Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODBRANA BIVŠEG PREDSEDNIKA RS

Haški svedok: Karadžić nije naložio ubistva u Srebrenici

Autor: Beta | 22.05.2013 - 17:46:00h | Komentara: 2

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić dokazivao je danas pred Haškim tribunalom, preko svedoka odbrane Daneta Katanića, da u julu 1995. nije znao za masovna ubistva Muslimana iz Srebrenice.

Srbi nisu započeli rat u BiH, već muslimani.-Radovan Karadžić

Kantić tvrdi da Karadžić nije pominjao ubijanje muslimana| Foto: AP - Fonet

Katanić, tadašnji predsednik opštinske vlade u Skelanima, posvedočio je da mu Karadžić, tokom tri susreta u to vreme, nije spomenuo nikakva ubistva srebreničkih Muslimana.
Optužnica Karadžića (67), koji je tada bio i vrhovni komandant Vojske RS, tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana i progon hiljada žena, dece i staraca, u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu, koja je bila pod zaštitom UN. Katanić, koji se sa Karadžićem susreo na dan pada Srebrenice i tri dana kasnije, izjavio je da je prvi razgovor bio posvećeni njegovom strahovanju da bi Skelani mogli biti ugroženi.
Tema drugog razgovora bila je Karadžićeva namera da za civilnog poverenika za Srebrenicu postavi Miroslava Deronjića, kojoj se Katanić, kako je rekao, protivio.
Sud u Hagu, Deronjića, koji je bi predsednik Srpske demokratske stranke u Bratuncu, osudio je 2003. na 10 godina zatvora, nakon što je on priznao krivicu za smrt više od 60 Muslimana iz sela Glogova u maju 1992.
Deronjić je prethodno svedočio protiv bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i drugih optuženih za zločine u Srebrenici. Umro je 2007 na izdržavanju kazne u Švedskoj.
- Nije bilo diskusije o bilo kakvim ubistvima zarobljenika iz Srebrenice - izjavio je Katanić, dodajući da o tome s Karadžićem nije razgovarao ni tokom njegove posete Srebrenici u avgustu 1995. godine.
U unakrsnom ispitivanju, Katanić je potvrdio da je Deronjić bio "blizak" Karadžiću kao zvaničnik SDS. Svedok, koji je rekao da je 13. jula 1995, bio u Bratuncu na sastanku s Deronjićem, potvrdio je i da je u gradu video autobuse kojim su iz Srebrenice odvođeni Muslimani, ali je tvrdio da ne može da kaže koliko ih je bilo.

Srebrenica Potočari

Ko je kriv za genocid? Srebrenica Potočari | Foto: Reuters

- Nisam gledao i nisam imao potrebu da gledam, video sam gužvu... Nisam znatiželjan da gledam tamo gde ne treba da gledam - kazao je Katanić.
Na sugestiju tužioca da je morao videti "hiljade" muslimanskih muškaraca koje su tog dana bile u Bratuncu, svedok je odgovorio da "ne zna" i da "ne veruje" da ih je bilo na hiljade.
Po optužnici i ranijim presudama Tribunala, muslimanski muškarci su u Bratuncu zadržani tokom noći, uz zlostavljanje i ubistva, a 14. jula 1995. su prebačeni na više lokacija kod Zvornika i sistematski pobijeni.
Zastupni optužbe sugerisao je i da je da je svedok istog dana čuo i za "streljanje više od 1.000 Muslimana" u obližnjem selu Kravica. Katanić je odgovorio da "to nije čuo" i da "ne zna da je to bilo streljanje, to vi kažete". Potvrdio je da je čuo da su, posle ubistva jednog srpskog vojnika, u Kravici "nastali nemiri". Na pitanje šta podrazumeva pod "neredima", svedok je odgovorio:
- Da je bilo tu daljeg ubijanja, a kada, koliko, kako, to nisam znao.
Tvrdio je i da nije znao da je policijski odred iz njegovog mesta, Skelana, počinio zločin, niti da je komandant odreda Milenko Trifunović pred sudom BiH osuđen za genocid Katanić je izjavio i da sutradan, 14. jula, kada je krenuo na sastanak s Karadžićem na Palama, pri prolasku kroz Kravicu ništa
neobično nije primetio.
Pri toj tvrdnji ostao je i pošto mu je tužilac predočio iskaze ranijih svedoka odbrane Aleksandra Tešića i Jovana Nikolića da su tog dana u Kravici videli i gomilu od "200-300" leševa i sama ubistva.
- Ne, nisam primetio gomilu leševa kad sam išao kod Karadžića... Ništa nisam video - kazao je Katanić. Negirao je i da je bilo šta o događaju u Kravici rekao Karadžiću tokom susreta tog dana.
Odgovarajući, tokom dodatnog ispitivanja, na pitanje Karadžića, koji se brani sam, Katanić je potvrdio da su ti ljudi "pobijeni-nema ih".
Po optužnici protiv Karadžića, ubistvo oko 1.000 muslimanskih zarobljenika u skladištu zadruge u Kravici bio je prvo u nizu masovnih ubistava Muslimana iz Srebrenice.
Odbranu pred Tribunalom, Karadžić će nastaviti sutra. Optužnica ga tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.
Poslednji komentari
  • Balkanac Vreme: 22.05.2013 20:22h

    Stvarno, moras imat mu*a za tako nesto napravit mo tko god bio. Ta stvorenja ne spavaju mirno do kraja zivota

  • ana Vreme: 23.05.2013 05:52h

    Spavaj ti mirno moj tzv.balkanac,rijec tko nije balkanska.A Sta je uopste istina?Neka svako odgovara za zlocine.Za ljubav je potrebno dvoje, za rat isto.Naravno da je Karadzic bio informisan,ali pocelo se i uvelicavati.I Srbi trunu u Hague, a sta je sa Hrvatima,Muslimanima?Jeste Sarajevo je bilo ludnica,pucalo se artiljerijom.Ali je najteze bilo Srbima, braca artiljerijom,a Muslimani optuzuju Srbe u gradu da su petokolonasi.Treba uvjek braniti svoj narod.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP