Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROBLEMATIKA SUFIKSA "IĆ"

Heraldičar: Ne stoji tvrdnja Esada Džudževića o prezimenu!

Autor: Tanjug | 17.08.2014 - 11:22:00h | Komentara: 5

Heraldičar Nemanja Todorović Štiplija sa Masarikovog Univerzitetu u Češkoj Repiblici navodi da ne stoji tvrdnja Esada Džudževića o poreklu prezimena, jer osmanski državljani muslimaske veroispitovisti nisu, uopšte, imali prezimena.

Džudžo je prvi  Bošnjak koji je  „desrbizovao“  prezime

Džudžo je prvi Bošnjak koji je „desrbizovao“ prezime | Foto: Amela Bajrović

U pisanom osvrtu na promenu prezimena predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća Esada Džudževića u Džudžo, Todorović Štiplija navodi u mejlu dostavljenom medijima, da prezimena sa sufiksima "vić" i "ić" u slovenskim jezicima označavaju pripadnost, prvenstveno porodici.


- Prezimena sa sufiksima -vić i -ić, zajedno sa sufiksima -ov, -ev, -ović, -ski, pa čak i -in, -ak, -ek, -ik javljaju mnogo ranije. Ne stoji tvrdnja gospodina Džudževića da su ovakvi sufiksi nametnuti od bilo kakve vlasti, već više da su u prirodi slovenskih jezika, pa su se sami takvim nametnuli", navodi heraldičar.


Sa druge strane, s obzirom da sufiksi ovog tipa u slovenskim jezicima označavaju pripadnost, prvenstveno porodici - tj. ocu, sreću se kod bošnjaka mnogo ranije, navodi Todorović.


On navodi da je heraldika kao pomoćna istorijska disciplina usko povezana sa rodoslavljem ili genealogija (grčka reč za rod, pleme, koleno - logos reč, govor). To je disciplina o postanku, odnosima i korenima imena i prezimena ljudi, nauka koja proučava poreklo porodica.


Džudžević je ranije saopštio da je zvanično promenio prezime u Džudžo i da je odbacivanjem dodatka "vić" iz prezimena ispravio nepravdu učinjenu njegovim precima.


Todorović smatra da je netačna je tvrdnja Džudževića da su sufiski "vić" i "ić" nametnuti od 1912 godine.


-  Prvo nisu imali čemu biti nametnuti, kad osmanski državljani muslimaske veroispitovisti nisu imali prezimena. Muslimani su u osmanskom carstvu samo na svoja imena dodavali titule, kao što su paša, hodža, beg, hanuma, efendija, i slično - ovakve titule definisale su njihov formalni ili nefromalni status u osmanskom društvu, njihovu profesiju ili nešto drugo. Slično je bilo i sa vreskim i vojnim tutilama, ali prava prezimena osmanski državljani nisu imali - ukazuje Todorović.


On podseća da su turski državljani posle Ataturkovih reformi, koje su počele 1921-24. godine Zakonom o prezimenima Turske Republike koji donet vrlo kasno 1934. godine, morali da koriste prezimena.


- Do tada su samo hrišćanski i jevrejski stanovnici novoosnovane Republike Turske imali prezimena, dok muslimani nisu ih imali uopšte - tvrdi Todorović Štiplija.

Poslednji komentari
  • micko Vreme: 17.08.2014 11:52h

    eto dokaza da je da nije turcin, turci nisu imali prezime,a on ga ima pa kako god da se preziva zna se ko je!

  • Milan Vreme: 17.08.2014 15:47h

    Treba napomenuti da su Turcii mladoj srpskoj deci koju su odvodili u janicare davali turska imena i prezimena izvedena od turskih imena koja su se zavrsavala na ic ii vic (npr. Osmanovic, Omerovic....), kako bo ih razlikovali od pravih Turaka. Na taj nacin oni su znali ko su Turci, a ko janicari, tj. poturceni Srbi.

  • Hehe Vreme: 17.08.2014 17:01h

    Ljudi..Vecina vas nije imala veze sa Kuranom.Kur an dozvoljava muslimanima da lazu,ako je u, i na korist Islama.Dakle izgovorice sve,uradice sve,lagati pred svakim sudom pa lagati i sami sebe ako od toga postoji kolektivna korist.Zato se ne cudite sto,i u Haagu lazu pod zakletvom ili sto tvrde kako smo ih posrbili i nametnuli sta vec sve ne..

  • dzudza Vreme: 17.08.2014 18:47h

    e sto je izabrao prezime zamislite kada pitate nekog gde ides? a on odgovori kod dzudze,.kako to zvuci gordo.

  • e sad jebi ga Vreme: 17.08.2014 19:14h

    ljudi covek ima pravo da radi sta hoce sa svojim imenom i prezimenom. ovo je valjda demokratska drzava.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP