Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSETA UŽIVO

Hilari i Keti u Beogradu

Autor: E. A. | 31.10.2012 - 00:27:00h | Komentara: 20

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton i visoka predstavnica Evropske Unije Ketrin Ešton borave danas u Beogradu. Njihovu posetu iz minuta u minut pratite na sajtu ALO.RS

Dačić Ešton Klinton

Dačić i Klintonova | Foto: Andrej Isaković

14.30 Nema crvenog tepiha i vojnih počasti pošto Ketrin Ešton nije šef države, ali i zato što je zvanični domaćin Ivica Dačić, koji je premijer, a ne predsednik države!

14.30 Eštonova i klintonova će za Prištinu leteti uobičajenom trasom preko Skoplja pošto ne postoje direktni letovi sa Prištinom.
14.40 Posle sastanka sa Tomom Nikolićem i Ivicom Dačićem u Palati Srbija njih dve se rastaju, a Hilari ide u Hajat na pola sata.

15.10 Prema planu posete Hilari ide da se presvuče u Hajat posle sastanka u Palati Srbija.

Hilari

15.20 Na Novom Beogradu u ulicama blizu palate Srbija je malo veća gužva, ali se saobraćaj odvija normalno. Na samoj zgradi su primetni snajperisti, a policija se nalazi i duž ulica kojima će proći Klintonova i ledi Ešton. 

15.25 Avion sa Hilari i Keti tek krenuo iz Sarajeva zato će sastanak sa Nikolićem i Dačićem kasniti. 

15.35 Eštonova će se u Hajatu sastati sa osobljem američke ambasade u Beogradu. Ona neće prelaziti most „Gazela“.

15.40 Gošće na aerodromu čeka šef srpske diplomatije Ivan Mrkić. Njih dve se neće zadržati na večeri u Beogradu kako je bilo najavljeno. 

Hilari beograd

Gošće izlaze iz aviona | Foto: Tanjug

15.45 Američka državna sekretaka Hilari Klinton rekla je danas u Sarajevu da su SAD frustrirane, jer lideri u BiH ne rade ono što građani žele od njih, a to su reforme na putu ka EU i NATO. Ona je istakla da je "potpuno neprihvatljivo" dovoditi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i istakla da je najbolji put ka njenoj stabilnosti ulazak u EU i NATO.

15.50 Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton doputovale su u Beograd, gde će, kako je ranije saopšteno, ohrabriti srpske zvaničnike da nastave dijalog sa Prištinom i sprovedu konkretne korake koje će omogućiti napredak Srbije na putu ka EU.

15.53 Predsednik Nikolić stigao u palatu Srbija.

15.58 Saobraćaj oko bivšeg SIV-a još uvek otvoren. Na svim okolnim zgradama vidljivi snajperisti. Prolaz pored palate Srbija zabranjen pešacima.

Klintonova i Eštonova sa Nikolićem

Klintonova i Eštonova sa Nikolićem | Foto: Oliver Bunić

16.13 Gošće upravo stigle u Palatu Srbija. Dočekao ih je predsednik Tomislav Nikolić, dok je premijer Ivica Dačić  došao sa njima.

16.15 Počeo sastanak iza zatvorenih vrata Nikolića i Dačića sa Klintonovom i Ešton. Toma srdačno ćaskao sa Hilari, a Ivica sa Keti. Nije bilo ljubljenja već su se domaćini samo srdačno rukovali sa gošćama. Nakon sastanka najavljene su izjave za medije.

17.25 Jedna Amerikanka protesvovala danas u Beograduzbog dolaska Hilari Klinton sa transparentom"Srbijo, reci ne Hilarinoj hipokriziji".

oo

Amerikanka sa transparentom u Beogradu | Foto: RAS Vesna Lalić

17.30 Pogledajte pesmu dobrodošlice dvema damama u izvođenju premijera Srbije.

17.50 Završen sastanak Klinton i Ešton sa Dačićem i Nikolićem. Sastanak je iza zatvorenih vrata trajao sat i po. Očekuje se da se uskoro učesnici sastanka obrate medijima.

17.55 Želim da izrazim zadovoljstvo zbog posete Hilari Klinton i Ketrin Ešton. Nama je drago što smo u prvih sto dana imali prilike da razgovaramo o suštinskim pitanjima. Cilj nam je da imamo dobre odnose sa SAD i da budemo član EU. Visoke zvaničnice SAD i EU nisu došle da postavljaju ultimatume, one su došle da razgovaramo o životnim temama, rekao Ivica Dačić

18.03 Državna sekretarka Hilari Klinton imala je "veoma koristan sastanak" sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Dačićem, saopštila je američka ambasada u Beogradu preko svog Tviter naloga neposredno po završetku današnjeg susreta u Palati Srbije.


Ambasada ističe da je važno što se ovom prilikom američkoj državnoj sekretarki pridružila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton kako bi "podržala ulazak Srbije u EU.


"Američka državna sekretarka Klinton je ponovo izrazila podršku SAD i EU evropskom putu Srbije," navela je ambasada na Tviteru.

Hilari Klinton i Ivica Dačić

A sad jedan osmeh za gošću: Hilari Klinton i Ivica Dačić | Foto: Reuters

18.04 Spremni smo za dogovor i da sva otvorena pitanja vezana za Kosovo rešimo u narednom periodu... Vlada je preuzela odgovornost da sprovodi dogovore koje je postigla prethodna vlada, nastavi dogovore i prihvatila odgovornost i rizik da učestvuje u političkom dijalogu... Mi nećemo priznati nezavisnost Kosova, rekao je Dačić.

18.05 Naši gosti nisu došli i imali nameru da postavljaju ultimatume i uslovljavanja, rekao je večeras predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić na
konferenciji za novinare posle razgovora sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton i visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton, koji je ocenio kao veoma korektan i konstruktivan.

Zahvalan sam što su došle da razgovaramo o temama koje su od životnog značaja za Srbiju, kao što su nastavak i ubrzanje evropskih integracija i ispunjavanje kriterijuma da Srbija dobije datum za početak pregovora, naglasio je Dačić.

On je precizirao da su to pitanje unutrašnih reformi i postizanje vidljivog i održivog napretka u odnosima Beograda i Prištine, rekao je Dačić.

18.07 - Zadovoljstvo mi je što sam u Beogradu... Budućnost Srbije je u EU, rekla Ketrin Ešton. Naši razgovori su bili o tome šta Srbija treba da uradi da bi nastavila ka EU. Dijalog sa Prištinom je u interesu obe strane, navela Ketrin Ešton.

18.11 - Hvala ja sam srećna što sam ponovo u Srbiji da nastavim razgovore koje sam započela u Njujorku sa predsednikom Nikolićem. Bitno je da ljudi znaju da mi radimo sa EU da bi Srbija bila u EU. Zato snažno podržavamo i dijalog. Mi delimo ciljeve demokratske Srbije, rekla je Hilari Klinton.


18.15 - Mi nismo došli da postavimo uslove, navela je Klintonova. Međutim bićemo koncentrisani na stabilnoj budućnosti Balkana, rekla je Hilari Klinton.

Hilari Klinton i Ivica Dačić

Veselo društvo: Hilari Klinton, Ketrin Ešton sa premijerom i predsednikom Srbije | Foto: Oliver Bunić

18.26 Američka državna sektretarka Hilari Klinton izjavila je da je za SAD Kosovo nezavisna država i da se granice Kosova neće menjati, ali da mnogo može da se postigne u odnosima Beograda i Prištine.


Klinton je na zajedničkoj pres konferenciji posle razgovora Nikolić-Dačić-Klinton-Ešton, rekla da razume da je to teško, ali da je u skladu sa potrebama Srba i Srbije.


Prema njenim rečima, Srbi sa Kosova treba da imaju punu podršku u okviru Kosova i da zadrže svoje veze sa Srbijom


"Nismo ovde da postavljamo uslove i zavodimo nekakavu kontorlu i postavljamo uslove, jer ih nemamo. Budućnost Srbije je u rukama Srbije, ali SAD se brinu za tu budućnost, za budućnost mladih, pametnih ljudi", rekla je Klinton.

18.27 Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je danas u Beogradu srpske vlasti da nastave dijalog s Prištinom, naglasivši da nastavak dijaloga i normalizacija odnosa ne znače da se traži priznavanje nezavisnosti Kosova.

Dogovorili smo se da nastavimo dijalog i planiramo da se vrlo skoro ponovo sastanemo, vitalno je da obe strane u potpunosti primene sve sporazume, rekla je Eštonova na konferenciji za novinare.

Visoka predstavnica EU podvukla je da njena poseta Beogradu zajedno sa
američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton znak zajedničke želje da Srbija bude u EU.

Zastave

Specijalci na vrhu Palate Srbija | Foto: Mitar Mitrović

18.30 Nećemo priznati nezavisnost Kosova, ali smo spremni za razgovore i dogovor, što bi trebalo da bude povezano sa ubrzanjem evropskih integracija Srbije, izjavio je večeras premijer Ivica Dačić i naglasio spremnost Beograda da sva otvorena pitanja sa Prištinom rešava mirnim putem.

19.00 Hilari Klinton je nakon razgovora u Palati Srbija otišla do hotela Hajat gde je dočekalo osoblje Američke ambasade koje je organizovalo prijem u njenu čast.
19.20 Hilari Klinton je stigla na aerodrom "Nikola Tela" sa koga je avionom napustila Srbiju.

19.28 Američka državna sekretarka Hilari Klinton i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton završile su posetu Beogradu i večeras posle 19 sati otputovale za Pristinu. Kako je ranije najavljeno Klintonova će iz Prištine otputovati za Zagreb, a potom i za Tiranu.

22.04 Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton doputovale su večeras u Prištinu.


Njih su na prištinskom aerodromu dočekali kosovska predsednica Atifete Jahjaga i specijalni izaslanik i šef kancelarije EU na Kosovu, Samuel Žbogar.


Kako je najavljeno iz ambasade SAD u Prištini, one će sutra rano ujutro razgovarati sa predsednicom Jahjaga, premijerom Hašimom Tačijem i liderima političkih stranaka.


Posle susreta sa Tačijem, Klinton i Ešton će zajedno sa svojim domaćinom održati konferenciju za medije.

Veliko interesovanje medija!

Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima saopštava da je posetu Srbiji američke državne sekretarke Hilari Klinton i visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pratilo oko 200 akreditovanih novinara, fotoreportera i snimatelja iz 54 redakcije. U saopštenju se navodi da su o poseti izveštavali novinari 28 domaćih redakcija i 26 stranih redakcija. Posetu je direktno prenosilo šest redakcija.

Poslednji komentari
  • SIKI Vreme: 30.10.2012 16:47h

    Smatram da su sve posete dobro namerne , pogotovo u ovom trenutku kada su započeti razgovori sa Prištinom, mnogo je bolje kad se zna šta svet očekuje od tih razgovora i od nas kao zemlje na putu ka EU .

  • Miloš Vreme: 30.10.2012 16:53h

    Daj Bože da je njihova poseta samo podrška uoči razgovora Prištine i Beograda. Iskustva od ranije govore da kad su njih dve u pitanju, nikad bez nekog uslovljavanja nisu dolazile.

  • cvetko Vreme: 30.10.2012 16:58h

    Ma zmije su njih dve ne treba im ništa verovati, obilaze ceo region i svima pričaju drugo. Siguran sam da predsednici znaju kako se sa njima razgovara.

  • Dragutin Dragutinovic Vreme: 30.10.2012 17:28h

    Ovo je napredak za Srbiju!

  • Terza Vreme: 30.10.2012 17:31h

    Tomislav Nikolic je dokazao da je Predsednik svih gradjana Srbije!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP