima. Ministar se zahvalio Kini koja je “razumela našu potrebu da slučaj bude rešen”.

- Nije bilo lako pronaći čoveka, kako je i sam ambasador rekao, među milijardu i 300 miliona ljudi - naveo je Stefanović.

Milićev je osumnjičen da je 25. jula rano ujutru Jovanovića pregazio automobilom “mini kantrimen” i da se posle toga nije zaustavio. Milićev je bio u bekstvu, pošto je napustio Srbiju 10. avgusta letom za Istanbul u 12.25 sa svojim pasošem. Odatle je pobegao za Kinu. Poternica je bila raspisana na dva imena Marko Milićev i Marko Marković pošto se sumnja da koristi i stari pasoš na prezime Marković.

Marko Milićev

Marko Milićev | Foto: MUP

Roditelji bežali od novinara
Mirjana Marković, majka Marka Milićeva, juče se u nekoliko navrata nakratko pojavila na prozoru kuće, kao i na ulaznim vratima i bez reči osmotrila novinare koji su se nalazili ispred Markove porodične kuće u Ulici 109 nova, u Višnjičkoj banji. Nakon tridesetak minuta Markov otac parkirao je automobil u paralelnoj ulici, a nakon toga preskočio komšijsku ogradu kako bi izbegao susret sa novinarima. I on se, takođe, nekoliko puta nakratko pojavio na ulaznim vratima, ali kao ni Markova majka nije želeo da odgovara na novinarska pitanja.

Poslednji komentari
  • marko Vreme: 02.09.2014 23:09h

    da li je luka bio pijan sto to nekazeze i njegovi drugovi cutite

  • rodoljub Vreme: 03.09.2014 01:02h

    ko nije pijan u to doba i ja se pitam sto to ne objave gurali pijani auto

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP