Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RAMUŠ ZADRŽAN U LJUBLJANI PO POTERNICI SRBIJE

Haradinaju oduzet pasoš, sutra ponovo saslušanje kod sudije (FOTO)

Autor: Agencije/Al Džazira | 17.06.2015 - 15:01:00h | Komentara: 0

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) Ramuš Haradinaj koji je danas zadržan na aerodromu u Ljubljani po poternici koju je za njim raspisala Srbija 2004. godine, saslušan je u Okružnom sudu u Kranju. Nakon saslušanja pušten je na slobodu, ali ne sme da napusti Sloveniju dok ne bude gotova provera poternice. Haradinaj će i sutra ponovo morati da se pojavi pred sudijom.

Ramuš Haradinaj

Ramuš Haradinaj | Foto: Profimedia

Ramuš Haradinaj zadržan je na aerodromu u Ljubljani prilikom povratka iz zvanične posete Nemačkoj. Nakon saslušanja u Okružnom sudu u Kranju, Haradinaju je oduzet pasoš i on će sutra ponovo morati da se pojavi pred sudijom.

Državna tužiteljka Marinka Jeraj je objasnila da Haradinaj mora da ostane u Sloveniji dok se ne razjasni da li je poternica i dalje važeća ili ne. Ona nije mogla da kaže koliko bi dugo mogao da traje taj postupak.

Haradinaj je nakon otpuštanja iz pritvora optužio vlasti Slovenije za sramno ponašanje.

On je iz Ljubljane za emisiju Interaktiv prištinske televizije KTV izjavio da je istražnom sudiji pred kojeg je izveden rekao da ne priznaje nadležnost slovenačkog pravosuđa u njegovom slučaju.

- Slovenci treba da što pre prečiste svoj sistem od klevetničkih relikata Beograda koji datiraju iz 2004. godine, iz vremena sada nepostojeće države, koji se još uvek smatraju važećim, rekao je Haradinaj.

On je optužio Sloveniju da je jedina država koja uzima u obzir poternice bivše Jugoslavije i istakao da je pred međunarodnim pravosuđem dokazao svoju nevinost. Takođe je optužio Vladu Kosovu kao nesposobnu da rešava ovakve situacije.

Haradinaj prvo demantovao da je uhapšen

Prištinski list "Koha Ditore" ranije je javio da je Haradinaj uhapšen, ali je sam Ramuš to demantovao. U izjavi za potral “Gazeta ekspres” on je rekao da će se vrlo brzo vratiti u Prištinu i da je jedina šteta koja je njemu naneta to što je propustio avion.

“Ja nisam uhapšen, međutim čišćenje lista poternica sa sloveničkog sistema zahteva vreme. Ja ću se prvim sledećim avionom vratiti u Prištinu”, rekao je Haradinaj.

Već viđeno

Bivši premijer Kosova Agim Čeku je 2003. godine uhapšen u Ljubljani. Drugi put, 2004. uhapšen je na aerodromu u Budimpešti. Oba puta je oslobođen. U junu 2009. Čeku je uhapšen i na bugarsko-makedonskoj granici.

Fatmir Limaj je uhapšen u Ljubljani 2003. godine i izručen je Tribunalu u Hagu.

"Na svim aerodromima je ova poternica uklonjena osim na ovom u Ljubljani. Tokom puta sam prošao nekoliko aerodroma i nisam imao problema. Ali, ovi (Slovenci) su isti kao i oni (Srbi), njihova braća”, dodao je on.

Upitan da li je kontaktirao sa vladom Kosova, a kako bi se procedure ubrzale, Haradinaj je odgovorio da “ne veruje vladi Kosova”.

Zamenik ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi potvrdio je za RSE da su kosovske vlasti u konatku sa slovenačkim, ali i sa Interpolom, radi oslobađanja Haradinaja.

Izveštaj policije: Haradinaj priveden po poternici Interpola Beograd iz 2004.

Izveštaj policije: Priveden po poternici Interpola Beograd iz 2004. | Foto: N1

U saopštenju Alijanse se navodi da slovenačke vlasti o hapšenju Haradinaja nisu informisale vlasti Kosova niti Ambasadu Kosova u Ljubljani.

U Prištini, ispred zgrade ambasade Slovenije, okupili su se građani i članovi AZBK u znak protesta zbog hapšenja.

Haški sud je oslobodio Haradinaja optužbi za ratni zločin. Po povratku iz Haga, Haradinaj je na Kosovu dočekan uz najviše počasti – na crvenim tepihu i sa počasnom gardom Bezbednosnih snaga Kosova, njega su na prištinskom aerodromu “Adem Jašari” među ostalima dočekali supruga Anita, tadašnji premijer Kosova Hašim Tači i drugi kosovski zvaničnici.

Vlada Kosova uznemirena hapšenjem, traži oslobađanje Haradinaja

Vlada Kosova saopštila je danas da je sa uznemirenjem primila vest o pritvaranju Ramuša Haradinaja i zatražila njegovo oslobađanje.

- Izražavamo naše uznemirenje da se takvi nalozi za hapšenje i dalje tretiraju kao važeći od strane određenih zemalja, nasuprot činjenice da je u vezi sa tim navodima Haradinaj svoju nevinost dokazao u najvišim instancama međunarodne pravde, piše u saopštenju.

Vlada Kosova je ocenila da nema ni jednog razloga da se Haradinaj i dalje suočava sa takvom situacijom i apelovala na vlasti Slovenije da što pre omoguće da se Haradinaj vrati na Kosovo.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji zatražio je od slovenačkih vlasti da koriguju grešku koju su napravili hapšenjem Haradinaja i da ne budu "žrtve manipulacija Vlade Srbije sa optužnicama koje su u dva procesa u Hagu, Haradinaja proglasili nevinim i za koje je dokazano da su bile neutemeljene".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP