Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZBOG HLADNIH DANA SVE VIŠE DECE U SVRATIŠTU

Hiljade mališana zimu čekaju na ulici!

Autor: | 01.12.2013 - 22:10:00h | Komentara: 1

Nema zvaničnih podataka o broju dece čiji je život i rad vezan za ulicu, ali se procenjuje da bi mogao biti od 2.000 do 10.000 mališana

svratište

Ne zna se koliko mališana živi i radi na ulici

 

Sa prvim hladnim danima povećava se broj dece koja utočište nalaze u Svratištu u Krfskoj ulici, gde kažu da nema zvaničnih podataka o broju dece čiji je život i rad vezan za ulicu, ali da se procenjuje da bi mogao biti od 2.000 do 10.000 mališana.

Potrebne kape, šalovi i čizme

Vučkovićeva je istakla i da je, imajući u vidu da je stigao zimski period, deci iz Svratišta neophodna zimska garderoba - kape, šalovi, čizme, ali i donji veš.
- Kako se bliži Nova godina, krenuli smo u akciju prikupljanja novogodišnjih paketića- rekla je ona pozivajući građane i kompanije da pomognu da se napravi 400 paketića.

Dragana Vučković iz Centra za integraciju mladih kaže da Svratište za decu ulice u Krfskoj na Zvezdari trenutno ima 151 aktivnog korisnika, ali i da se broj dece povećava u zimskom periodu.
- Trenutno 151 dete dolazi u Svratište najmanje tri do četiri puta nedeljno. Međutim, kada dođe zimski period, taj broj se povećava i prelazi svakidašnji prosek koji važi tokom ostatka godine - rekla je Vučkovićeva Tanjugu.
Ona je ukazala na to da nema zvaničnih podataka koliko dece je uključeno u život i rad na ulici na teritoriji Beograda.
- Naše procene su da je to više od 2.000 dece, možda čak i do 10.000 - rekla je ona dodajući da se putem svih programa Centra - dnevnog centra za decu u Novom Beogradu, Svratišta i terenskog rada - radi sa 400 dece koja su uključena u život i rad na ulici.
Kako objašnjava, korisnici Svratišta su uglavnom deca od devet, deset i 15 godina, a da su mališani u dnevnom centru u Novom Beogradu uglavnom mlađi.
Prema njenim rečima, deca u Svratištu mogu da zadovolje osnovne potrebe - da se odmore, ugreju, pojedu topli obrok, da se okupaju, dobiju čistu odeću i obuću.
- Svaki dan dolazim ovde. Sviđa mi se. Ovde crtamo, ručam, družim se sa drugarima, a u pola šest imamo i užinu i tada dobijamo slatkiše - rekla je osmogodišnja devojčica.
Svratište u Krfskoj otvoreno je 24 sata sedam dana u nedelji, a deca mogu da dođu i odu kada god zažele. Imaju mogućnost i da prespavaju, ali se istog trenutka obaveštavaju organi starateljstva i policija i radi se na nekoj opciji koja je dugotrajnija.
 
Poslednji komentari
  • uzas Vreme: 02.12.2013 07:14h

    A oni sto treba da hapse ove sto ih teraju da prose, verovatno pevaju u nekoj kafani, krkaju jagnjetinu i objasnjavaju sta je Kale, kale...megdan

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP