Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LJUBLJANA

Haradinaj još u Sloveniji, sud proverava poternicu

Autor: Alo/Agencije | 18.06.2015 - 12:33:00h | Komentara: 0

Okružni sud u Kranju proverava da li u Srbiji još postoji optužnica protiv bivšeg premijera Kosova Ramuša Hardinaja koji je u sredu priveden na aerodromu u Ljubljani. On kaže da se ne plaši izručenja Srbiji.

Hag ga oslobodio:  Ramuš Haradinaj

Ramuš Haradinaj | Foto: Profimedia

Sud takođe proverava da li je Haradinaju, za dela za koja ga optužuje Srbija, već suđeno na sudu za ratne zločine u Hagu.
U saopštenju se još navodi da je postojanje srpske poternice na osnovu koje je Haradinaj u sredu priveden, kod srpskih vlasti preko Interpola već proverila policija.
Pritom je sud ponovio da će "kosovski državljanin" čije ime zbog zaštite ličnih podataka nije otkriveno biti na teritoriji Slovenije onoliko vremena dok se gore navedena pitanja ne rasčiste. Sud je juče saopštio da je saslušani državljanin Kosova dao obećanje da do kraja postupka pred sudom u Kranju neće napustiti Sloveniju bez dozvole tog suda pri čemu mu je oduzet pasoš.
U ovom predmetu sud se ponaša kao i kod svakog drugog hapšenja stranog gradjanina na osnovu medjunarodne poternice što se na aerodromu Brnik često dešava, naveo je sud.

Sam Haradinaj rekao je danas da se ne plaši izručenja Srbiji, a za slovenačku vlast je rekao da se u njegovom slučaju "ponela sramno".

"Ja sam u Ljubljani, čekam odluku da mi vrate pasoš kako bi otputovao za Prištinu. Za mene je ova situacija neprihvatljiva, da Slovenija nije to raščistila. Ako nije njihova greška, ako nije sistem pogrešio, onda je to zlonamera vlasti ovde. Ne brinem se za Srbiju uopšte, ja sam gradjanin Kosova - rekao je Haradinaj za N1.


Ta TV saznaje da je Haradinaju dodeljen advokat po službenoj dužnosti.

Hardinaj je juče izrazio razočarenje postupanjem slovenačkih organa, koje je uporedio sa srpskim rekavši da je "poternica bila povučena sa svih aerodroma, samo u Ljubljani nije".
Lider Alijanse za budućnost Kosova i poslanik Skupštine Kosova Ramuš Haradinaj priveden je u sredu kada se vraćao iz Berlina i sleteo u Ljubljanu da bi nastavio put za Prištinu.

Povodom njegovog pritvaranja reagovali su kosovska vlada i predsednik parlamenta, a pred Ambasadom Slovenije u Prištin održan je protest. AZBK je prenela njegov zvaničan stav kako je "svoju nevinost dokazao pred međunarodnim sudom".

Palrament Kosova danas je na vanrednoj sednici osudio hapšenje Haradinaja po poternici Srbije i njegovo zadržavanje u Sloveniji.


Haški sud oslobodio je 2012. godine Haradinaja optužbi za ratni zločin.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP