Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HRVATI SLAVE KRIMINALCA

Heroj Hrvatske robijao u Francuskoj
zbog pljačke, iznude i otmice!

Autor: N.G. | 19.11.2012 - 11:35:00h | Komentara: 16

Ante Gotovina je tri puta osuđen na francuskim sudovima zbog nekih od najgorih krivičnih dela – oružane pljačke, iznude i otmice – a ukupno je za to dobio 9,5 godina robije!

Gotovina je proglašen krivim za ova tri teška zločina u periodu od 1986. do 1995. godine, a umesto da se odazove na bilo koji od ovih sudskih procesa, svaki put se dao u bekstvo.

Ante Gotovina

Robijao zbog oružane pljačke - Ante Gotovina | Foto: AP

Kako piše Jutarnji, hr, nedavno oslobođeni hrvatski general je osvedočeni kriminalac koji je odslužio četiri godine zatvora za oružanu pljačku u kojoj je učestvovao 1981. Od izdržavanja ostalih kazni spaslo ga je bežanje u hrvatsku vojsku, jer je iznudu i otmicu počinio samo 8 meseci pre pridruživanja hrvatskim oružanim snagama.
U vreme kada je izdat nalog za njegovo hapšenje, oktobra 1991. Gotovina je već bio ranjen u Slavoniji.
Gotovina je za oružanu pljačku osuđen 1986. a tom prilikom je ukrao 25. 000 franaka, čekova, zlata i dragulja u vrednosti od dva miliona franaka.
Saučesnik u ovom razbojništvu hrvatskom vojskovođi bio je član Legije stranaca Dominik Erulin, a žrtva je bila žena pariskog juvelira Henrija Solomona.
Gotovina i Erulin su se zbog ovog zločina našli u bekstvu, a za njima je raspisana međunarodna poternica.
Hrvatski general koga euforično pozdravljaju širom te zemlje, došao je pred lice pravde kada je policiji u jednom pariskom kafiću pokazao lažne putne isprave, za koje se kasnije ispostavilo da su bile ukradene na štetu Alana Manijea.

Ante Gotovina Hag

Ante Gotovina u Hagu. | Foto: AP

Ovaj period se u većini biografija Ante Gotovine spominje kao vreme kada je on bio instruktor Legije stranaca u Kolumbiji i Gvatemali, dok je, zapravo, bio u zatvoru od 1984. do 1988. godine.
Samo godinu dana kasnije Gotovina je, sa još dve osobe, pokušao da uz pretnju iznudi 6 miliona franaka od izvesnog Sangvinede u Parizu, ali nije uspeo jer je žrtva pružila otpor.
Sudija na ovom slučaju je upozorio da je Gotovina povratnik, tj. neko ko je već osuđivan zbog oružane pljačke, a zločinac se nije pojavio na ovom suđenju, te je ono obavljeno u njegovom odsustvu, a presuda je doneta u decembru 1995.
Za ovo krivično delo Gotovina je dobio 30 meseci zatvora, ali je vreme koje je trebalo da provede u francuskom zatvoru proveo kupeći lovorike zbog “Oluje” i pozirajući za fotografije sa stranim zvaničnicima, među kojima su bile i francuske diplomate.
Da apsurd bude veći, Tuđman je osuđenog kriminalca tada proglasio za glavnog inspektora Vojske Hrvatske.

Ante Gotovina

Pobegao u vojsku da se spase zatvora - Ante Gotovina

Dokazanim zlodelima Ante Gotovine tu nije bio kraj.
Krajem 1990. godine, par meseci nego što je pristupio Tigrovima, čovek kome sada klica većina Hrvatske, učestvovao je u otmici, za šta je i osuđen 30. oktobra iste godine, jer je, predstavljajući se kao policajac, zaustavio automobil Žerara Turmeca na putu za pariski aerodrom.
Gotovina ga je sa saučesnicima odveo u napuštenu kuću i vezao lisicama, uz pretnju da će, ako mu oteti ne plati 1,5 miliona franaka on završiti kao “mrtav čovek”.
Talac je pušten nakon pet dana kako bi osigurao novac za isplatu.
Nakon torture, Turmec im je isplatio 350. 000 franaka i o svemu obavestio policiju, koja je sve osumnjičene privela pred sud.
Sve osim Gotovine, koji je tada pobegao u Hrvatsku, i to novcem Erulina, čoveka sa kojim je desetak godina ranije opljačkao juvelirovu ženu.
U novom suđenju, koje je opet obavljeno u odsustvu, Gotovina je 15. aprila 1992. osuđen na još dve godine zatvora, ali je on tada već bio zapovednik HVO-a i nalazio se u Hercegovini.
Nakon 1990. Francuska nije više tražila njegovo izručenje, niti je raspisala novu poternicu, a nije mu oduzet ni francuski pasoš.
 

Povezane vesti:

Poslednji komentari
  • mario Vreme: 19.11.2012 11:56h

    ma ajde vise manite se corava posla i gledajte svoju drzavu i svoje ljude ,a nase pustite na miru na svojim glupim portalima koji nemaju veze sa ozbiljnim novinarstvom

  • denis Vreme: 19.11.2012 12:01h

    Sada mi je jasan kriterujum haskog suda. Oni osudjuju sve postene i normalne ljude na dugogodisnju robiju , a oslobadjaju kriminalce. Kako Srbi koje su prethodne vlade izrucile Hagu nisu kriminalci njih i nisu oslobodili vec osudili.

  • kaligula Vreme: 19.11.2012 14:29h

    Il jesi il nisi

  • nedjo Vreme: 19.11.2012 16:27h

    e,ovo ste trebali ranije da pisete,,, a bese i taci neki krimos...

  • Tomislav Vreme: 19.11.2012 16:50h

    Niti se želim svađat, niti koga vrijeđat... Samo hoću reći da se vi sad bavite s takvim glupostima, da to nije normalno... Sad tražite dlaku u jajetu, svaki, al svaki mogući dokaz za nešto, samo da možete pljuvat po nama... Šta je sljedeća vijest? Da je prije 30 godinu prešao zebru, a na semaforu bilo crveno ?!? Stvarno gluposti već... Vi sad pišete samo o njima, puna vam usta naših generala... Imate o svojima i previše za pisat, bolje bi bilo da se njima bavite, nego što non-stop spominjete naše generale... Toliko ;)

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP