Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DNO

Haški sud: 220.000 Srba je dobrovoljno odselilo iz Hrvatske, a njih 1.960 su se sami ubili! (VIDEO)

Autor: D.D. | 16.11.2012 - 14:24:00h | Komentara: 75

Sudsko veće Haškog tribunala oslobodilo je jutros Antu Gotovinu i Mladena Markača odgovornosti za zločine nad Srbima tokom akcije "Oluja"! Što je sramotnije, sud je indirektno poručio i da zločina nad Srbima u Krajini nije ni bilo jer je "utvrđeno da nema dokaza da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili pretnjom sile"!

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač stigli su su na zagrebački Trg bana Jelačića tačno u 17 časova. Kada su se pojavili na bini među okupljenima, koji su uzvikivali “Vukovar” zavladala je potpuna euforija.

Gotovina se zahvalio hrvatskom predsedniku, predsedniku Vlade, ministru obrane i ministarstvu spolnjih poslova, naročito diplomatama u Hagu, koji su, kako je rekao, sve ove godine bilo sa njima.

- Ovo je tačka na “i”, rat pripada povesti, okrenimo se svi budućnosti. Budućnost je u našim rukama. Institucije hrvatske države bile su uz nas sve ovo vreme. Budućnost je pred nama i budućnost je u našim rukama. Hvala svima! - rekao je Gotovina.

I Mladen Markač se zahvalio svima, a posebno hrvatskim braniteljima, izjavivši da se ovim dokazalo da je Hrvatska branila zemlju bez ijedne mrlje.ž

- Znao sam da nisam sam i zbog toga mi je bilo lakše. Važno je da smo pokazali da je Hrvatska časno branila svoju zemlju. Sretan sam jer bilo gde u svetu možemo reći da smo bez mrlje obranili svoju domovinu - poručio je Markač.
 

Doček hrvaskih generala

Kako su dočekani hrvatski generali na aerodromu u Zagrebu | Foto: Beta

 

Ante Gotovina

Izlaze iz vladinog aviona koji je hitno poslat u Hag po njih 
 

Ante Gotovina

Ante Gotovina i Mladen Markač sa hrvatskom zastavom na aerodromu | Foto: Reuters

 

Ante Gotovina

Nagrada za zločin: Ante Gotovina kad je čuo presudu| Foto: AP

Sudija Teodor Meron u toku obrazlaganja presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču je rekao da je Žalbeno veće pobilo zaključke Raspravnog veća o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata.

"Nakon što je pobijena teza Raspravnog veća da je granatiranje bilo protivpravno, Žalbeno veće drži da nema dokaza da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili pretnjom sile", kaže Meron. On dodaje da se s tiga ne može govoriti o deportaciji Srba.

Poništavam osuđujuće presude za progon, deporaciju, ubistva i nečovečno postupanje, te za pljačku javne i privatne imovine, okrutno postupanje kao kršenje zakona ratovanja, te izričem oslobađajuću presudu po tačkama 1,2,4, 5,6,7,8 i 9 - optuženicima. Nalažem da se optuženici Ante Gotovina i Mladen Markač odmah puste na slobodu - rekao je sudija Meron tačno u 9.35 jutros.

Mladen Markač

Ubica proglašen herojem: Mladen Markač | Foto: AP

Stotine hiljada građana širom Hrvatske u euforiji proslavlja oslobađajuću presudu ubicama srpskih civila u "Oluji". Fotogaleriju slavlja možete pogledati klikom ovde.

Hrvatska vlada poslala je specijalni avion koji će dovesti dvojicu generala iz Holandije.

Oluja, ekshumacija žrtava

Ko je njih usmrtio? : Oluja, ekshumacija srpskih žrtava | Foto: Reuters

I predsednik Hrvatske Ivo Josipović slavi oslobađanje dvojice ubica i negira progon Srba  o čemu možete čitati ovde. Za večeras je najavljen svečani doček dvojice "heroja" u centru Zagreba. najbizarnija je najava iz Hrvatskog nogometnog saveza da će Ante Gotovina biti počasni gost u loži na predstojećoj utakmici Hrvatske i Srbije.

Premijer: Odužićemo se žrtvama!

- Pao nam je kamen sa srca vjerojatno zato što imamo srca. Ovaj postupak je bio težak, bilo je dosta poltiike, odluka je bila podijeljena, što samo govori koliko je tanka crta između istine i neistine, pravde i nepravde. Radi se o očito dvojici nedužnih ljudi, ali to ne znači da rat nije bio krvav, da nije bilo grešaka. Bilo je grešaka, i zato je odgovorna hrvatska država. Svima onima kojima smo se ogriješili Hrvatska će se odužiti. Gotovini i Markaču hvala što su toliko izdržali za Hrvatsku, znam da to nije bilo lako njihovim obiteljima - rekao je premijer Hrvatske Zoran Milanović na vanrednoj pres konferenciji u Banskim Dvorima povodom oslobađajuće presude Gotovini i Markaču.

Zagreb slavlje Gotovina Markač

Slavlje u Zagrebu: Hiljade građana na Jelačića placu raduje se presudi | Reuters

Podsetimo, Gotovina i Markač su se žalili pošto su već osuđeni za progone, deportacije, nečovečno postupanje, ubistva, pljačku javne i privatne imovine i bezobzirno razaranje gradova i sela Srba za vreme i posle "Oluje". Žalbeno veće ih je oslobodilo svih ovih opštužbi.

Gotovina je u prvostepenom postupku pred Haškim sudom 15. aprila 2011. godine osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, a preostali član hrvatske "trojke", general Ivan Čermak, oslobođen je krivice i Tužilaštvo na tu odluku nije uložilo žalbu.

Oluja Hrvatska

Hag procenio da su se oni dobrovoljno odselili iz Hrvatske | Foto: Reuters

Gotovina je u vreme "Oluje" bio komandant Zbornog područja Split, a Markač Specijalne policije. Dokumentaciono informativni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba u "Oluji", od kojih 1.205 civila - 522 žene i 12 dece. U "Oluji" je s prostora Srpske Krajine proterano oko 220.000 ljudi. Sudska presuda Gotovini i Markaču direktna je uvreda za sve ove žrtve.

Reakcije zvaničnog Beograda na ovu presudu još nema. Za sada je reagovao samo Aleksandar Vučić, i to saopštenjem Srpske napredne stranke, čiji je predsednik. Oglasio se i ministar trgovine Rasim Ljajić koji je ocenio da je ovom presudom Haški tribunal izgubio svaki kredibilitet.

Štrbac: Amerika jača od pravde!

Direktor Dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je za "Blic" da "ostao bez teksta kad je čuo presudu".

Teodor Meron sudija

Teodor Meron, sUdija

 - Mislim da sam bio jedini Srbin koji je verovao u pravednost suda u Hagu i najavljivao da će biti osuđeni generali, ako ne kao učesnici u genocidu, onda bar kao pomagači, ali to se nije desilo - ogorčen je Štrbac. On kaže da ovu odluku ne može smatrati odlukom pravosudne ustanove, već jedne političke organizacije, što dokazuje i podela u samom veću.

- Dvojica sudija su bila protiv oslobađajuće presude. Ovo je Meronova presuda, a on je Amerikanac i jasno je da je on oslobodio Gotovinu. Ovo dokazuje da je diplomatija Hrvatske "odradila posao lobiranja" i za to su izdvojili ogroman novac. Ovo je jedan od crnjih dana međunarodne pravde. Ovo je kraj ovog suda za područje bivše Jugoslavije. Ovo je skandalozno, šokantno, možete da zamislite kako je ljudima koji su bežali u kolonama iz Hrvatske. Mislim da u ovo ni najoptimističniji Hrvati nisu verovali. Ni u snu ovo nisam sanjao - kaže Štrbac.


Pak: U pravu su oni koji su generale nazivali herojima
Nemačka zastupnica u Evropskom parlamentu Doris Pak izjavila je, povodom oslobađajuće presude za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, da su bili u pravu oni koji su dvojicu generala nazivali herojima.

Doris Pak

Danke Dojčland: Doris Pak | Foto: FoNet

 
"Svi oni koji su Gotovinu i Markača nazivali herojima nisu pogrešili i vrlo mi je drago što će se dvojica generala uskoro sastati sa svojim najmilijima u Hrvatskoj", navela je Pakova u saopštenju partije CDU u Evropskom parlamentu.
"Sud je, takođe, revidirao njihovu ulogu u ratu, kao i ulogu Hrvatske u ratu. Operacija koja je dovela do povratka okupiranog teritorija sada se može gledati u drugačijem svetlu. Domovinski rat je bio pravedan i odbrambeni rat", prenela je Hina izjavu Pakove.
 

Poslednji komentari
  • niki Vreme: 16.11.2012 10:00h

    Ja sam se nadala doživotnom zatvoru toliko su veliki njihova zločini prema Srbima,a sud ih je oslobodio.Od međunarodnog suda pravse,stvarno nisam očekivala ovako pristrasnu odluku.Ovo je direkno usmerene protiv svih srpskih žrtava u ratovima u Hrvatskoj i Bosni!

  • Voltron Vreme: 16.11.2012 10:08h

    Oslobodjeni optuzbe?Danas je breme biti Srbin...

  • Annamilly Vreme: 16.11.2012 10:09h

    Zlocinci se pustaju na slobodu,a neduzni Srbi ostaju dozivotno u Hagu.

  • Campari Vreme: 16.11.2012 10:10h

    Ima jos jedan sud iznad ovog, a to je onaj nebeski, sve ce to neko gore da naplati, kad tad. Ovu pravdu zrtve rata ne priznaju.

  • Rikica Vreme: 16.11.2012 10:10h

    Zasto se uvek pljuje po Srbima?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP