Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GLASNO

Harland: Albanci su etnički očistili stotine
hiljada srpskih staraca, žena i dece!

Autor: Tanjug | 08.12.2012 - 11:21:00h | Komentara: 3

Nije u redu da samo Srbi snose odgovornost za zločine u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, a presude koje se izriču samo Srbima nemaju smisla ni u pogledu pravde, ni u pogledu realnosti, ni politike, smatra izvršni direktor Centra za humanitarni dijalog iz Ženeve Dejvid Harland.

"Srbi su počinili mnoge od najgorih zločina u ovim ratovima, ali nisu samo oni, i nije u redu, niti korisno, da samo oni snose odgovornost", piše Harland u tekstu objavljenom u listu "Njujork tajms" pod naslovom "Selektivna pravda za Balkan".
"Mnogo je loše biti srpska žrtva nekog zločina na području bivše Jugoslavije. Tokom proteklih ratova na Balkanu Srba je raseljeno - etnički očišćeno - više nego ijedne druge zajednice. I najviše Srba je ostalo etnički raseljeno dan danas. Gotovo niko za to nije odgovarao, a kako stoje stvari, niko i neće", navodi ovaj autor.

Oluja Hrvatska

Harland: Niko nije odgovarao za raseljavanje Srba | Foto: Reuters

Harland ističe da su oslobađajuće haške presude nekadašnjem lideru tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju i hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pokazale da su svi prijatelji Zapada oslobođeni, a skoro svi Srbi proglašeni krivima.
"Ovaj rezultat jednostavno ne prikazuje balans zločina počinjenih na terenu", smatra Harland, i dodaje da je ono što se dogodilo u Haškom tribunalu "daleko od pravde", i da će posmatrači na Balkanu i šire to tumačiti kao nastavak rata pravnim sredstavima sa SAD, Nemačkom i drugim zapadnim silama s jedne, i Srbima s druge strane.

Parastos srpskim žrtvama ratova 90-ih godina / Foto: Miloš Perić

Parastos srpskim žrtvama ratova 90-ih godina / Foto: Miloš Perić

Autor smatra da će ovakvo stanje pojačati najgore političke instinkte naroda bivše Jugoslavije - kod Srba kompleks od progona, kod Hrvata trijumfalnost, kod muslimana u BiH osećaj žrtve, a kod kosovskih Albanaca opravdanje za potragu za "čistoćom rase".
"Sve ove karakteritike imaju izvesnu istinitu osnovu, a svaku od njih su političari sa svih strana preuveličali i iskoristili", piše Harland.
On ističe da nema simpatije prema Srbima koji su osuđeni i da je bio svedok optužbe u slučajevima protiv bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i komandanta Vojske RS Ratka Mladića.

Oluja, ekshumacija žrtava

Harland: Nad Srbima su činjeni zločini!  | Foto: Reuters (Eshumacija žrtava Oluje)

Međutim, Harland ističe da je video desetine hiljada srpskih civila koji beže iz Hrvatske nakon ofanzive hrvatskih snaga 1995. godine i naglašava da "ako oslobođeni generalni nisu odgovorni za ovo etničko čišćenje, neko drugi jeste, neko ko će, verovatno, proći nekažnjeno".
Harland ističe da je plan hrvatskih lidera o raspadu Jugoslavije doprineo da budu počinjeni i brojni zločini u BiH i podseća da je muslimansko rukovodstvo u BiH imalo duboko kompromitujuće veze sa međunarodnim pokretom džihad i da je ugostilo najmanje troje ljudi koji su imali ključnu ulogu u napadu na SAD 11. septembra.
Pored toga, Harland ističe da su vlasti kosovskih Albanaca "počinile etničko čišćenje u najekstremnijoj formi - rešile su se skoro potpuno srpske i romske populacije", pa su "drevni pravoslavni manastiri na Kosovu sada skoro jedini podsetnik na nekada brojno nealbansko stanovništvo".
"Haradinaj je oslobođen svih optužbi, ali ostaje činjenica da su kosovski Albanci sa Kosova etnički očistili stotine hiljada Srba - uglavnom starih, žena i dece", piše ovaj autor.
On smatra da će nedostatak pravnog svođenja računa ponovo kanalisati nezadovoljstvo u političkom procesu, "što ostavlja dosta 'municije' za dalje runde sukoba".
"To je suprotno od onoga zbog čega je Tribunal za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju stvoren", zaključuje Harland.
Poslednji komentari
  • Velko Vreme: 08.12.2012 12:03h

    Dragi gospodine, zločine u separatističkom građanskom ratu u ex Jugoslaviji nise činili Srbi već KOMUNISTI srpskog porekla. Prebrojte osuđenike u Hagu i videćete da ih je 99% komunista. Srbiji je 1944. godine komunizam nametnut. 412 000 Crcenoarmejaca docelo je Tita u Beograd i komunizam u Srbiju. za tri godine pobili su 60 000 nevinih, klasnih neprijatelja da bi zavladali njome. Zločini u komunističkoj Jugoslaviji koja se raspadala da bi komunisti ostali na vlasti ima taj potpis.

  • NN Vreme: 08.12.2012 13:45h

    ALBANCI ODNOSNO SIPTARI SU DESETINAMA GODINA UNAZAD SVOJ RAT PROTIV SRBA VODILI TAKO STO SU SILOVALI SPRSKE DEVOJCICE I MONAHINJE I UBIJALI SRSKU DECU NA NJIHOVOM KUCNOMPRAGU...ALBANCI ILITI SIPTARI SU "JAKI" JUNACI ...MA "VELIKI" JE TO NAROD.. A NJIHOV USPON POKAZUJE SAMO KOLIKO SU NISKO SRBI PALI. NE NISKO VEC MNOOOGO NISKO KADA TE POBEDI NEKO KO JE NAJVECI OLOS

  • skakljo Vreme: 09.12.2012 07:42h

    Haski tribunal je fasisticka tvorevina to je Srbima jasno uvek,kajace se Evropa zbog ovog stida upravo ovi kpoje oslobDJ doci ce joj glave a Srbi su se za Evropu davno borili ima istorija

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP