Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJA OBELEŽILA 11. GODINA OD UBISTVA PREMIJERA

Hiljade šetale za pomen Đinđiću

Autor: Maja Keranović | 13.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Porodica, saradnici, prijatelji, predstavnici Vlade i političkih stranaka, kao i građani, odali su juče poštu premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, ubijenom 12. marta 2003. godine. I ove godine bila je organizovana šetnja, s tim što su liberali i demokrate šetali odvojeno. Na stotine građana juče se pridružilo, nezavisno od političkih partija, šetnji za pomen prvom srpskom demokratskom premijeru.

Čedomir Jovanović i LDP u šetnji za Zorana

Čedomir Jovanović i LDP u šetnji za Zorana | Foto: Dušan Milenković

Poštu ubijenom premijeru, polaganjem venca i cveća na njegov grob, juče su odali Đinđićeva udovica Ružica sa sinom Lukom i delegacija DS-a koju je predvodio Dragan Đilas.

Zoran Đinđić

Zoran Đinđić | Foto: FoNet


Prethodno su Đinđićev grob obišli njegova majka Mila Đinđić i njegov naslednik na mestu premijera i lider Nove stranke Zoran Živković, koji je istakao da je tim ubistvom nanet „najteži udarac zdravoj Srbiji“.

Dragan Đilas, Ružica Đinđić  sa sinom i Zoran Živković juče  na Novom groblju

Dragan Đilas, Ružica Đinđić sa sinom i Zoran Živković juče na Novom groblju | Foto: Nenad Đorđević

Završna konvencija demokrata


Demokratska stranka sinoć je, sa početkom u 18 sati, organizovala završnu predizbornu konvenciju na Trgu Republike, a potom i šetnju centrom Beograda. U okviru obeležavanja godišnice ubistva premijera juče je, u organizaciji Fonda „Zoran Đinđić“ i DS-a, održano i finale takmičenja „Besede u Zoranovu čast“.

Đinđiću su poštu, ispred spomen-ploče, odali i Nebojša Čović, Branislav Lečić, Gordana Matković, Kori Udovički, Aleksandar Vlahović i drugi članovi Vlade, koju je vodio Đinđić.

U Beogradu je juče održana i „Šetnja za Zorana“. Kolona je krenula oko 11.30 ispred sedišta LDP-a u Siminoj ulici u Beogradu, a predvodili su je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović, funkcioneri te stranke, istoričarka Latinka Perović, lider SDU Žarko Korać i drugi.

Boris Tadić sam na Đinđićevom grobu

Boris Tadić sam na Đinđićevom grobu


- Današnja „Šetnja za Zorana“ je izraz naše spremnosti da onu Srbiju u koju je on verovao i zbog koje je bio ubijen, konačno učinimo nečim što je više od sećanja i neostvarenog sna - rekao je Jovanović i poručio da u idejama Zorana Đinđića, Srbija vidi „večitu inspiraciju i putokaz“. Đinđićev grob juče su posetili i lider NDS-a Boris Tadić, čanovi „Zajedno za Srbiju“ predvođeni Dušanom Petrovićem, kao i predstavnici URS-a predvođeni Suzanom Grubješić.

Mila Đinđić

Mila Đinđić | Foto: Miloš Perić

Venci na mestu ubistva
 

Predstavnici Vlade Srbije, koje je predvodio premijer Ivica Dačić, položili su juče u 10 sati venac u dvorištu zgrade Vlade, na mestu, na kom je premijer Zoran Đinđić ubijen pre 11 godina. Osim Dačića, poštu Đinđiću odali su potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ali i brojni ministri Vlade Srbije. Dačić je izjavio da je Đinđić bio politički protivnik kojeg je poštovao i čovek koji je za svoju zemlju položio život.
- Veća žrtva i veće priznanje, od tog, ne postoji - rekao je Dačić

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP