Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SPREMAN JE ZA KAMPANJU

Hašim Tači najavio predsedničke izbore

Autor: Tanjug | 12.04.2015 - 00:30:00h | Komentara: 1

Lider Demokratske partije Kosova (DPK) i ministar spoljnih poslova Hašim Tači najavljuje nove predsedničke izbore.

Hašim Tači

Hašim Tači | Foto: Profimedia.rs

U intervju za Radio-televiziju Kosova, Tači je rekao da bi on želeo da na mesto predsednika Kosova dođe glasovima građana, a ne skupštine Kosova.
Kako prenosi prištinski "Blic", da bi Tači postigao ovaj cilj, skupština Kosova bi morala da izglasa izborne reforme koje bi omogućile izbor za predsednika Kosova direktno od naroda.
Izvori unutar DPK su rekli "Blicu" da Hašim Tači ima dva razloga zbog kojih bi želeo da se izbor za predsednika vrši na ovaj način.
Prvi razlog je u tome da strahuje od opasnosti da za njega ne glasa veliki deo poslanika Demokrastkog saveza Kosova (DSK) i izuzetno mala vlast koju ima po aktuelnom ustavu Kosova.
Drugi razlog, po izvorima "Blica", je to da Tači ima veliku dilemu da li da funkciju predsednika partije ostavi nekom drugom, jer strahuje od podele u partiji i mogucnosti da DPK izgubi naredne izbore.
U međuvremenu poslanik DPK Nait Hasani je rekao za prištinske medije da je koalicija DSK - DPK neodrživa i da neće moći da okonča njen puni mandat zbog borbe za dominaciju između ove dve partije.
Po njemu, DSK pokušava da dominira političkom scenom zbog funkcije premijera koju aktueno ima.
Prema njegovim rečima, ako Hašim Tači postane predsednik Kosova sa sadašnjim ovlašćenjima predviđenim za tu funkciju, onda će DPK izaći kao gubitnik u koaliciji sa DSK.
Politicki analitičar iz Pristine Fatmir Šeholi je, povodom izjave Tačija, rekao da lider DPK zna da u ovakvim ustavnim okolnostima i aktuelnim načinom biranja predsednika ne može da računa na najmanje 10 poslanika DSK koji su javno izašli protiv koalicije sa DPK.
"Smatram da i u slučaju izbornih reformi i mogućnosti da se presednik Kosova bira direktno od naroda, Tači treba da zna da će imati izuzetno jake protivkandidate koju se mogu pojaviti na presedničkim izborima na Kosovu", rekao je Šeholi za Tanjug.
On je još dodao da postoji mogućnost da je Tačijeva izjava "probni balon" ili test za DSK Ise Mustafe, da ako ulazi u tu borbu za predsednika moze da dođe i do okončanja koalicije sa DSK.
"U opticaju je nekoliko opcija koje mogu proizvesti sasvim drugačiju konfiguraciju političkog tržišta na Kosovu. Na primer, ako pokret Samoopredeljenje odluči da kanididuje Albina Kurtija za predsednika Kosova ili Alijansa za buducnost Kosova Ramuša Haradinaja, onda će definitivno postati veoma zanimljivo ko bi mogao da postane putem izbora predsednik Kosova", rekao je Šeholi.
Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 12.04.2015 05:54h

    Хашим Тачи је србин из фамилије Даниловић са славом Митровдан! Фамилија Даниловић и данас постоји.Да се разумемо а то је да Тачи није ПОРЕКЛОМ већ јесте србин.Ако нишлија оде да живи у Београд онда се каже ,,да је пореклом из Ниша,,!А немогуће је да будеш србин па да не будеш?Тачијев прадеда је био православни поп и зна се да је прешао у муслиманску веру ИЗ КОРИСТИ!Данас је Тачи обичан слуга албанске мафије и ништа више!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP