Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BAHATO

Haradinaj: Vodiću
vladu Kosova!

Autor: Tanjug | 29.11.2012 - 14:37:00h | Komentara: 2

Vođa takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj poručio je danas preko svog pravnog tima da će po povratku na Kosovo preuzeti poziciju "političkog lidera zemlje i da će voditi vladu koja će predstavljati sve građane Kosova".

Haradinaj je u saopštenju koje potpisuje advokat Ben Emerson iz njegovog pravnog tima poručio i da je došlo vreme za pomirenje.
Saopštenje je novinarima dostavljeno na pres konferenciji Haradinajeve stranke.

Ramuš Haradinaj

Spreman da se vrati politici: Ramuš Haradinaj | Foto: Koen Van Vil

"Vratiću se na Kosovo večeras i uz pristanak građana uskoro ću preuzeti poziciju političkog lidera zemlje koja mi po pravu pripada i vodiću vladu koja predstavlja sve građane Kosova, koji god jezik govore, odakle god da dolaze i bez obzira na njihovu etničku pripadnost", rekao je Haradinaj.
On se zahvalio svima na Kosovu i u široj međunarodnoj zajednici koji su stajali uz njega tokom suđenja za ratne zločine pred Haškim tribunalom.
U pisanoj poruci se naglašava i da će Haradinaj kao lider Kosova garantovati prava svim manjinama i da će obezbediti punu političku participaciju za Srbe sa Kosova.
"Poštovaću međunarodnu zajednicu i uz pristanak naroda završiću posao koji sam započeo kao premijer 2004. godine", navodi se u poruci Haradinaja i dodao da će pod njegovim vodstvom Kosovo dobiti stolicu u Ujedinjenim Nacijama.

Ukoliko Haradinaj bude imenovan za premijera to praktično znači da će doći i do promena u formatu i sastavu strana u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.
 

Prištinski list Kosova Sot piše, pozivajući se na neimenovane izvore, da će se Haradinajeva Alijansa za bolju budućnost sigurno pridružiti vladajućoj Demokratskoj partiji Kosova (DPK) Hašima Tačija, a prištinski Eksres tvrdi da takva koalicija zavisi isključivo od Haradinajeve odluke.

"Blic" navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da bi Haradinaj mogao biti izabran za premijera u okviru rekonstrukcije vlade u Prištini, a aktuelni premijer Hašim Tači bi u tom slučaju bio predsednik.

U pismu međutim advokat Emerson navodi i da današnja oslobadjajuća presuda Haškog tribunala treba zauvek da ućutka sprske zvaničnike u vrhu Vlade u Beogradu koji su govorili neistine povodom Haradinajeve krivice čak i u danima uoči presude.

Emerson: Haradinaju nije mesto kraj koljača iz Beograda!

Emerson je naveo da iako Haradinaj ne bi želeo da on kao njegov potparol optuži aktuelnu vlast u Beogradu da je namerno lagala o Haradinaju da bi zavarala javnost, ali da kao njegov advokat može da kaže da su srpski funkcioneri protekle nedelje davali netačne izjave.
On je naveo i da optužnica nikada nije trebalo da bude podignuta, jer se
"Haradinaj borio za nacionalnu slobodu i nije trebalo da sedi na istim optuženičkim klupama kao koljači iz Beograda", istakavši, da je to ekvivalent stavljanja lidera francuskog otpora pored predstavnika Hitlerovog Trećeg rajha.
Emerson je u pismu zatražio javno izvinjenje i pozivanje na odgovornost bivše haške tužiteljke Karle de Ponte koja je i podigla optužnicu protiv Haradinaja.


 

Poslednji komentari
  • ksenija Vreme: 30.11.2012 00:09h

    Moze mu se pa se osilio.....

  • razocarana Vreme: 30.11.2012 00:10h

    Uzas!!!!!!!!!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP